Taloudellinen laina

Laina – Vertaile lainat helposti

Löydä edullinen laina avullamme. Selaa parhaiden pankkien, luotonantajien ja lainanvälityssivustojen tarjontaa löytääksesi sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Meillä lainan kilpailutus on helppoa. Valitse alta talouteesi parhaiten sopiva laina ja siirry suoraan lainahakemukseen sekunneissa!

 • Lainojen vertailu
 • Tietoa lainanhausta
 • Vinkit sopiviin lainoihin
 • Korkojen ja kulujen vertailu

Kaikkien lainojen vertailu – Parhaat lainat 2023

Meillä voit vertailla helposti kaikkien lainasivustojen tarjontaa. Listaamme sivustollamme kymmenittäin luotonmyöntäjiä, pankkeja ja lainankilpailutussivuja. Näet jokaisen lainantarjoajan kohdalta antamamme yleisarvosanan, tiedot tarjotuista lainoista sekä esimerkin tyypillisistä lainakustannuksista.

Tästä löydät jatkuvasti päivittyvän listan markkinoiden parhaista lainasivustoista. Pääset hakemaan haluamaasi lainaa klikkaamalla sivuston vierestä kohtaa “Hae”. Lainahakemuksen täyttäminen näiden sivustojen kautta ei sido sinua mihinkään.

Hae lainaa netistä

Lainan hakeminen netistä on helppoa. Lukuisat pankit, rahoituslaitokset ja muut luotonmyöntäjät tarjoavat helpon nettihakemuksen, jolla lainan hakeminen onnistuu. Lainaa voi hakea joko suoraan rahoitusyhtiöltä, tai vaihtoehtoisesti erillisen kilpailutussivuston kautta.

Jos lainaa hakee kilpailutussivuston, kuten Rahalaitoksen, Omalainan tai Sortterin kautta, lainahakemuksesi välitetään automaattisesti useille luotonmyöntäjille. Saat lainatarjouksia jopa heti useasta paikasta, ja voit helposti valita edullisimman lainan sinulle tarjotuista lainoista.

Meillä voit vertailla helposti yhdessä paikassa kaikki lainasivustot – niin suoraan luotonmyöntäjät kuin erilaiset kilpailutussivustotkin. Lainahakemuksen voit täyttää siirtymällä hakemaan lainaa valitsemastasi paikasta.

Näin toimii lainan hakeminen

1. Valitse lainasivu

Me listaamme eri lainasivustojen tarjontaa kätevästi yhdellä sivulla. Vertaile hakemaasi lainaa sen ominaisuuksien, kuten laina-ajan, lainasumman sekä tarjotun koron avulla. Klikkaa “HAE LAINAA” hakiaksesi lainaa.

2. Täytä lainahakemus

Täytä lainahakemuksesi valitulla sivulla. Lainahakemuksessa kysytään mm. hakemaasi summaa, haluttua laina-aikaa sekä henkilötietojasi. Valmistaudu täyttämään myös talouttasi koskevat tiedot.

3. Hyväksy tarjous

Lainahakemuksen täyttämisen jälkeen lainapyyntösi arvioidaan tietojen perusteella. Voit saada lainatarjouksen jopa heti. Tarjouksen voit hyväksyä pankkitunnuksillasi.

Vakuudeton laina vs vakuudellinen laina

Tältä sivulta löydät esiteltyinä ison kasan vakuudettomia kulutusluottoja ja lainoja. Näiden lainojen hakemiseen et tarvitse mitään ylimääräistä – voit raapustaa lainahakemuksen suoraan netissä ja vain sekunneissa saada ensimmäiset lainatarjoukset.

Markkinoilla on kuitenkin myös vakuudellisia lainoja eli niin sanottuja perinteisiä pankkilainoja. Niiden saaminen edellyttää vakuuksia, esimerkiksi ostetaavaa asuntoa tai hakijan jo olemassaolevaa omaisuutta. Vakuutena käytetään lainan panttina, jos takaisinmaksu ei jostain syystä onnistuisikaan.

Vakuudellisten lainojen etuna on niiden pienempi korko. Samalla niiden hakeminen vaatii kuitenkin tarkempia tarkistuksia, ja usein lainapäätöstä varten on myös käytävä pankissa fyysisesti. Vakuudellisessa lainassa rahoitettava ostos on myös usein aluksi rahoitusyhtiön nimissiä.

Vakuudeton ja vakuudellinen laina ovat siis kaksi täysin erilaista lainatuotetta. On aina täysin tilanteesta, lainanhakijan tilanteesta ja rahoitustarpeesta kiinni, millaista lainatuotetta kannattaa hakea. 

Vakuudeton laina

 • Nopeasti haettava laina
 • Soveltuu pienempiin ja keskisuuriin summiin
 • Helppo ja yksinkertainen vaihtoehto
 • Lukuisten pankkien ja rahoituslaitosten tarjoama
 • Osta rahoitettava tuote suoraan omiin nimiin

Vakuudellinen laina

 • Haetaan pankista
 • Soveltuu hyvin isompaan lainatarpeeseen
 • Järkevä vaihtoehto asuntolainaksi
 • Vaatii tarkat lainatarkastukset
 • Vakuutena voidaan käyttää esim ostettavaa asuntoa

Erilaiset vakuudettomat lainat

Kaikki vakuudettomat lainat eivät ole samanlaisia. Markkinoilla on sekä kertaluonteisia vakuudettomia lainoja että erilaisia jatkuvia luottosopimuksia. Lainaa hakiessa on aina tärkeää tutustua lainatuotteen ominaisuuksiin – samallakin tavalla nimetyt lainat voivat erota ominaisuuksiltaan toisistaan.

Käytännössä kaikki vakuudettomat lainat voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan: kertaluonteisiin lainoihin ja jatkuviin luottosopimuksiin. Näistä on kuitenkin vielä muutamia erilaisia variaatioita markkinoilla. Yleisimmät vakuudettomat lainatyypit ovat:

 • Vakuudeton kertalaina
 • Joustoluotto
 • Luottokortti
 • Yhdistelylaina

Vakuudeton kertalaina

Vakuudeton kertalaina on nimensä mukaisesti kertaluonteinen laina. Sitä haetaan omien tarpeiden mukaan halutulle ajalle.

Tavallista kertalainaa voi käyttää kaikkiin arjen hankintoihin tai kuluihin. Erityisen hyvin se sopii kertaluonteiseen lainatarpeeseen – esimerkiksi remontin tai jonkin isomman hankinnan rahoittamiseen.

Kun vakuudettoman lainan on saanut tililleen, täytyy lainanhakijan tehdä uusi hakemus lisälainan saamiseksi.

Joustoluotto

Joustoluotto on jatkuva luottosopimus, joka toimii luottokortin tavoin. Toisin kuin kertalainassa, lainaa palaa aina luottotilille nostettavaksi takaisinmaksun yhteydessä.

Joustoluotto sopii hyvin silloin, kun tietää tarvitsevansa lainaa, mutta ei tarkkaa ajankohtaa tai summaa. Lainaa voi nostaa aina tarpeen mukaan henkilökohtaiseen luottorajaan eli limiittiin asti.

Joustoluotosta maksat korkoa vain nostamasi lainasumman osalta. Kannattaa kuitenkin huomioida mahdolliset jatkuvat kulut, tai luottoon liittyvä miniminosto.

Luottokortti

Luottokortti on yksi yleisimmistä vakuudettomista rahoitustuotteista. Luottokortti toimii joustoluoton tavoin jatkuvana lainasopimuksena, johon liittyy tietty luottoraja.

Luottokortteja tarjoavat useat tahot, ja korkotasossa voi olla isojakin eroja. Myös itse kortin ylläpitäminen maksaa yleensä kuukaudessa tietyn vakiosumman.

Luottokorttien vertailu kannattaa, ja vertailuun kannattaa ottaa mukaan myös joustoluotot ja muut jatkuvat rahoitusratkaisut. Yksi vaihtoehto voi olla myös Sweep Bankin kaltainen mobiililuottokortti.

Yhdistelylaina

Nykyään lähes kaikki pankit ja luotonmyöntäjät tarjoavat myös yhdistelylainoja. Yhdistelylainan ideana on yhdistää aiemmat useat kulutusluotot yhdeksi edullisemmaksi lainaksi.

Lainojen yhdistäminen voi tuoda merkittäviäkin säästöjä. Erityisen kannattavaa se on, jos vanhat lainat koostuvat useista kalliista pikavipeistä tai muista pienlainoista.

Yhdistelylainan hakeminen onnistuu saman lainahakemuksen kautta kuin muidenkin lainojen hakeminen. Ilmoita vain lainaa hakiessa haluavasi yhdistää vanhoja lainoja.

Paljonko lainaa voi saada ilman vakuuksia?

Vakuudetonta lainaa on mahdollista hakea jopa kymmeniin tuhansiin euroihin asti. Useimmilla lainasivustoilla maksimisumma on 60 000 euroa. Yksittäisen henkilön lainansaantiin vaikuttaa kuitenkin aina taloudellinen tilanne. Tulotaso ja velat voivat vaikuttaa siihen, paljonko lainaa saa.

Tyypillinen vakuudeton laina on yleensä muutamia tuhansia euroja. Pienimmillään lainaa voi kuitenkin joiltain sivustoilta hakea alle 1 000 euron edestä. Korkolainsäädännön kiristyttyä kaikkein pienimmät pikavipit ovat kuitenkin vähentyneet nopeasti.

Luotettava lainayhtiö tarkastaa aina hakijoiden luottokelpoisuuden lainoja varten. Mitä parempi lainanhakijan taloudellinen tilanne on, sitä enemmän vakuudetonta lainaa on mahdollista saada.

Milloin laina ei kannata?

Aina laina ei kannata. Suomessa on satoja tuhansia luottotietonsa menettäneitä, jotka ovat ajautuneet velkakierteeseen osin turhien lainojen takia.

Ennen kuin lainaa ottaa on tärkeää pohtia, pystyykö sen realistisesti maksamaan takaisin. Samalla kannattaa kiinnittää huomiota lainan korkoihin, jotka voivat tuoda merkittäviä lisäkustannuksia etenkin pidemmällä laina-ajalla.

Näissä tilanteissa laina ei aina kannata:

 • Sinulla ei ole varaa maksaa lainaa takaisin
 • Olet ottamassa lainaa hetken mielijohteesta
 • Et tarvitsisi lainaa
 • Olet menettänyt luottotietosi
 • Saamissasi lainatarjouksissa on korkeat korot

Ennen lainan ottamista kannattaa miettiä myös, millä korolla sitä on valmis ottamaan. Lainanantajat määrittävät aina hakijoille henkilökohtaiset korot luottokelpoisuuden perusteella.

Laina ei aina kannata

Korot ja kulut – Valitse edullinen laina

Lainaa ottaessa yksi tärkeimmistä asioista on siihen liittyvät korot ja kulut. Valitsemalla edullisemman lainan voit säästää joka kuukausi lainan lyhennyksestä merkittäviäkin summia.

Korkojen ja kulujen vertailu voi suoraan olla vaikeaa. Eri lainayhtiöt ja pankit ilmoittavat kulunsa hieman eri tavoin, lainan korko, lainanhoitokustannukset sekä perustamismaksu ovat kaikki lainoihin liittyviä yleisiä kuluja.

Todellinen vuosikorko tekee lainojen kuluvertailusta kuitenkin helppoa. Kyseessä on lakisääteinen aina ilmoitettava tieto – jokaisen lainatarjouksen yhteydessä on nykyään kerrottava todellinen vuosikorko.

Todellisen vuosikoron ansiosta hintojen vertailu todella on niin helppoa. Edullisempi todellinen vuosikorko tarkoittaa, että myös lainakustannukset samankokoiselle lainalle ovat samalla laina-ajalla edulliset.

Ota vuosikoron ohella myös kokonaiskustannukset huomioon

Pelkän todellisen vuosikoron tuijottaminen ei aina ole järkevää. Suosittelemme tutustumaan myös lainan kokonaiskustannuksiin, joihin vaikuttavat sekä lainan todellinen vuosikorko, lainasumma että laina-aika.

Mitä pidempi laina-aika on, sitä pidempään lainan korko juoksee -> Tämä tarkoittaa, että myös lainakustannukset kasvavat.

Sopiva laina-aika on sellainen, että kuukausierästä selviytyy helposti. Samalla ei kannata kuitenkaan ottaa liian pitkää laina-aikaa, etteivät lainan kokonaiskustannukset kasva turhan suuriksi.

Laina-ajasta on hyvä muistaa myös mahdollisuus lyhentää lainaa aikataulua nopeammin. Lain mukaan lainaan voi aina tehdä lisälyhennyksiä ilman lisäkustannuksia. Voit siis vaikka maksaa koko lainan pois, jolloin korkojen juokseminen pysähtyy siihen.

Lainavertailu kannattaa aina

Lainaa hakiessa kannattaa aina vertailla eri vaihtoehtoja. Yksi helpoimmista tavoista on nykyaikainen kilpailutuspalvelu, jonka avulla lainalle voi hakea parasta mahdollista korkoa hetkessä.

Lainakilpailutussivustot vertailevat usein jopa kymmenien pankkien ja luotonmyöntäjien lainat kerralla. Syötät vain lainahakemuksella haetun lainan tiedot ja omat henkilötietosi – tämän jälkeen jokainen lainapalvelu voi tarjota sinulle halutessaan lainaa.

Kilpailutussivustot tekevät tavallisesti työlään lainojen vertailun helpoksi. Sen sijaan, että hakisit lainaa useasta paikasta voit suoraan kilpailuttaa lainan ja hakea sinulle parasta korkoa yhdellä hakemuksella.

Lainan kilpailutus ja vertailu onnistuu näin:

1. Valitse lainakilpailutussivusto

Aloita valitsemalla sopiva lainakilpailutussivusto. Alta löydät listan 3 tämän hetken parhaasta vaihtoehdosta.

2. Täytä lainahakemus

Täytä lainahakemuksesi. Hakemuksessa kysytään haettavaa lainasummaa, tietojasi sekä haluttua laina-aikaa.

3. Vertaile lainatarjoukset

Kilpailutuksessa mukana olevat lainayhtiöt voivat tarjota lainaa. Voit itse valita edullisimman tarjouksen.

Parhaat lainojen kilpailutuspalvelut

Kokeile lainakilpailutusta näiden sivujen kautta. Saat yhdellä hakemuksella kilpailutettua kymmeniä lainantarjoajia. Lainahakemuksen täyttäminen ei sido mihinkään.

Lainojen kilpailutuksessa on tärkeää muistaa, että kaikki lainasivustot eivät välttämättä ole listattuna jokaisessa palvelussa. Suosittelemmekin valitsemaan sellaisen palvelun, johon kuuluu mahdollisimman monta kilpailutettavaa pankkia. Toinen vaihtoehto on hakea lainaa usean lainakilpailutussivun kautta.

Tästä voit lukea arvioitamme eri kilpailutussivuista:

Lainojen yhdistäminen

Yksi yleinen tapa alentaa omia lainan lyhennyskustannuksia on hakea yhdistelylainaa. Lainojen yhdistäminen voi auttaa etenkin silloin, jos lainat on ottanut aiemmin kalliilla korolla.

Vanhat pikavipit, kulutusluotot ja muut kalliit lainat voivat täysin turhaan syödä ison osan kuukausibudjetistasi. Lainat yhdistämällä voit parhaimmillaan säästää jopa satasia – ja samalla saat uuden maksusuunnitelman.

Kun yhdistät lainat, lainayhtiö maksaa vanhat lainasi pois ja maksat vain yhtä uutta lainaa. Näin voit säästää sekä aikaa että rahaa ja helpottaa talouden hoitoa merkittävästi.

Parhaat syyt yhdistää lainat:

 • Voit säästää rahaa joka kuukausi
 • Yhden lainan hoitaminen on huomattavasti helpompaa
 • Saat uuden maksusuunnitelman
 • Lisämaksuajan neuvotteleminen on helpompaa

Lainat eri käyttötarkoituksiin

Lainoille on monenlaisia käyttötarkoituksia. Lainan tuleva käyttötarkoitus vaikuttaa siihen, millaista lainaa kannattaa hakea. Monen palvelun kautta voit hakea lainaa juuri haluamallesi summalle ja laina-ajalle.

Keräsimme listaan yleisiä käyttötarkoituksia vakuudettomille lainoille. Mm. näihin tarkoituksiin voit hakea lainaa:

Käyttölaina

Käyttölainaa haetaan arjen moniin tarpeisiin. Kun arjen kulut yllättävät, oli kyse sitten hajonneesta pesukoneesta tai vaikka odottamattomasta laskusta, käyttölainaa voi hakea nopeaan rahantarpeeseen.

Nykyään pienin lainattava summa on yleensä noin 500 euroa, ja sen voi saada verrattain helposti ilman vakuuksia monen lainapalvelun kautta.

Autolaina

Auton rahoittamiseen ja autolainaan on olemassa monia vaihtoehtoja. Perinteinen autorahoitus on autoliikkeestä haettava vakuudellinen laina, jossa auto on viimeisen lainaerän maksuun asti rahoitusyhtiön omistuksessa.

Toinen yleinen vaihtoehto on vakuudeton autolaina, jota voi käyttää myös yksityiseltä ostettaessa. Vakuudeton laina on helppo kilpailuttaa usean pankin ja luotonmyöntäjän kesken netissä.

Remonttilaina

Remonttilainalla rahoitetaan esimerkiksi oman asunnon, sijoitusasunnon tai mökin remontti. Remonttilainaa voi hakea ilman vakuuksia, jolloin lainaprosessi on varsin nopea ja kevyt.

Remonttilainaa voi hakea 1 000 eurosta noin 60 000 euroon asti monessa paikassa. Oli kyseessä sitten vain pieni pintaremontti tai kokonaisvaltainen keittiö-, tai kylpyhuoneremontti, rahoitusta on mahdollista hakea ilman vakuuksiakin.

Venelaina

Venelaina on luonnollisesti veneen ostamista varten tarkoitettu laina. Vaihtoehdot ovat pitkälti autolainan kaltaiset, ja vakuudettomissa lainoissa ehdotkin ovat samanlaiset.

Venelainaa on mahdollista hakea myyjän kautta, pankista tai muulta lainanmyöntäjältä.

Lomalaina

Lomalaina on lomamatkan kulujen rahoittamiseen tarkoitettu laina. Lomalla kulut yleensä kasvavat, joten rahoittamiseen voi tarvita erillistä kulutusluottoa.

Vakuudeton kertalaina on helppo vaihtoehto, mutta lomakulujen rahoittamiseen voi käyttää myös luottokorttia tai joustoluottoa. Pankki voi myös myöntää vakuudellista lainaa joissain tapauksissa.

Järjestelylaina

Järjestelylaina eli yhdistelylaina on isompi laina, jolla maksetaan muita velkoja pois. Se on hyödyllinen henkilölle, jolla on useita pienempiä kalliita lainoja.

Yhdistelylainaa voi hakea melkein kaikilta pankeilta ja rahoituslaitoksilta.

Sijoituslaina

Sijoituslaina on sijoitusten, kuten osake- tai asuntosijoitusten rahoittamiseen tarkoitettu laina. Tässä lainassa on erityisen tärkeää minimoida kulut, jotta tuotto-riski-suhde olisi järkevä.

Sijoituslainassa käytetään usein vakuutena esimerkiksi sijoitussalkun omistuksia, mutta myös vakuudetonta lainaa voidaan joskus käyttää.

Usein kysytyt kysymykset lainoista


Scroll to Top