ESG-sijoittaminen ottaa huomioon ympäristön

ESG-sijoittaminen eli vastuullinen sijoittaminen

ESG-sijoittaminen tarkoittaa sijoittamista vastuullisiin yrityksiin. Vastuullinen sijoittaminen ei hyödytä vain sinua, vaan myös kanssaihmisiä ja maapalloa.

Kiinnostaako kestävämpi ja vastuullisempi tapa sijoittaa? Näin voit omilla sijoitusratkaisuillasi vaikuttaa tulevaisuuteen.

 • ESG-sijoittamisen esittely
 • Tietoa vastuullisesta sijoittamisesta
 • Käytännön vinkit aloittamiseen
 • ESG:n määritelmä

Mitä on ESG-sijoittaminen?

ESG-sijoittaminen on sijoittamista vastuullisia periaatteita noudattaviin yrityksiin. ESG tulee englannin kielen sanoista environmental, social ja governance. ESG-yrityksiä ovat siis sellaiset firmat, jotka huomioivat vastuun niin ympäristöstä, yhteiskunnasta kuin hyvästä hallinnosta.

ESG-sijoittaminen on siis vastuullista sijoittamista. Rahaa laitetaan vain yrityksiin, jotka toiminnallaan edistävät hyviä asioita ja ehkäisevät huonoja asioita.

 • Esimerkiksi vain perinteiseen kivihiilitoimintaan keskittyvä yritys tai tupakkabisnekseen keskittyvä yritys ei yleisesti ole ESG-yritys
 • Sen sijaan ympäristön muutosta vastaan toimiva, yhteiskunnalliset asiat huomioon ottava ja tasa-arvoa noudattava yritys on yleisesti ESG-yritys

Kaikki ei kuitenkaan ole mustavalkoista. ESG-kriteeristön tulkinta ja yhtiöiden arvotus vastuullisuuden perusteella on vaikeaa – ESG-luokitukset eivät siis aina kerro koko totuutta. Yhtä lailla yksittäisiin osakkeisiin sijoittava osakepoimija voi itse tehdä päätökset vastuullisuudesta.

ESG-kriteerit

Vastuulliseen sijoittamiseen kuuluu niin sanotut ESG-kriteerit. Näitä ESG-kriteereitä ovat ympäristön, yhteiskunnallisen vastuun sekä hyvän hallintotavan huomioon ottaminen (environmental, social, governance).

ESG-kriteerit eivät ole kiveen hakattuja, ja yritysten vastuullisuutta arvioidaan jatkuvasti useiden tahojen toimesta. Tässä kuitenkin kriteeristö pääpiirteittäin

Ympäristön vastuu

Näistä ympäristön huomioon ottaminen on suhteellisen selkeä. Yritykseltä vaaditaan toimia, jotka eivät pahenna ilmastonmuutosta, vaan hillitsevät sitä. Esimerkiksi uusiutuvaa energiaa tuottava yritys tai päästönsä kompensoiva yritys täyttää nämä kriteerit.

Yhteiskunnallinen vastuu

Yhteiskunnalliseen ja sosiaaliseen vastuuseen liittyy esimerkiksi ihmisoikeuksista huolehtiminen. Myös jotkut toimialat, kuten tupakka-, alkoholi- tai uhkapelibisnes voidaan nähdä suoraan ei-vastuullisina. Myös näillä aloilla yritys voi kuitenkin toimia vastuullisemmin kuin toiset.

Hallinnollinen vastuu

Hallinnolliseen vastuuseen kuuluu vastuu veronmaksusta, korruption ehkäisystä sekä tasa-arvosta. Yritykseltä odotetaan siis osaavaa johtoa sekä esimerkiksi veronkierron ehkäisyä. Tähän kuuluu myös sääntelyn ja lainsäädännön tarkka noudattaminen.

Täällä voit sijoittaa vastuullisiin yrityksiin

Tarjolla on sekä valmiita osakesalkkuja (eToro) että erilaisia ESG-periaatteita noudattavia rahastoja (Nordnet). Voit myös sijoittajana itse tehdä päätökset vastuullisuudesta sijoittaessasi osakkeisiin.

eToro-sijoitusalustan logo

eToro (Europe) Ltd

81 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

 • Min. siirto: 50 €
 • Ei komissiota osakkeista
 • Osakkeet, CFD:t
 • Yli 20 miljoonaa käyttäjää
 • Lue arvostelu
Nordnet-sijoitusalustan logo

Nordnet Bank AB

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

 • Osakkeet, rahastot, ETF:t
 • Komissiot palkkiotason mukaan
 • Suomen suosituimpia välittäjiä
 • Myös osakesäästötili
 • Lue arvostelu

Heikentääkö vastuullinen sijoittaminen tuottoja?

Ei välttämättä. ESG on vain yksi kriteeri muiden joukossa, ja valtava määrä yrityksiä täyttää nämä kriteerit. Vastuulliset yritykset voivat olla jopa parempia sijoituskohteita, sillä niiden tulevaisuus on usein valoisampi kuin ei-vastuullisesti toimivalla yrityksellä.

Mitä laajemmin vastuullisen sijoittamisen trendi leviää, sitä paremmin nimenomaan vastuulliset yritykset menestyvät.

Vastuullista sijoittamista on myös ylipäätänsä tutustua yrityksen taustoihin. Jos yrityksen taustalta löytyy hämäriä järjestelyitä ja merkkejä korruptiosta, se tuskin olisi muutenkaan hyvä sijoituskohde.

Yleisesti on sitä parempi, mitä enemmän tiedät yrityksistä, joihin sijoitat. Sijoituskohteiden taustoihin ei siis kannata tutustua vain vastuullisuuden takia, vaan ylipäätänsä parempia sijoitusvalintoja tehdäkseen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskinsä. Siksi sijoituksia kannattaa hajauttaa ja pitää mielessä myös pääoman menetyksen riski.

ESG-sijoittaminen osakkeisiin

Jos haluat itse tehdä omat päätöksesi vastuullisuudesta ja sijoittaa niihin yhtiöihin, joihin itse uskot, suorat osakeostot ovat sinulle.

Yhtiöiden vastuullisuutta voi arvioida monella tavalla. Jotkut osakevälittäjät saattavat itse listata omasta mielestään vastuullisia yrityksiä tietyin kriteerein, mutta paras tapa on aina itse tutustua taustoihin.

Kun tutustut huolella yrityksen taustoihin, voit paitsi tehdä päätelmiä vastuullisuudesta, myös tehdä parempia sijoituspäätöksiä. Luo siis omat kriteerisi, joiden mukaan arvotat yritysten laatua ja vastuullisuutta samalla kertaa.

Näin sijoitat vastuullisiin yrityksiin

eTorolla pääset tekemään osakesijoituksia ilman komissioita – joskin on hyvä huomioida, että muita kuluja voi syntyä. Lisäksi kannattaa olla tarkkana, onko ostamassa osaketta vai hinnanerosopimusta, tämän näkee aina ostovaiheessa.

eTorolta löytyy todella laaja valikoima etenkin kansainvälisiä osakkeita. Pääset siis sijoittamaan isoihin yhtiöihin, joiden joukosta löytyy tietenkin paljon hyviä ESG-yrityksiä. Lisäksi etuna on sosiaalisen yhteisön voima ja mahdollisuus lukea vinkkejä kokeneemmilta sijoittajilta.

eToro-sijoitusalustan logo
eToro (Europe) Ltd

81 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

ESG-sijoittaminen rahastoihin

Yksi tavoista hyödyntää ESG-kriteeristöä on sijoittaa rahastoihin, jotka ottavat vastuullisuuden huomioon sijoituksissaan. Esimerkiksi Nordnetillä rahastosivulta löytyy eri rahastojen kohdalta myös vastuullisuusluokitus.

Vastuullisiksi rahastoiksi luokitellaan Nordnetillä kaikki 8 tai korkeamman vastuullisuusluokituksen saaneet yritykset.

Kaikki vastuulliset rahastot saa esille valitsemalla “Vastuulliset” välilehden rahastosivulla.

Myös joistain ETF-rahastoista on saatavilla vastuullisuusluokitukset. Voit siis etsiä vastuullisia sijoituskohteita rahastotyypistä riippumatta.

Nordnetin rahastojen vastuullisuusluokituksia 9-8
Nordnetin vastuullisista rahastoista kertova merkki

Vastuullisia rahastoja on joka lähtöön

Vastuullisten rahastojen joukkoon mahtuu monenlaisia vaihtoehtoja. Erilaiset ilmastonmuutoksen ehkäisyn kriteerit huomioon ottavia rahastoja on paljon, mutta yhtä lailla yleisrahastotkin voivat noudattaa ESG-kriteereitä.

Esimerkiksi Nordnetin valikoimissa ESG-rahastojen joukosta löytyy niin yleisiä indeksirahastoja kuin spesifisti vihreän energian sektorilla toimiviin yrityksiin sijoittavia rahastoja.

Aloita ESG-rahastosijoittaminen

Nordnetillä voit vaivattomasti säästää ja sijoittaa erilaisiin vastuullisiin rahastoihin. Kuukausisäästösopimuksella voit ilman merkintäpalkkioita sijoittaa haluamasi summan automaattisesti valittuihin rahastoihin. Alkuun pääsee 15 eurolla.

Nordnet-sijoitusalustan logo

Sijoita osakkeisiin, rahastoihin tai johdannaisiin.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Kritiikkiä ESG:tä kohtaan

ESG ja vastuullinen sijoittaminen kuulostaa paperilla täydelliseltä. Sijoittamista vastuullisiin, hyvää tekeviin ja maailmaa parantaviin yrityksiin. Vastuullista sijoittamista, josta hyötyy ihan jokainen.

ESG-kriteeristöön liittyy kuitenkin myös ongelmia. Miten määritellään vastuullinen yritys, ja minkälaisia kikkoja yritykset käyttävät parantaakseen omaa näennäistä vastuullisuuttaan?

Vastuullisuudesta on tullut bisnes. Erilaisia ESG-konsultteja riittää, ja jokainen yritys tekee tietysti kaikkensa kuulostaakseen mahdollisimman vastuulliselta. Tämä voi johtaa toisaalta oikeasti hyviin vastuullisuustekoihin, mutta toisaalta pelkkään PR-kikkailuun.

Kannustammekin itse ottamaan asioista selvää. Älä luota pelkkiin ESG-sertifikaatteihin tai puheisiin vastuullisuudesta. Tutustu oikeasti sijoittamiesi yritysten taustoihin, jotta voit varmistua niiden vastuullisuudesta.

ESG:n ongelmista voit lukea lisää tästä englanninkielisestä artikkelista.

Yhteenveto – oikeasti vastuullisesta ESG-sijoittamisesta hyötyy kaikki

ESG-kriteeristö ja sen tulkintatavat eivät ole aukottomia. Vastuullisiksi itseään tituleeraaviin rahastoihin voi mahtua myös varsin kyseenalaisia yrityksiä joissain tapauksissa.

ESG-sijoittamisen idea on kuitenkin loistava. Sijoittamalla vastuullisiin ja hyvin toimiviin yrityksiin voit paitsi saada tuottoa myös edesauttaa hyvien asioiden edistymistä maailmalla.

Vastuullinen sijoittaminen ei myöskään tarkoita, että luopuisit tuotoistasi. Päinvastoin yrityksen taustoihin tarkasti tutustuminen on tärkeä osa riskinhallintaa ja voi auttaa tekemään parempia sijoituspäätöksiä.

Helpoimmillaan vastuullisen sijoittaminen voi tarkoittaa vastuullisen rahaston valintaa. Suosittelemme kuitenkin tutustumaan myös rahaston taustoihin, sillä vastuullisuusluokitukset eivät aina kerro koko totuutta.

eToro-sijoitusalustan logo

eToro (Europe) Ltd

81 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

 • Min. siirto: 50 €
 • Ei komissiota osakkeista
 • Osakkeet, CFD:t
 • Yli 20 miljoonaa käyttäjää
 • Lue arvostelu

eToro (eToro (Europe) Ltd): eToro on useita sijoitustuotteita tarjoava alusta, jossa voit sijoittaa sekä osakkeisiin että hinnanerosopimuksiin.

Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 81% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun tulee aina pohtia, ymmärrätkö miten hinnanerosopimukset toimivat, ja onko sinulla varaa riskeerata rahojen häviäminen.

Aiempi kehitys ei ole tae tulevasta. Hintahistoria näytetään vain alle 5 kokonaisen vuoden ajalta, eikä se välttämättä ole riittävä tieto sijoituspäätösten tekemiseen.

Copy Trading on sijoitustenhallintapalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd, joka on auktorisoitu ja reguloitu Cyprus Securities and Exchange Comissionin toimesta.

Usein kysyttyä ESG-sijoittamisesta

Mitä ESG tarkoittaa?

ESG tarkoittaa vastuullista yritystä tai rahastoa. ESG on lyhenne sanoista Environmental, Sosial sekä Governance. ESG-kriteeristö vaatii siis yritykseltä vastuuta ympäristöstä, yhteiskunnasta ja hyvästä hallintotavasta.

Mikä on ESG-rahasto?

ESG-rahasto on ESG-kriteeristöä noudattava rahasto eli vastuullinen rahasto.

Kannattaako vastuullinen sijoittaminen?

Vastuullinen sijoittaminen on hyvä tapa sekä tehdä tuottoa että sijoittaa yhtiöihin, jotka tekevät hyvää. Yrityksen taustoihin perehtyminen on aina tärkeää, eikä vastuullisuus toki poista kaikkia riskejä.

Huom! Tämä sivusto on tarkoitettu vain informatiiviseksi, eikä mitään Taloudellinen.fi-sivustolla tule ottaa sijoituskehotuksena. Sijoitusten historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ja voit myös menettää pääomasi. *Affiliate-linkki tekstin sisällä, voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta käyttäjälle ei aiheudu kuluja.


Scroll to Top