Pienituloisen säästäminen

Kun tulot ovat pienet, säästäminen voi olla haastavaa ja jopa stressaavaa. Pienituloisten kuukausibudjetti on usein niin tiukka, että siitä voi olla vaikea karsia kuluja ja pienituloisten säästäminen voi tuntua jopa mahdottomalta tehtävältä.

Pienistäkin tuloista on onneksi mahdollista säästää muutamia yksinkertaisia muutoksia ja päätöksiä tekemällä.

  • Vinkit säästämiseen pienistä tuloista
  • Parhaat budjetointikeinot
  • Konkreettiset esimerkit

Vinkit säästämiseen pienistä tuloista

Helppoa pienituloisten säästäminen ei välttämättä ole, mutta katsomalla omaa budjettia ja taloutta tarkalla silmällä, voit onnistua laittamaan rahaa sivuun pahan päivän varalle tai aloittamaan säästötilin kartuttamisen.

Aseta itsellesi realistiset tavoitteet

Ennen kuin teet säästösuunnitelmaa ja lähdet muokkaamaan budjettiasi, on tärkeää asettaa itselle realistiset säästötavoitteet. Aggressiivinen säästäminen voi olla pienituloiselle mahdotonta, mutta aloittaa voi varovasti ja pienillä summilla.

Sanotaan esimerkin vuoksi, että sinulla on 1500 euron kuukausipalkka ja vuokrasi on 700 euroa. Tästä ei kannata yrittää lähteä säästämään 500 euroa kuussa, sillä oma eläminen ja juoksevat kulutkin pitää vielä maksaa. Puhelinlasku, nettiyhteys, sähkölasku ja ruokakaupassa käyminen lohkaisevat oman osansa budjetista ja sille pitää jättää tilaa taloudessa.

Sen sijaan esimerkiksi 50 euron tai 100 euron säästö per kuukausi voi olla mahdollista ja laittamalla rahat säästöön oikeisiin paikkoihin, pienistä puroista voi kasvaa suuri virta.

Miten säästää rahaa pienistä tuloista

Pienistä tuloista säästäminen on usein haastavaa, mutta ei mahdotonta. On olemassa kaksi tapaa, joilla pienituloiset voivat laittaa rahaa sivuun. Parhaan tuloksen saa, jos pystyy yhdistämään ne molemmat.

Tulojen kasvattaminen

Looginen tapa lähteä säästämään olisi tietysti kasvattaa tuloja, jotta taloudessa olisi hieman pelivaraa. Tulojen kasvattaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, sillä muutenhan kaikki tekisivät niin.

Tuloja voi kasvattaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Pyytämällä lisää tunteja tai ylitöitä omasta työpaikasta
  • Pyytämällä palkankorotusta
  • Hakemalla tukia, kuten asumistukea pienituloiselle
  • Etsimällä lisätöitä, joita voi tehdä oman aikataulun mukaan
  • Säästää voi mys myymällä pois tarpeettomat tavarat, kuten elektroniikan, kirjat, pieneksi jääneet vaatteet tai vaikka tarpeettomat kultakorut

Jo parin sadan euron lisätulot kuukaudessa voivat auttaa säästämisen ja sijoittamisen aloittamisessa huimasti.

Oman budjetin tiukentaminen

Oman budjetin tiukentaminen on helpoin ja suoraviivaisin tapa lähteä säästämään. Ensimmäinen askel on luoda itselle kuukausibudjetti, jossa kirjaat kaikki tulosi ylös ja miinustat niistä menot.

Budjettia luodessasi huomaat samalla, millaisia ylimääräisiä kuluja voit karsia. Ehkä voit lopettaa lehtitilauksen vuodeksi, jättää leffoissa käymisen muutamaksi kuukaudeksi, vähentää heräteostoksia tai vaikka kutsua kaverit kylään pitsalle ulos lähtemisen sijaan.

Toinen hyvä tapa tiukentaa budjettia on kilpailuttaa ostamasi palvelut, kuten esimerkiksi:

Kilpailutamalla palvelut ja vaihtamalla edullisempaan, voit onnistua säästämään jopa useamman kympin kuukaudessa. Esimerkiksi puhelin- ja nettiliittymän, sähkösopimuksen sekä vakuutukset voi vaihtaa edullisempaan, lainat voi yhdistää ja ruokakaupassa voi tehdä fiksumpia päätöksiä.

Mihin säästöt kannattaa laittaa?

Pienituloiset säästäjät saattavat miettiä, mitä säästöille sitten kannattaa tehdä. Yksi vaihtoehto on laittaa säästöt säästötilille, joka kerryttää korkoa. Säästämisestä voi tehdä esimerkiksi automaattisen ja asettaa pienen määrän rahaa siirtymään automaattisesti omalta käyttötililtä säästötilille. Jo esimerkiksi 1 % korko vuositasolla kasvattaa säästöjä tasaisesti, jonka lisäksi säästäjä pääsee nauttimaan korkoa-korolle -efektistä. Tämä on helppo ja varovainen tapa aloittaa säästäminen suoraan omassa pankissa.

Osakesäästötili voi olla myös hyvä vaihtoehto pienituloiselle säästäjälle. Sen kautta säästäjä pääsee kiinni sekä säästämiseen että sijoitusten maailmaan. Osakesäästötilin sisällä säästäjä voi käydä kauppaa pörssiosakkeilla, eikä yksittäisestä myynnistä tarvitse maksaa veroa. Osakesäästötilin tuotosta verot maksetaan vasta silloin, kun sieltä nostetaan rahaa.

Osakesäästötilillä voi kuitenkin ostaa ainoastaan osakkeita, joten tilille pitäisi ensin pystyä säästämään noin 1000 euroa ennen kuin osakkeiden osto tulee järkeväksi. Jos rahat haluaa heti laittaa poikimaan, kannattaa pienituloisen todennäköisesti valita arvo-osuustili.

Apua säästämiseen ja sijoittamiseen saa myös omasta pankista: pankki voi auttaa sinua sijoitus- ja säästämissuunnitelman tekemisessä omien tavoitteidesi mukaan.

Kannattaako kryptovaluuttoihin sijoittaa?

Viime vuosina kryptovaluuttojen suosio on ollut suuressa nousussa ja monet sijoittajat ovat puhuneet kryptojen positiivisesta tulevaisuudesta. Kryptovaluuttoihin sijoittamisessa on se hyvä puoli, että alkuun pääsee hyvin pienellä summalla. Huono (ja merkittävä) puoli on toisaalta se, että kryptovaluutat ovat hyvin ailahtelevaisia ja niiden arvo voi sekä nousta että laskea radikaalissti lyhyellä aikavälillä.

Muista tarkistaa budjetti tasaisin väliajoin

Oman budjetin evaluointi ja tarkistaminen tasaisin väliajoin on pienituloiselle säästäjälle tärkeää. Pienetkin heilahtelut budjetissa voivat aiheuttaa rasitusta taloudelle, joten on oleellista pitää oma budjetti ajan tasalla. Pienituloisten kannattaa esimerkiksi kirjata kaikki kuukausittaiset menot ja tulot Exceliin, jotta omasta taloudesta saa kattavan ja kokonaisvaltaisen kuvan.

Tällaisesta budjetista on myös helppo nähdä ylimääräiset ja turhat kulut, jotka voi sitten karsia tarvittaessa pois tehokkaamman säästämisen edistämiseksi.


Scroll to Top