Yrityslaina kuvituskuva

Yrityslainat vertailussa – löydä paras yrityslaina

Paras yrityslaina löytyy vertailemalla eri vaihtoehtoja. Myös yrityslaina kannattaa kilpailuttaa, jotta yritys ei maksa siitä liikaa.

Tutustu vaihtoehtoihin yritysten rahoitustarpeen täyttämiseksi ja löydä halvin yrityslaina.

  • Yrityslainat vertailussa
  • Paras yrityslaina
  • Halvin yrityslaina
  • Mitä huomioida yrityslainojen vertailussa

Yrityslainojen vertailu

Yrityslainojen vertailussa voit verrata yrityksille suunnattujen lainojen ehtoja ja kuluja. Vertailu kannattaa, jotta löydät juuri omalle yrityksellesi parhaan lainan. Omalle yrityksellesi suunnatun tarjouksen saat täyttämällä hakemuksen tietoineen. 

Löydä paras yrityslaina

Yrityslaina saattaa tulla kyseeseen silloin, kun yityksesi kaipaa ulkopuolista rahoitusta. Tällaisia tilanteita voi tulla vastaan muun muassa isompien laitehankintojen kohdalla tai yrityksen laajenemisen yhteydessä. Yrityslainasta voi olla apua myös väliaikaiseen kassavajeeseen, johon voi saada apua lyhytaikaisesta yrityslainasta.

Ennen yrityslainan ottamista, kannattaa tehdä kattava vertailu, jotta on mahdollista löytää halvin yrityslaina. Myös yritys voi saada eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta toisistaan poikkeavia lainatarjouksia, joiden korot, kulut ja maksuaika poikkeavat toisistaan. 

Lainavertailun avulla säästät aikaa ja vaivaa, kun vertailu on tehty puolestasi. Lainavertailun korot ja kulut ovat viitteellisiä, ja saat juuri omalle yrityksellesi räätälöidyn tarjouksen täyttämällä hakemuksen.

Mitä pitää ottaa huomioon yrityslainoja vertaillessa?

Yrityslainoja vertailessa kannattaa ensin miettiä oman yrityksen rahoituksen tarve. Lainoja vertaillessa kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat:

  1. Rahoituksen tarve – Tarvitseeko yritys suuremman lainan vai onko rahoituksen tarve pieni? Mikäli edessä on kalliit laitehankinnat, voi vakuudellinen pankkilaina olla ainoa vaihtoehto. Pienemmän rahoitustarpeen täyttämiseksi vaihtoehtoja löytyy enemmän. 
  2. Laina-aika – Tarvitaanko lainaa väliaikaisen kassavajeen takia vai pidempiaikaiseen investointiin? Lyhytaikaisella yrityslainalla voi kattaa väliaikaisen tarpeen, mutta suurempien investointien kohdalla tulee miettiä realistinen takaisinmaksuaika.
  3. Kuukausittainen maksuerä – Kuukausittainen lyhennyserä on hyvä olla sen suuruinen, että yritys pystyy selviytymään siitä ilman maksuvaikeuksia. Lainan pääoma, korot ja muut kulut vaikuttavat kuukausittaisen maksuerän suuruuteen.
  4. Nopeus – Lainoja vertaillessa on myös hyvä ottaa huomioon se, kuinka nopeasti lainasumman saa käyttöön. Mikäli yrityksen rahan tarve on akuutti, on tärkeää saada lainasumma nopeasti käyttöön. Suurempien investointien kohdalla on hyvä varautua pidempään hakuprosessiin.

Paras yrityslaina ei siis aina ole halvin yrityslaina, vaan se tarjous, joka vastaa kaikilta osin parhaiten yrityksen rahoitustarpeeseen. Ennen lainan hakemista, kannattaakin käyttää aikaa rahoitustarpeen määrittelyyn. Näin yrityslainojen vertailusta saa eniten irti ja yritykselle löytyy juuri sen tarpeita vastaava laina.  

Minkälainen yritys voi saada lainaa?

Yrityslainaa voi hakea kaikki yrityksen yritysmuodosta riippumatta. Yrityslainan saaminen riippuukin ennen kaikkea yrityksen maksukyvystä. 

Mikäli lainanantajat katsovat, että yrityksen maksukyky on huono, tulee silloin myös lainahakemukseen todennäköisesti kielteinen päätös. Kielteinen lainapäätös tietysti harmittaa, mutta yleensä siihen on täysin pätevät syyt. Kannattamattoman yrityksen toimintaa ei ole järkevää rahoittaa lainarahalla.

Lainanantajat voivat arvioida yrityksen luottokelpoisuutta seuraavilla mittareilla:

  • Luottoluokitus – Useat eri tahot mittavat Suomessa toimivien yritysten luottoluokituksia. Koska jokainen näistä tahoista määrittää itse luokituksen mittarit, saattaa yrityksellä olla hieman toisistaan poikkeavia luokituksia eri palveluissa. Tunnetuimpia yritysten luottoluokituksia mittaavia tahoja ovat Bisnode ja Suomen Asiakastieto Oy.
  • Yrityksen taloudellinen tilanne – Yrityslainaa hakiessa voi varautua esittämään tietoja yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Mikäli yrityksen taloudellinen tilanne on hyvä ja vakaa, on huomattavasti todennäköisempää saada laina hyvillä ehdoilla.
  • Lainan käyttökohde – Lainanantajat haluavat yleensä tietää myös lainan käyttökohteen eli sen, mihin yritys tarvitsee rahoitusta. Mikäli rahoitusta haetaan yrityksen laajenemiseen ja investointeihin, on hyvä varautua esittämään laskelmia siitä, että investoinnit tulevat maksamaan itsensä takaisin.

Myös uusi yrittäjä voi hakea lainaa aloittelevalle yritykselleen. Tällöin lainanantajat käyttävät tietysti hieman erilaisia mittareita, koska yrityksellä ei ole vielä toimintaa. Tällöin yrittäjän omat luottotiedot on oltava kunnossa. Sen lisäksi yritykselle tulee olla laadittuna realistinen budjetti, jolla voidaan osoittaa, että laina pystytään maksamaan takaisin toiminnan alettua.

Yritysrahoituksen eri muodot

Yrityslainoja on erilaisia, jotka sopivat erilaisiin rahoitustarpeisiin. Oman yrityksen tarpeisiin sopivimman lainamuodon löytää parhaiten, kun ensin tekee tarkan suunnitelman rahoituksen tarpeesta.

Vakuudellinen laina

Pankit tarjoavat yrityksille ennen kaikkea vakuudellisia pankkilainoja, joissa on pankille pienempi riski kuin vakuudettomissa lainoissa. Vakuudellisten pankkilainojen hyvänä puolena on edullisuus, ja niiden korot ja kulut ovatkin yleensä vakuudettomia lainoja pienemmät. Vakuudellinen yrityslaina pankista onkin yleensä halvin yrityslaina.

Vakuudellisen lainan huonona puolena on se, että yrityksellä on oltava jotain, mikä voidaan asettaa lainan vakuudeksi. Vakuudeksi voidaan hyväksyä reaalivakuuksia, kuten yrityksen omistamia laitteita tai kiinteistöjä. Jos tällaisia ei ole, voi pankki hyväksyä myös henkilövakuuden, jolloin esimerkiksi yrittäjä itse voi toimia lainan takaajana. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli yritys ei suoriudu lainan takaisinmaksusta, joutuu yrittäjä maksamaan sen itse. Lainan vakuudeksi voidaan vaatia myös useampia takaajia.

Joissain tapauksissa osaan yrityslainasta on mahdollista saada valtion takaus. Yrityslainan valtiontakaus voi toimia osavakuutena, mikäli yrityksen edellytykset kannattavaan liiketoimintaan katsotaan riittäviksi.

Vakuudeton laina

Vakuudettoman yrityslainan voi saada erittäin nopeasti käyttöön netistä hakemalla. Aivan suurimpiin hankintoihin vakuudeton laina ei yleensä sovi ja useampien satojen tuhansien eurojen investoinnit vaativat yleensä joko reaalivakuuksia tai henkilövakuuksia.

Vakuudettoman lainan hyviin puoliin kuuluu nopea hakuprosessi, jolloin laina on myös mahdollista saada käyttöön nopeasti. Vakuudetonta yrityslainaa saa yleensä haettua netistä ja lainatarjousten vertailu on helppoa. Myös uusi yritys voi saada vakuudetonta yrityslainaa.

Vakuudettoman lainan huonoihin puoliin kuuluu korkeammat korot ja kulut. Vakuudeton laina ei ole yleensä halvin yrityslaina, joten lainasumma kannattaa pitää kohtuullisena, että yritys ei joudu maksuvaikeuksiin.

Vakuudellinen yrityslainaVakuudeton yrityslaina
PlussatSopii myös isompiin investointeihin.
Yleensä halvin yrityslaina.
Jos vakuuksia löytyy, helpompi saada.
Hakeminen onnistuu netissä.
Hakuprosessi on nopea.
Mikäli laina myönnetään, sen saa käyttöön nopeasti.
Sopii myös uusille yrityksille.
MiinuksetHakuprosessi hidas ja raskas.
Jos lainaan ei löydy riittävästi vakuuksia, sitä ei myönnetä.
Ei sovi isoimpiin investointeihin.
Vakuudeton laina ei ole yleensä halvin yrityslaina.
Lainan saaminen voi olla epävarmaa.

Halvin yrityslaina löytyy kilpailuttamalla

Halvin yrityslaina on yleensä myös se paras yrityslaina. Yrityslainan kustannuksiin vaikuttaa lainan korot ja muut siihen liittyvät kulut. Muita kuluja voivat olla esimerkiksi erilaiset tilinhoitopalkkiot, laskutuslisät ja lainan avaamisesta veloitettavat palkkiot. Korko puolestaan määrittyy sen perusteella, kuinka suuren riskin lainanantaja ottaa myöntäessään lainan. Mitä parempi yrityksen taloudellinen tilanne, sitä pienemmällä korolla on mahdollista saada lainatarjouksia.

Halvin yrityslaina löytyy vertailemalla eri lainatarjouksia. Kilpailuttaminen kannattaa aloittaa vertailemalla eri lainavaihtoehtoja. Tämän jälkeen kannattaa lähettää hakemus useammalle pankille ja rahoitusyhtiölle. Hakemukset voi lähettää myös lainanvälittäjän kautta, jolloin yhden hakemuksen kautta tavoittaa useita pankkeja ja rahoituslaitoksia.

Kilpailuttamalla on helppo löytää yrityksen kannalta paras lainatarjous ja tarttua siihen. 

Näin yrityslainaa haetaan

Yrityslainan hakuprosessi ei eroa juurikaan muiden lainojen hakuprosessista. Vakuudettoman yrityslainan hakeminen netissä on helppoa ja lainapäätöksen saa nopeasti. Yrityslainan hakuprosessi onnistuu seuraavasti:

  1. Suunnittele rahoitustarve. Ennen lainan hakemista on hyvä tehdä suunnitelma ja tarkat laskelmat siitä, minkä suuruinen laina tarvitaan ja millä maksuajalla sen pystyy maksamaan takaisin.
  2. Vertaile yrityslainat. Vertaile eri lainanantajien yrityslainoja, jotta osaat hakea parhaiten yrityksesi tarpeisiin sopivaa.
  3. Täytä hakemus. Vakuudetonta yrityslainaa voi hakea helposti netissä. Eri lainanvälittäjien palveluiden kautta tavoitat useita pankkeja ja rahoituslaitoksia yhdellä hakemuksella.
  4. Toimita liitteet. Toimita tarvittavat liitteet hakemuksen tueksi.
  5. Vastaanota lainatarjoukset. Tässä vaiheessa kannattaa vertailla eri lainatarjousten korkoja ja kuluja, jotta löydät halvimman yrityslainan.
  6. Allekirjoita sopimus. Kun yrityksesi tarpeisiin löytyy paras yrityslaina, allekirjoita sopimus ja rahat ovat tuota pikaan yrityksen käytössä.

Usein kysyttyä yrityslainoista

Miksi yrityslaina kannattaa kilpailuttaa?

On yrityksen edun mukaista löytää paitsi ehdoiltaan paras yrityslaina myös halvin yrityslaina. Näin lainan kustannukset eivät tule aiheuttamaan kohtuutonta taakkaa yrityksen taloudelle.

Minkälainen yritys voi hakea yrityslainaa?

Yrityslainaa voidaan myöntää kaiken tyyppisille yrityksille yritysmuodosta riippumatta. Lainan saamiseksi yrityksellä on oltava edellytykset maksaa se takaisin.

Kuinka nopeasti yrityslaina maksetaan takaisin?

Tämä riippuu täysin lainaehdoista. Yritykselle on mahdollista saada lyhytaikaista lainaa väliaikaista kassavajetta täyttämään tai pidempiaikaista lainaa investointien tekemistä varten. Lyhytaikainen laina on yleensä näistä kahdesta kalliimpi.

Paljonko yritys voi saada lainaa?

Vakuudetonta yrityslainaa voi hakea yleensä jopa 250 000€ asti. Tätä suuremmat summat vaativat yleensä jo vakuuksia.

 *Teksti sisältää affiliate-linkkejä. Voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta sinulle ei aiheudu lisäkuluja.

Tutustu myös näihin

Scroll to Top