Osakesijoittaminen – Näin ostat osakkeita

Osakesijoittaminen on parhaimmillaan tuottoisa tapa saada oma osa kannattavien yritysten tuloksesta. Suomessa on jo yli miljoona osakkeen omistajaa – haluatko mukaan joukkoon?

Katso kattava opas osakesijoittamiseen ja sen aloittamiseen liittyen. Käymme läpi kaiken osakemarkkinoiden toiminnasta itse sijoitusten tekemiseen.

 • Opas osakesijoittamiseen
 • Aloita osakesijoittaminen vinkeillämme
 • Tietoa osakemarkkinoiden toiminnasta
 • Parhaat alustat osakkeiden ostamiseen

Osakesijoittamisen aloittaminen

Sijoittaminen on fiksu tapa laittaa omat rahat töihin sen sijaan, että niitä makuuttaisi nollakorkoisella tilillä. Kun sijoitat osakemarkkinoille, saat oman osuutesi valitsemistasi yhtiöistä. Osakeyhtiöt jakavat osan tuotostaan osinkoina osakkeenomistajille, ja myös osakkeen arvo voi nousta. Täysin riskitöntä sijoitusta ei kuitenkaan ole olemassa, ja voit myös hävitä rahasi.

Osakesijoittaminen tarkoittaa siis sijoittamista osakeyhtiöihin, useimmiten pörssinoteerattuihin sellaisiin. Avaamalla itsellesi osakesäästötilin tai arvo-osuustilin sinäkin voit laittaa rahasi osakeyhtiöihin ja hyötyä mahdollisista tuotoista tai arvonnoususta. Osakeyhtiön omistajana muut tekevät töitä puolestasi.

Hyvin hajautettu osakesalkku sisältää useita yhtiöitä niin maantieteellisesti kuin sektoreittain. Nykyaikaisessa sijoituspalvelussa voit ostaa osakkeita niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Valitse osakevälittäjä

Jotta voisit aloittaa sijoittamisen, on sinun ensin valittava sopiva osakevälittäjä. Vaihtoehtoja on monia aina perinteisistä pankeista kansainvälisiin lähes kuluttomiin osakevälittäjiin. Alta löydät suosituksemme.

Rekisteröidy ja siirrä rahaa

Rekisteröi tilisi ja vahvista se esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai lähettämällä kuvan henkilöllisyystodistuksestasi. Siirrä vielä rahaa sijoitustilille haluamasi summan verran.

Tee ostotoimeksianto

Valitse yhtiö, johon haluat sijoittaa, ja tee ostotoimeksianto. Huomaa, että kauppaa on mahdollista käydä vain pörssin aukioloaikojen puitteissa. Näet sijoittaessa aina nykyisen markkinahinnan, mutta voit myös tehdä tarjouksen eri hintatasolla.

Osta osakkeita – näin sijoitat osakkeisiin

Jos haluat sijoittaa osakkeisiin, tässä on suosituksemme sijoitualustoiksi. Voit myös vertailla esimerkiksi eToroa ja Nordnetiä keskenään täällä.

eToro-sijoitusalustan logo

eToro (Europe) Ltd

77 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

 • Min. siirto: 50 €
 • Ei komissiota osakkeista
 • Osakkeet, CFD:t
 • Yli 20 miljoonaa käyttäjää
 • Lue arvostelu
Nordnet-sijoitusalustan logo

Nordnet Bank AB

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

 • Osakkeet, rahastot, ETF:t
 • Komissiot palkkiotason mukaan
 • Suomen suosituimpia välittäjiä
 • Myös osakesäästötili
 • Lue arvostelu

Kannattaako osakesijoittaminen?

Osakesijoittamisen voidaan yleisesti ottaen katsoa olevan kannattavaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö osakesijoittamisella voisi myös menettää rahaa. Tuottojen saaminen vaatii riskinottamista, ja ilman riskejä ei ole mahdollista saada tuottoa.

Osakesijoittamisen tuotot perustuvat joko yhtiön maksamaan osinkoon ja/tai yhtiön arvonnousuun. Sijoittajan kannalta riskinä on, että osakeyhtiön arvo laskisikin esimerkiksi heikentyneet tuloksen tai vaikka heikkojen tulevaisuuden odotusten takia.

Pörssilistatut osakkeet ovat Suomessa tuottaneet noin 7 % vuodessa viimeisen sadan vuoden aikana (lähde: Pörssisäätiö). Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta, mutta sadan vuoden tuotoista voidaan jo todeta osakesijoittamisen olleen ainakin tähän asti sangen kannattavaa puuhaa.

Osakesijoittamisen tuotot voivat kasvaa entisestään korkoa korolle -ilmiön ansiosta. Sen myötä tuotot eivät kasva lineaarisesti, vaan eksponentiaalisesti. Korkoa korolle -ilmiöstä huolimatta on hyvä muistaa myös riski rahojen menettämisestä.

Erilaiset tavat sijoittaa osakkeisiin

Osakesijoittamiseen on olemassa monta lähestymistapaa. Toisin kuin rahastosijoittamisessa, osakesijoittamisessa sijoittaja ottaa kuitenkin omalla tavallaan kantaa markkinoihin, ja yleensä tavoitteena on voittaa markkinoiden keskimääräinen tuotto pitkällä aikavälillä.

Osakkeiden poimintaan voi hyödyntää esimerkiksi näitä strategioita:

Osakkeita on myös mahdollista treidata, mutta tällöin ei ole samalla tavalla mahdollista hyötyä pitkän aikavälin kehityksestä. Treidauksessa ratkaisevaa on kyky lukea lyhyen aikavälin kurssimuutoksia, ja pyrkiä näin tekemään rahaa lyhyillä kaupoilla vaikka päivän sisällä.

Suosituin tapa on tehdä osakesijoittamisesta pitkäjänteistä säästämistä. Hyvä idea on esimerkiksi laittaa tietty summa rahaa aina sivuun kuukausittain ja ostaa joko heti osakkeita tai ostaa osakkeita lisää vaikka muutaman kuukauden välein.

Arvosijoittaminen

Arvosijoittaminen on Warren Buffetin kuulusaiksi tekemä osakessijoitusstrategia. Sen ideana on etsiä aliarvostettuja osakkeita vertailemalla yhtiöiden taloudellisia tunnuslukuja.

Sanotaan hyvin pelkistettynä esimekkinä, että yksi yhtiö tekee tuottoa 5 euroa jokaista osaketta kohden, ja toinen tekee 3 € tuottoa jokaista osaketta kohden. Jos kumpikin näistä yhtiöistä on saman hintainen, on 5 euroa tuottoa tekevä yhtiö arvosijoittamisen näkökulmasta parempi vaihtoehto.

Vaikka arvosijoittamisessa tutkitaankin etenkin P/E-lukemia ja muita vastaavia tunnuslukuja, on silti tärkeää tutustua myös yhtiön taustoihin, tulevaisuuden näkymiin sekä johtajiin.

Kasvusijoittaminen

Kasvusijoittamisessa painotetaan yhtiön kasvua merkittävänä tekijänä. Sen sijaan, että etsittäisiin nykyisen tuloksen valossa aliarvostettuja yrityksiä, katseet siirretään vahvasti tulevaisuuteen.

Kasvusijoittaja etsii etenkin kovaa kasvavia yrityksiä, joiden liikevaihto kasvaa vaikka kymmenien prosenttien vuositahtia. Apuna voidaan käyttää fundamentaalista analyysiä, mutta joissain tapauksissa myös teknistä analyysiä.

Koska kovassa kasvuvaiheessa oleva yritys saattaa sijoittaa kaiken kasvuun, pyritään arvoa saamaan usein ennemminkin arvonnousun kuin osinkojen kautta.

Laatusijoittaminen

Laatusijoittamisessa pyritään löytämään mahdollisimman laadukkaita yhtiöitä, joilla uskotaan olevan hyvä tulevaisuus. Sijoittaja ei välttämättä katso nykyistä arvostustasoa niin tarkasti, sillä tavoitteena on löytää mahdollisimman hyvin johdettuja, hyvää tuotetta tarjoavaa, vakavaraista ja kokonaisuudessaan laadukasta yhtiötä.

Laatusijoittamisessa sijoittajan oma näkemys on kaiken a ja o, sillä toisen silmissä laatuyhtiöltä vaikuttava ei välttämättä ole sitä toisen näkökulmasta. Laatusijoittaja etsii osakkeita usein todella pitkäaikaiseen pitoon. Ideana on yleensä ostaa ja pitää – eli olla myymättä osakkeita ainakaan useisiin vuosiin.

eToro-sijoitusalustan logo

eToro (Europe) Ltd

77 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

 • Min. siirto: 50 €
 • Ei komissiota osakkeista
 • Osakkeet, CFD:t
 • Yli 20 miljoonaa käyttäjää
 • Lue arvostelu

Ota kulut huomioon osakesijoittamisessa

Osakesijoittajan on tärkeää ottaa kaupankäynnin kulut huomioon. Etenkin, jos tarkoituksena on ostaa osakkeita useammassa osassa, on tärkeää verrata kaupankäynnin kuluja ja pyrkiä minimoimaan ne.

Yleisenä nyrkkisääntönä pidetään, että osakkeen oston kulut eivät saisi ylittää 1 % ostosummaan nähden. Jos kulut ovat kalliit, olet jo heti ostovaiheessa jäljessä ja osakkeen arvon tulisi nousta, jotta saisit edes sijoituksesi verran takaisin.

Kulujen takia osakkeita on usein järkevää ostaa kerralla enemmän. Monella osakevälittäjällä on nimittäin tietty minimikulu, joka osakkeiden ostosta peritään aina joka tapauksessa. Lisäksi markkinoilla on kuitenkin myös osakevälittäjiä, joilta osakkeita voi ostaa ilman komissioita.

Muista myös mahdolliset valuutanvaihdosta aiheutuvat kulut. Jos ostat osakkeita ulkomailta, joudut usein maksamaan valuutanvaihdosta tiettyjä kuluja.

Osakesijoittamisessa kuluja voi syntyä mm. näistä:

 • Rahansiirron ja valuutanvaihdon kustannukset
 • Osakkeiden säilytyspalkkiot
 • Osakkeiden osto- ja myyntikomissiot
 • Spreadit eli osakkeen myynti- ja ostohinnan väliset erot

Vinkkejä osakesijoittamiseen

Kaipaatko vinkkejä osakesijoittamiseen ja sen aloittamiseen? Keräsimme listaan vinkit, joiden avulla pääset alkuun osakkeiden ostamisessa.

Vinkki #1: Tee suunnitelma osakkeiden ostamiseen

Ennen osakesijoittamisen aloittamista on suositeltavaa tehdä sijoitussuunnitelma. Kannattaa pohtia, millainen sijoitustyyli itselle sopii. Haluaako kauppaa käydä aktiivisemmin, vai onko tavoitteena ostaa ja pitää samoja osakkeita pitkään salkussa. Hyvä suunnitelma auttaa etenkin vaikeissa tilanteissa, kun markkinoilla myllertää. Kun tietää, mitä tehdä, voi välttää harkitsemattomat kaupat.

Vinkki #2: Muista hajautus

Hajauttamalla pienennät sijoittamisen riskejä. Kun sijoitat useampaan osakkeeseen, ei yhden yhtiön arvon romahtaminen vaikuta koko salkkuun niin paljoa. Yksi huono sijoitus ei siis pilaa koko hommaa. Hajauttamisessakaan ei kuitenkaan kannata mennä yli – jos sijoitat useisiin kymmeniin tai vaikka satoihin osakkeisiin, voi niiden kaikkien seuraaminen olla vaivalloista.

Vinkki #3: Hyödynnä vahvuuksiasi

Tiedätkö jostain alasta erityisen paljon? Sijoittamisessa kaikesta tietämyksestä voi olla etua. Edun löytäminen pienemmistä yhtiöistä vaikka Helsingin pörssissä voi olla huomattavasti helpompaa kuin isoimmista yhtiöistä Nasdaqista. Jos haluat voittaa indeksin, on sinun löydettävä jotain etua osakepoimintaan ja oltava muita sijoittajia parempi.

Vinkki #4: Hyödynnä muiden tietämystä

Seuraa aktiivisesti sijoitusfoorumeita tai hyödynnä esimerkiksi eToron sosiaalisen sijoittamisen ominaisuuksia. Kaikkeen tietoon ei tietenkään kannata luottaa, mutta muilta sijoittajilta on mahdollista oppia ja saada hyviä vinkkejä. Varo kuitenkin erilaisia suoria osakesuosituksia netissä – yleensä hyvät sijoittajat varovat antamasta suoria sijoituksia, sillä vastuu on lopulta aina sijoittajalla itsellään.

Vinkki #5: Älä ikinä panikoi

Yksi suurimmista osakepoimijan virheistä on panikoida, kun osakemarkkinoilla myllertää. Koita pitää pää kylmänä, vaikka osakkeidesi arvo olisikin jonkin verran laskenut. Vältä esimerkiksi myymistä hetken mielijohteesta. Hyvä nyrkkisääntö on pyrkiä ostamaan alhaisiin hintoihin ja myymään korkeisiin hintoihin – toki tämä voi olla helpommin sanottu kuin tehty.

Vinkki #6: Katso markkina-arvoa, älä osakkeen hintaa

Osakkeen hinta itsessään ei kerro yhtiön arvostustasosta. Vaikka kahden yhtiön osakkeen hinta olisi sama, saattaa niillä olla hyvin eri määrä osakkeita markkinoilla. Tarkastele sen sijaan yhtiöiden markkina-arvoa, joka kertoo paremmin yhtiön nykyisen arvostustason. Markkina-arvo saadaan, kun kerrotaan yhtiön osakkeen hinta saatavilla olevien osakkeiden lukumäärällä.

Vinkki #7: Älä jumiudu pelkkään Helsingin pörssiin

Moni suomalaissijoittaja saattaa sijoittaa pelkästään Helsingin pörssin osakkeisiin. Kuten aikasemmin sanoimme, on hajautus kuitenkin yksi tärkeä osa osakesijoittamista. Helsingin pörssi on vain todella pieni osa kokonaismarkkinoista, joten suosittelemme tutustumaan rohkeasti myös ulkomaisiin osakkeisiin, olivat ne sitten vaikka Tukholman, Oslon, Frankfurtin tai New Yorkin pörssistä.

Osakesijoittamisen verotus

Osakesijoituksista saatuja tuloja verotetaan Suomessa pääomatulona. 30 000 euroon asti pääomatulojen veroprosentti on 30 %, tämän ylittävästä summasta maksetaan vuosittain veroa 34 % (lähde: vero.fi).

Osakkeiden ostamisesta tulleet tappiot voi vähentää myyntivoittojen verotuksessa, ja ne siirtyvät myös seuraavan 3 vuoden verotukseen. Sama verotuskäytäntö koskee kaikkien pörssilistattujen osakkeiden ostamista, joskin joissain tapauksissa myös osingoista voi mennä osa lähdeverosta ulkomaille.

Veroja peritään lähtökohtaisesti aina, kun saat osinkoa tai myyt osakkeita. Osakesäästötilillä veroja maksetaan kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun nostat rahoja ulos tililtä. Välissä ei siis makseta veroa.

Huomaa, että CFD-sijoittamisessa verotuskäytäntö on eri, ja et voi vähentää tappioita verotuksessa. Ajankohtaiset verotiedot kannattaa aina tarkastaa suoraan Verottajan sivuilta osoitteesta Vero.fi.

Mitä osakkeita kannattaa ostaa – Näin löydät hyvän osakkeen

Osakesijoittaminen vaatii aina jonkin verran enemmän perehtymistä kuin rahastosijoittaminen. Koska valitset osakkeet itse, on sinulla mahdollisuus ottaa näkemystä markkinaan ja pyrkiä voittamaan indeksi valitsemalla keskivertoa parempia yhtiöitä.

Saatatkin miettiä, mitä ne osakkeet sitten ovat, mitä kannattaa ostaa. Tähän ei ole olemassa mitään oikeaa vastausta, sillä jokaisella sijoittajalla on omat näkemyksensä markkinatilanteesta. Me emme anna suoria sijoitusvinkkejä tai -neuvoja, mutta voimme kertoa, miten voit itse löytää potentiaalisesti hyviä osakkeita.

 • Tutustu yhtiön taustoihin tarkoin: Ensimmäisenä kannattaa aloittaa ihan perusasioista. Tutustu yhtiön liiketoiminta-alaan, vahvuuksiin, heikkouksiin ja siihen mitä yhtiö oikeastaan tekee. Ennen kuin sijoitat mihinkään yhtiöön, on tärkeää tuntea yhtiö. Samalla kannattaa vilkaista myös toimialan muihin yhtiöihin – ja tietenkin valita sellainen yhtiö, joka tekee asiat muita paremmin omalla sektorillaan.
 • Katso edellisten vuosien tilinpäätökset: Osakesijoittamisessa taloudelliset lukemat ovat äärimmäisen tärkeässä asemassa. Paljonko yhtiöllä on liikevaihtoa, paljonko se tekee tulosta ja mikä on kassatilanne? Taloudelliset lukemat auttavat vertaamaan toisia yhtiöitä objektiivisesti keskenään sekä auttavat etsimään vakavaraisia yhtiöitä.
 • Tutustu yhtiön tulevaisuuden suunnitelmiin: Lue yrityksen IR-sivu eli sijoittajille suunnattu sivu. Näin saat tietoa yrityksen suunnitelmista ja liiketoiminnasta. Vaikuttavatko tulevaisuuden suunnitelmat hyviltä, ja kuinka uskottavilta ne vaikuttavat?
 • Katso, onko yhtiö maksanut osinkoa: Jos tavoitteenasi on rakentaa vakaata osinkotuottoa tarjoava salkku, on myös tärkeää tutustua yhtiön osingonmaksuun. Sinällään sekään ei ole huono, jos yhtiö sijoittaa kaikki tuotot kasvuun eikä maksa osinkoa, jos investoinnit vain ovat kannattavia.
 • Tutustu yhtiön johtoon: Lopulta kaikki yritykset ovat ihmisten johtamia. Luotatko yhtiön johtoon ja kykyyn tehdä oikeita ratkaisuja?

Tässä on vain muutamia esimerkkejä asioista, joihin kannattaa tutustua. Lopulta tärkeintä on vain tutustua yhtiöihin tarkoin ja poimia omasta mielestä hyviä osakkeita. Mitään varmaa tapaa poimia aina hyviä osakkeita ei valitettavasti ole olemassa, ja sijoittamisessa on aina myös riskinsä.

Avaa sijoitustili osakkeiden ostoon

Osakesijoittaminen ei ole niin pelottavaa tai vaikeaa, kun aluksi saatetaan ajatella. Se ei ole riskitöntä, ja aikaa voi oikeasti kuluakin hyvien yhtiöiden etsimiseen, mutta mistään rakettitieteestä ei ole kyse. Osakesijoittaminen sopii ihan jokaiselle, joka vain on valmis tekemään hieman taustatyötä.

Kaikki alkaa sopivan sijoitustilin avaamisesta. Osakesijoittamisesta kiinnostunut on saattanut hyvin jo aiemmin sijoittaa esimerkiksi rahastoihin, mutta osakkeisiin siirryttäessä kannattaa tarkastaa kaupankäyntialustojen vaihtoehdot. Nykyinen välittäjä ei aina ole se halvin mahdollinen osakkeiden ostoon.

Osakkeiden ostaminen itsessään onnistuu varmasti osakevälittäjän ohjeiden perusteella, homma alkaa aina tilin luomisesta. Ole vain aina tarkkana, mitä olet ostamassa, mihin hintaan ja mitä riskejä sijoitukseen liittyy.

eToro-sijoitusalustan logo

eToro (Europe) Ltd

77 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

 • Min. siirto: 50 €
 • Ei komissiota osakkeista
 • Osakkeet, CFD:t
 • Yli 20 miljoonaa käyttäjää
 • Lue arvostelu

eToro (eToro (Europe) Ltd): eToro on useita sijoitustuotteita tarjoava alusta, jossa voit sijoittaa sekä osakkeisiin että hinnanerosopimuksiin.

Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 77% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun tulee aina pohtia, ymmärrätkö miten hinnanerosopimukset toimivat, ja onko sinulla varaa riskeerata rahojen häviäminen.

Aiempi kehitys ei ole tae tulevasta. Hintahistoria näytetään vain alle 5 kokonaisen vuoden ajalta, eikä se välttämättä ole riittävä tieto sijoituspäätösten tekemiseen.

Copy Trading on sijoitustenhallintapalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd, joka on auktorisoitu ja reguloitu Cyprus Securities and Exchange Comissionin toimesta.

Usein kysyttyä osakesijoittamisesta

Mitä on osakesijoittaminen?

Osakesijoittaminen tarkoittaa sijoittamista osakeyhtiöihin, yleensä pörssilistattuihin sellaisiin. Käytännössä siis ostat oman pienen (tai isomman) osuuden jostakin yhtiöstä ja saat osuuden sen tuotoista. Osakesijoittaminen tapahtuu kaupankäyntialustan välityksellä.

Onko osakesijoittaminen kannattavaa?

Osakemarkkinat ovat tuottaneet pitkällä aikavälillä noin 7-10 %, joten osakesijoittaminen on ainakin tällä aikavälillä lähtökohtaisesti ollut kannattavaa. Mennyt ei kuitenkaan ole tae tulevasta, ja myös omat osakepoiminnat voivat vaikuttaa tulokseen. Tuottojen ohella riskinä on myös rahojen menettäminen.

Onko osakesijoittaminen vaikeaa?

Osakesijoittaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii kuitenkin perehtymistä ja jonkin verran aktiivisuutta oman sijoitussalkun hoitamisessa. Jos haluat vielä helpomman vaihtoehdon sijoittamiseen, suosittelemme rahastosijoittamista, jossa voit vain ostaa ja unohtaa.

Mikä osake on?

Osake on pieni osuus jostain osakeyhtiöstä. Jokainen, joka omistaa osakkeen, on oikeutettu osakkeidensa määrän suuruiseen osuuteen yhtiön tuotoista. Tuottoa jaetaan osakkeenomistajille osinkona ja sijoitetaan yhtiön kasvuun investointeina. Tuoton käytöstä päätetään aina yhtiön hallituksen kokouksessa.

Miten osakkeita ostetaan?

Osakkeita voi ostaa monen pankin tai sijoitusalustan kautta. Osakkeita ostetaan pörssimarkkinoilta aina kulloiseenkin hintaan, johon muut ovat valmiita myymään.

Miten osakkeita myydään?

Voit myydä haluamasi määrän osakkeita asettamalla markkinoille myyntitoimeksiannon. Tämä onnistuu ihan samalla tavalla kuin osakkeen ostaminenkin, ja myynti toteutuu, jos joku toinen on valmis ostamaan valitsemasi määrän osakkeita pyytämääsi hintaan.

Huom! Tämä sivusto on tarkoitettu vain informatiiviseksi, eikä mitään Taloudellinen.fi-sivustolla tule ottaa sijoituskehotuksena. Sijoitusten historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ja voit myös menettää pääomasi. *Affiliate-linkki tekstin sisällä, voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta käyttäjälle ei aiheudu kuluja.


Scroll to Top