korkoa-korolle-ilmiö

Korkoa korolle – Mistä on kyse?

Korkoa korolle -ilmiön ansiosta pienistäkin puroista voi syntyä joki. Sen avulla säästöistä voi ajan kanssa kasvaa isompia, kun rahalle ansaittu korko sijoitetaan uudestaan. Sijoittajalle korkoa korolle -ilmiö on äärimmäisen tärkeä.

Tässä artikkelissa esittelemme korkoa korolle ilmiön läpikotaisin. Löydät sivulta lisäksi korkoa korolle -laskurin, jonka avulla lasket helposti vaikutuksen omassa tapauksessasi.

Korkoa korolle -laskuri

Korkoa korolle -laskurin avulla voit helposti selvittää, miten ilmiö vaikuttaisi sinun tilanteessasi. Valitse alkusijoitus, kuukausittainen sijoitussumma sekä sijoitusaikasi. Voit testata laskuria erilaisilla vuosituotoilla, mutta pörssisäätiön ilmoittama keskituotto vuodessa on pitkällä aikavälillä ollut noin 7 %.

Mikä on korkoa korolle -ilmiö?

Korkoa korolle -ilmiö on äärimmäisen tärkeä ilmiö sijoittamisessa. Sen ansiosta tuotot voivat kasvaa eksponentiaalisesti, jos sijoitat saamasi tuototkin uudestaan. Korkoa korolle -ilmiö ei siis poista sijoittamisen riskejä, mutta se voi kasvattaa tuottoja entisestään.

Kyse on loppujen lopuksi melko yksinkertaisesta ilmiöstä. Kun omat voitot sijoittaa uudestaan, voivat niilläkin saadut tuotot kasvattaa omaa pääomaa ja sijoitussalkkua. Jos alkuperäinen sijoituksesi oli 5 000 euroa, jolle ansaitsit 10 %:n korolla 500 euroa, on seuraavan vuoden vastaava 10 %:n tuotto 5 500 eurolle jo 550 euroa. Korkojen ja tuottojen kertautuessa kasvaa pääoma entistä nopeammin.

Korkoa korolle -ilmiön täysimääräinen hyödyntäminen on helpointa rahastoissa, jotka sijoittavat tuotot suoraan takaisin rahastoon. Sen sijaan esimerkiksi sijoittajan saadessa osinkoa joltakin osinkoyhtiöltä, on varat itse sijoitettava uudestaan ilmiön hyödyntämiseksi. Myös voittonsa kasvuun sijoittavat osakeyhtiöt hyödyntävät ilmiötä suoraan.

Korkoa korolle -ilmiö ei poista sijoittamisen riskejä, mutta se on tärkeä tekijä varallisuuden kasvamisessa. Muista, että sijoittamisessa on aina riskinä myös rahojen menettäminen.

Paljonko sijoituksille voi saada tuottoa?

Korkoa korolle -ilmiöön vaikuttaa suuresti sijoituksille ansaittava korko eli tuotto. Mitä isompi tuottoprosentti on, sitä enemmän sijoitustesi arvo kasvaa ja ilmiöstä pääsee hyötymään vieläkin enemmän.

Pörssin keskimääräinen tuotto on ollut noin 7 %:n vuosittain. Sen sijaan esimerkiksi Yhdysvaltojen 500 isointa yhtiötä kuvaavan SP500-indexin tuotto on ollut keskimäärin noin 10,50 %. Tuottotavoitteisiin vaikuttaa merkittävästi myös oma sijoitustrategia. Keräsimme listaan erilaisten strategioiden mahdolliset tuottotavoitteet:

  • Indeksisijoittaja: Indeksisijoittaja tavoittelee pörssin keskimääräistä tuottoa. Hyvä tuottotavoite on 7 % – 10 %.
  • Osakepoimija: Osakepoimija tavoittelee pörssin keskivertoa parempaa tuottoa osakepoiminnalla. Hyvä tuottotavoite on yli 10 % tai yli referenssi-indeksin vuoden tuotto.
  • Treidaaja: Treidaaja voi tavoitella jopa 20 %:n vuosituottoa riskialttiilla lyhytaikaisella kaupalla ja vipua hyödyntämällä. Riskit ovat kuitenkin suuret, ja menetykset voivat olla huomattavasti isompia, jos riskinhallinnasta ei pidä huolta.
  • Tilille säästäjä: Tilille säästäjä ei saa sijoituksilleen käytännössä mitään tuottoa. Inflaatio syö mahdolliset pienet korkotuotot, joita jotkut pankit saattavat maksaa.

Sijoitusten mahdolliseen tuottoon vaikuttaa ennen kaikkea sijoitustyyli sekä riskinsietokyky. Useimmille paras tapa sijoittaa on kustannustehokkaat ETF-rahastot, joiden avulla voi tavoitella suurin piirtein pörssin keskimääräistä tuottoa.

Kulujen ja verojen vaikutus korkoa korolle -ilmiöön

Kulujen ja verojen vaikutus korkoa korolle -ilmiöön on ehdottoman tärkeää ottaa huomioon. Tyypillisesti esimerkiksi aktiivisesti hallinnoitujen rahastojen kulut saattavat syödä merkittävän osan tuotoista vaikuttaen lopullisiin voittoihin valtavasti. Oman osansa tuotoista ja tuottojen tuotoista syö myös verot.

Verojen kannalta järkevintä on pyrkiä maksamaan ne mahdollisimman myöhään – eli nostaa tuotot vasta, kun niitä tarvitsee. Tuotot takaisin sijoittava rahasto on huomattavasti verotehokkaampi tapa sijoittaa kuin tuotot tilille maksava rahasto.

Kulujen minimointiin taas vaikuttaa ensisijaisesti valittu sijoitusinstrumentti, sijoitussummat sekä sijoitusalusta. Esimerkiksi ETF-indeksirahastot ovat tyypillisesti erittäin kustannustehokkaita, kun taas aktiivisesti hallinnoitujen rahastojen kulut ovat tyypillisesti isoja.

Minimoi kulut ja maksimoi korkoa korolle -ilmiön vaikutus näin:

  • Vältä kalliita sijoitusrahastoja. Tutustu rahaston kuluihin ja valitse edullisilla hallinnointikuluilla valittu vaihtoehto.
  • Kilpailuta sijoitusalusta minimoidaksesi merkintä- ja myyntikulut.
  • Sijoita kerralla enemmän rahaa, jos sijoitusalustalla on minimikulu ja prosentuaalinen kulu. Isommista sijoituksista peritään yleensä prosentuaalisesti vähemmän rahaa. Säästä siis mieluummin hetki ja sijoita vasta sitten.
  • Nosta tuottoja ulos vasta, kun tarvitset niitä. Suosi tuotot takaisin sijoittavia rahastoja ja vältä veroseuraamukset keskenkaiken.

Korkoa korolle ja osakesäästötilin vaikutus

Osakesäästötilin avulla myös osinkoja maksavista yrityksistä on mahdollista saada enemmän irti korkoa korolle -ilmiön merkeissä. Osakesäästötilillä maksat verot vasta, kun nostat sieltä tuottoja ulos. Vaikka yhtiö siis maksaisi OST-tilille osinkoa, ei niistä vielä tässä vaiheessa tarvitse maksaa korkoja.

Osakesäästötilillä tuottosi pääsevät kasvamaan tuottoa ilman, että välissä menisi veroja. Vaikka veroprosentti siis onkin sama, voit saada samanlaisilla sijoituksilla tietyissä tilanteissa enemmän voittoa ja enemmän rahaa käteen.

Aloita sijoittaminen

Jotta korkoa korolle -ilmiöstä pääsee hyötymään, on tietenkin aloitettava jostain. Sijoittamalla voit laittaa omat rahasi ansaitsemaan lisätuottoa sinulle.

Sijoittamisen ei tarvitse olla vaikeaa, eikä aloittamiseen tarvita isoja summia. Jo kympillä kuussa voi hyvin päästä alkuun, ja oman pääoman kasvaessa korkoa korolle -ilmiö pääsee ajan kanssa yhä enemmän oikeuksiinsa. Säästämisessä tärkeintä on pitkäjänteisyys.

3 vaiheessa sijoittajaksi

1. Avaa sijoitustili

Tarvitset sijoituksia varten sijoitustilin. Meillä voit vertailla eri sijoitusalustat ja löytää tarpeisiisi sopivan vaihtoehdon.

2. Talleta tilille rahaa

Siirrä sijoitustilille rahaa valitsemallasi maksutavalla. Usein tämä onnistuu esimerkiksi verkkopankin kautta.

3. Aloita sijoittaminen

Sijoita rahaa valitsemiisi osakkeisiin, rahastoihin tai kryptoihin. Aseta myös kuukausisäästösopimus halutessasi.

Huom! Tämä sivusto on tarkoitettu vain informatiiviseksi, eikä mitään Taloudellinen.fi-sivustolla tule ottaa sijoituskehotuksena. Sijoitusten historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ja voit myös menettää pääomasi. *Affiliate-linkki tekstin sisällä, voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta käyttäjälle ei aiheudu kuluja.

Scroll to Top