
Säästäminen
Säästäminen on tärkeää, jotta pahan paikan tullen sukanvarresta löytyy tarpeeksi rahaa taloudellisen tilanteen ylläpitämiseen. Säästämällä säännöllisesti voit kasvattaa varallisuuttasi.
Pitkäjänteinen säästäminen on fiksua. Me opastamme, mistä asioista voit säästää ja miten rahaa kannattaa laittaa sivuun pahan päivän varalta.
Säästä rahaa nopeasti ja paranna taloudellista tilannettasi oppaan avulla!
Miksi rahaa kannattaa säästää?
Säästäminen on aina fiksua. Turhan moni suomalainen elää kädestä suuhun, ja palkasta ei jää lainkaan rahaa pahan päivän varalle. Pienistä tuloista säästäminen voi tuntua hankalalta ja turhalta, mutta pienetkin säästöt ovat tärkeitä.
Säästöille on myös mahdollista saada tuottoa esimerkiksi sijoittamalla. Kustannustehokkaat indeksirahastot ja kuukausisäästösopimukset tarjoavat kenelle tahansa siihen mahdollisuuden.
Säästämiseen on varmasti niin monta hyvää syytä kuin on säästäjiäkin. Joku voi säästää unelmiensa asuntoon, toinen uuteen puhelimeen ja kolmas eläkepäiviä ja taloudellista riippumattomuutta varten. Keinot ja menetelmät kannattaakin valita sekä säästämisen kohteen että aikahorisontin perusteella.
Aloita säästäminen 3 vaiheessa
Säästämisessä tärkeintä on aloittaminen. Ennen aloittamista kannattaa kuitenkin valita säästökohde, analysoida oma taloustilanne sekä päättää omasta säästösuunnitelmasta.
Rahan säästämisen voi jakaa karkeasti kahteen osaan: lyhytaikaiseen säästämiseen ja pitkäaikaiseen säästämiseen. Lyhyellä aikavälillä rahaa voi säästää vaikka lomamatkaan tai uuteen ostokseen, pidemmällä aikavälillä taas oman taloudellisen tilanteen parantamiseksi tai eläkepäivien rahoittamiseksi.
Sekä lyhytaikainen että pidempiaikainen säästäminen ovat tärkeitä, ja useimmat haluavat jossain vaiheessa elämää säästää kummallakin tavalla. Säästämisessä tavoite on tärkeä, sillä se motivoi jatkamaan.
Laske, paljonko saat rahaa käteen kuussa, paljonko rahaa kuluu pakollisiin menoihin ja mistä kuluista voisit mahdollisesti säästää. Nykyaikaiset pankkien mobiilisovellukset tarjoavat jo hyvät työkalut omien kulujen analysoimiseen. Toinen vaihtoehto on poimia verkkopankista muutaman kuukauden ajalta kaikki tapahtumat ja kategorisoida ne itse.
Vasta, kun tietää tarkalleen, mihin omat rahat oikeasti hupenevat, on mahdollista löytää sopivia säästökohteita. Saatat esimerkiksi huomaamatta kuluttaa merkittäviä summia ulkona syömiseen,
Päätä, miten aiot säästää rahaa. Tee suunnitelma, että säästät aina tietyn summan joka kuukausi ja laitat sen sivuun. Tärkeintä on tehdä sellainen säästösuunnitelma, josta voit pitää kiinni. Pitkällä aikavälillä säästäessä jätä tilaa myös sellaisille pakollisille kuluille, jotka eivät ole kuukausittaisia.
Kun säästösuunnitelma on tehty, laita esimerkiksi verkkopankin kautta automaattinen siirto säästötilille tai sijoitustilille. Näin rahat siirtyvät aina automaattisesti säästöön, ja houkutus niiden käyttöön on pienempi.
Mistä säästää rahaa?
Pienetkin säästöt auttavat, ja moni löytää varmasti omista kulutustottumuksistaan joitain säästökohteita. Jos omat vinkit eivät enää riitä, kannattaa myös tutustua erilaisiin säästövinkkeihin.
Tässä muutamia vinkkejä rahan säästämiseen:
- Karsi ylimääräisistä kuluista, kuten ulkona syömisestä tai kalliista harrastuksista
- Vähennä autoilua tai vaihda edullisempaan autoon
- Tarkista, voisitko säästää lainakuluissa yhdistämällä lainat
- Kilpailuta puhelinliittymä, vakuutukset, sähkösopimus ja muut jatkuvia kuluja aiheuttavat palvelut
- Myy ylimääräistä tavaraa Tori.fi:ssä
- Vertaile aina ostosten hintoja
Vinkki! Hintaopas-palvelussa voit vertailla tuotteiden hintoja maksutta. Siirry Hintaopas-palveluun tästä *.
Paljonko säästöjä olisi hyvä olla?
Jos oma varallisuus on vielä nollissa tai miinuksen puolella velkojen takia, kannattaa aloittaa aluksi sopivan käteispuskurin säästämisestä. Säästöön olisi hyvä saada 2 kuukauden kuluja vastaava summa. Näin talous ei kaadu heti yllättäviin kuluihin tai työttömyyden sattuessa.
Aina käteispuskuria ei ole kuitenkaan mahdollista säästää ainakaan lyhyellä aikavälillä. Silloin kannattaa keskittyä säästämään sen verran kuin oma talous antaa myöten. Jo kymppi kuussa on hyvä alku, kunhan sen tekee säännöllisesti.
Pidemmällä tähtäimellä monella on varmasti tavoitteena säästää esimerkiksi eläkepäivä varten tai unelmien asuntoa varten. Isompia pidemmän aikavälin tavoitteita varten suosittelemme myös rahojen sijoittamista, jotta rahoille saisi korkoa ja pääsisi hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä.
Käteisenä ei lopulta kannata pitää liian isoa osaa säästöistä, jos niitä on ehtinyt kertyä. Tilillä makuutetut rahat häviävät inflaatiolle, joten sen sijaan raha kannattaa laittaa poikimaan sijoittamalla.
Kuukausisäästäminen rahastoihin tai osakkeisiin
Yksi tapa säästää rahaa ja ansaita sille tuottoa on sijoittaa kuukausittain rahastoihin tai osakkeisiin. Aloittajalle helpoin tapa on kuukausisäästösopimus muutamaan kustannustehokkaaseen indeksirahastoon. Toinen vaihtoehto on sijoittaa suoraan osakkeisiin, jolloin sijoittaja on paremmin kontrollissa rahoistaan. Osakepoiminta vaatii kuitenkin enemmän perehtymistä.
Sijoittaminen on fiksua varsinkin, jos säästöjä ei aio käyttää lähiaikoina. Pitkällä aikavälillä pankkitilillä makuuttamalla et saa rahoillesi korkoa, vaan ne häviävät inflaatiokehitykselle.
Kuukausisäästämiseen on usein mahdollista tehdä sopimus suoraan osakevälittäjän kautta (esim. Nordnetillä). Toinen vaihtoehto on siirtää rahaa sijoitustilille aina kuukauisttain ja tehdä siellä kauppoja itse.

eToro (Europe) Ltd
76 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

Nordnet Bank AB
Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.
Paljonko rahaa kannattaa säästää kuukaudessa?
Jokaisen talous on erilainen ja myös säästötavoitteet vaihtelevat. Ei ole olemassa mitään yleispätevää summaa tai prosenttiosuutta säästämiseen, vaan säästösumma on aina sovitettava omaan talouteen.
Säästöosuuksiin vaikuttaa myös se, kuinka suurella riskillä säästöjä haluaa mahdollisesti sijoittaa. Sijoituksiin kannattaa laittaa vain sellaista rahaa, jota ei oikeasti tarvitse ainakaan lähivuosina. Sijoituksilla voi myös menettää rahansa.
Rahaa kannattaa laittaa säästöön aina sen verran, että pystyy säännöllisesti laittamaan rahat sivuun, eikä rahoihin tarvitse koskea ennen säästötavoitteen täyttymistä. Tasaista palkkaa saavalle tämä onnistuu budjetoimalla ja omia kuluja tutkimalla. Pätkätyöläisen tai sijoittajan kannattaa aina tarkastella tilannetta kuukausittain.
Jos rahoja haluaa sijoittaa, täytyy ottaa huomioon myös minimimerkinnät ja sijoituskulut:
- Rahastosäästämistä varten tarvitsee esimerkiksi Nordnetillä vähintään 15 € kuussa
- Osakkeita kannattaa ostaa kaupankäyntikulut mielessä pitäen. Kerralla kannattaa ostaa hieman enemmän osakkeita.
Miten säästää rahaa pienistä tuloista?
Pienistä tuloista säästäminen voi tuntua vaikealta. Tärkeintä on kuitenkin säästää edes jonkin verran, on se sitten vaikka 10 euroa kuukaudessa.
Pienituloisen on erityisen tärkeää budejtoida ja seurata omaa kulutustaan. Mihin rahaa menee, ja mistä voisi säästää?
Pienikin puskuri voi auttaa maksamaan laskun ajoissa, välttää lainanoton tai jopa ehkäistä maksuhäiriömerkinnän. Kun säästämisen aloittaa pienillä tuloilla, on tulojen mahdollisesti kasvaessa säästäminen jo tuttua ja paljon helpompaa.
Säästämistä voi helpottaa myös lisätulojen hankkiminen netistä. Esimerkiksi kyselytutkimuksista tai sijoittamisesta on mahdollista saada lisätuloa, joka helpottaa myös säästämistä.
Säästäminen on tehokas tapa ottaa taloutta haltuun
Säästäminen on fiksu ja tehokas tapa ottaa oma talous hallintaan. Käteispuskuri pitää huolen, että erilaisista taloudellisista yllätyksistä selviää ehjin nahoin. Sijoitusten avulla voit parhaimmillaan toteuttaa unelmiasi ja säästää tulevaisuuteen.
Säästämisessä voi auttaa erilaiset mallit, kuten Kakeibo-tilikirja. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin oma asenne ja pitkäjänteisyys.
Säästäminen kannattaa aina, ja jo pieni kuukausittainen panostus auttaa. Kun pääset säästämisen makuun, olet paremmassa kontrollissa taloudestasi. Meiltä voit lukea erilaisia talousoppaita ja säästövinkkejä tai kilpailuttaa rahoitustuotteita ja oppia sijoittamaan.
Huom! Tämä sivusto on tarkoitettu vain informatiiviseksi, eikä mitään Taloudellinen.fi-sivustolla tule ottaa sijoituskehotuksena. Sijoitusten historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ja voit myös menettää pääomasi. *Affiliate-linkki tekstin sisällä, voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta käyttäjälle ei aiheudu kuluja.