Vuokra-asunnon vuokravakuus

Vuokravakuus

Oletko vuokraamassa asuntoa, joka vaatii vuokravakuutta? Vuokra-asunnoista yleisesti perittävä vakuus on pakollinen kuluerä – jonka toki saa takaisin vuokrasuhteen päätteeksi.

Tästä artikkelista löydät kaiken vuokravakuuteen eli takuuvuokraan liittyen! Kerromme myös vinkkejä, miten voit rahoittaa vuokravakuuden edullisesti.

Mikä on vuokravakuus?

Vuokravakuus eli takuuvuokra on tyypillisesti noin 1-3 kuukauden vuokraa vastaava ennakkoon vuokralaiselta perittävä vakuus. Vuokravakuuden saa takaisin vuokrasopimuksen päätyttyä, jos on noudattanut kaikkia vuokrasopimukseen liittyviä velvoitteita.

Takuuvuokraa voidaan käyttää esimerkiksi maksamattomien vuokrien tai asunnon ylläpidon laiminlyönnistä aiheutuneiden kustannusten kattamiseen. Vuokrasopimuksessa määritetään tarkemmin, mihin takuuvuokraa voidaan käyttää.

  • Takuuvuokra on vuokra-asunnosta ennakkoon perittävä vakuus
  • Vuokravakuus on yleensä 1-3kk:n vuokraa vastaava
  • Vuokravakuuden saa takaisin vuokrasopimuksen päätteeksi, jos on hoitanut kaikki vuokrasopimukseen liittyvät velvoitteet
  • Takuuvuokrasta voidaan vähentää esimerkiksi vuokrarästejä, vesimaksurästejä tai asuntoon syntyneitä vaurioita (ei tavallisesta kulumisesta johtuvia)

Vuokravakuuden maksaminen ja palauttaminen

Vuokravakuus maksetaan usein suoraan vuokranantajan tilille tai erilliselle vuokravakuustilille. Vuokrasopimuksen päättyessä vuokranantaja palauttaa takuuvuokran, kunhan vuokrasopimuksen velvoitteet on täytetty. Vuokravakuudelle ei tyypillisesti makseta korkoa, vaan se maksetaan takaisin sellaisenaan.

Mistä rahaa vuokravakuuteen?

Vuokravakuuden summa on tyypillisesti 1-3 kuukauden vuokraa vastaava summa. Tyypillisin käytäntö nykyään on 2 kuukauden vuokraa vastaava summa, mutta vuokrasopimuksella voidaan poiketa tästä.

Vuokravakuus on maksettava heti vuokrasuhteen alkaessa ennen kuin asunnon hallinta on luovutettu vuokralaiselle. Aina tilillä ei kuitenkaan ole tarpeeksi rahaa vuokravakuuden maksamiseen välittömästi. Takuuvuokran rahoittamiseen on olemassa useita vaihtoehtoja.

  • Vuokravakuuden rahoittaminen lainalla: Vuokravakuuden voi rahoittaa tavallisella kulutusluotolla eli vakuudettomalla lainalla. Vuokravakuuslainaa voi hakea monen pankin tai lainayhtiön kautta, ja maksuajan voi yleensä valita joustavasti omaan talouteen sopivaksi.
  • Kelan vuokravakuus: Kela voi myöntää perustoimeentulotukoa vuokravakuutta varten. Tällöin vuokravakuus annetaan yleensä maksusitoumuksena suoraan vuokranantajalle. Kelan myöntämään vuokravakuuteen liittyy kuitenkin monia rajoituksia.
  • Vuokravakuus kuukausimaksulla ja muut vaihtoehdot: Markkinoilla on myös vuokravakuuden korvaavia vakuutustyylisiä kuukausimaksullisia palveluita. Niissä maksat vuokravakuuden sijaan kuukausittaista maksua rahoitusyhtiölle.

Mikäli mahdollista, kannattaa vuokravakuus kuitenkin lähtökohtaisesti maksaa säästämällä siihen rahaa. Myös edellisestä vuokra-asunnosta vapautuvaa vakuutta voi suoraan käyttää, joskin ongelmaksi voi koitua vuokravakuuden maksun aikataulu.

Takuuvuokra – laina

Takuuvuokran rahoittaminen lainalla onnistuu monen pankin ja lainayhtiön kautta. Helpoin vaihtoehto on vakuudeton kulutusluotto, jota voi hakea asettamatta omaisuutta lainan pantiksi. Vakuudellista lainaa ei yleensä ole mahdollista saada vain vuokravakuuden verran.

Takuuvuokralainasta on tärkeää tarkastaa ainakin siihen liittyvät kustannukset. Lainoista peritään korkoa sekä muita lainakustannuksia, jotka voivat etenkin pidemmällä maksuajalla tuoda merkittäviä lisäkustannuksia.

Lainayhtiöiltä on yleensä mahdollista hakea pelkästään vuokravakuuden kokoista lainaa, sillä minimisumma on nykyään yleensä 1 000 euron paikkeilla. Pienissä lainoissa kannattaa kuitenkin tutustua lainaehtoihin ja todelliseen vuosikorkoon tarkoin.

Takuuvuokran laina kannattaa kilpailuttaa

Takuuvuokran laina kannattaa kilpailuttaa, jotta lainalleen saa parhaan mahdollisen koron. Lainat kilpailuttamalla on mahdollista löytää itselle paras tarjous ja säästää kustannuksissa jokaisen kuukausierän kohdalla.

Meillä voit vertailla eri lainasivustoja ja niiden tyypillisiä korkoja. Meiltä löydät myös useita lainankilpailutussivustoja, jotka kilpailuttavat jopa kymmeniä luotonantajia kerralla.

Kela vuokravakuus

Kela kertoo sivuillaan, että se voi myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten. Kelan vuokravakuus toimitetaan yleensä maksusitoumuksena suoraan vuokranantajalle.

Kelan vuokravakuus kuuluu perustoimeentulon piiriin, joten sen saamiseen ja hakemiseen on tarkat kriteerit. Etuus on vain viimesijainen keino, joten kaikki eivät voi Kelan takausta vuokravakuuteen saada.

Kela voi myöntää vuokravakuuden esim. näissä tilanteissa:

  • Avo- tai avioero
  • Terveydelliset syyt
  • Muutokset perhekoossa
  • Asunnottomuus tai sen uhka
  • Työpaikan tai opiskelupaikan saaminen toiselta paikkakunnalta
  • Asunnon vaihtaminen edullisempaan Kelan tai kunnan kehotuksesta

Sen sijaan vuokravakuutta ei voida myöntää Kelan toimesta, jos muuttaa mukavuussyistä, kalliimpaan asuntoon, vanhempien luota ilman erityistä syytä tai paikkakuntaa vaihtaakseen ilman opiskelupaikkaa tai työpaikkaa.

Näin Kelan vuokravakuutta haetaan

  1. Hae päätös perustoimeentulotuelle sille kuukaudelle, jona vuokravakuus erääntyy.
  2. Hae päätöstä vuokravakuudesta erillisellä Kelan lomakkeella (TO2)
  3. Toimita liitteenä vuokrasopimus
  4. Saat vuokravakuuden myöntämisestä oman päätöksen

Lisätietoa Kelan vuokravakuudesta voit lukea suoraan Kelan sivuilta.

Vuokravakuus kuukausimaksulla ja muut vaihtoehdot

Vuokravakuuden maksamiseen on nykyään tarjolla myös erillisiä palveluita, jotka toimivat esimerkiksi kuukausimaksulla. Kuukausimaksulliset palvelut korvaavat vuokravakuuden eräänlaisella vakuutuksella – tällaisen palvelun käyttö voi kuitenkin vaatia myös vuokranantajan mukana oloa.

Moneen vuokravakuuspalveluun liittyy avausmaksu, jonka jälkeen vuokravakuusvakuutus on voimassa niin kauan, kun kuukausimaksua maksetaan yhtiölle.

Kuukausimaksullinen vuokravakuuspalvelu voi olla hyödyllinen, jos asunnonhakija ei halua makuuttaa turhaan vuokravakuutta vuokranantajan tilillä 0-korolla.

Scroll to Top