Osakesäästötili vai arvo-osuustili

Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin vertailu

Osakesäästötili vai arvo-osuustili? Etkö tiedä, kumman tilityypin valitsisit sijoittamiseen. Tämän oppaan lukemalla tiedät, kumpi kannattaa valita.

Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot liittyvät etenkin verotukseen ja ostorajoituksiin. Lue kaikki tarvitsemasi tästä vertailusta.

 • Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot
 • Vinkit valintaan
 • Sijoitusalustat eri tilityypeille
 • Verotustietoa

Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot pähkinänkuoressa

Osakesäästötili

 • Tilille voit ostaa suomalaisia tai ulkomaalaisia osakkeita
 • Sinulla voi olla vain yksi osakesäästötili
 • Rahaa voi siirtää osakesäästötilille maksimissaan 50 000 euroa
 • Veroja maksat vasta nostaessa rahaa ulos osakesäästötililtä
 • Tarjolla vain valituissa pankeissa
 • Vain euroissa

Arvo-osuustili

 • Tilille voit ostaa osakkeita, rahastoja, ETF-rahastoja, johdannaisia jne.
 • Arvo-osuustileille ei ole maksimimäärää
 • Siirretylle rahalle ei ole maksimisummaa
 • Veroja maksetaan osingoista sekä myyntivoitoista niiden tapahtuessa
 • Ns. tavallinen sijoitustili, jollaisia useammat alustat käyttävät
 • Mahdollisuus eri valuuttatileihin

Osakesäästötili ja arvo-osuustili – eli OST ja AOT – ovat kaksi erilaista sijoitustilityyppiä. Arvo-osuustili on perinteinen sijoitustili, jolla voit säilöä mm. osakkeita, rahastoja, johdannaisia ja muita julkisen kaupankäynnin osakkeita. Osakesäästötilille taas voit ostaa ainoastaan suoria osakkeita, Suomesta tai ulkomailta. Esimerkiksi rahastoja tai ETF-rahastoja ei voi OST:lle ostaa.

Isoimmat erot ovat kuitenkin verotuksessa. Osakesäästötilillä maksat veroja vasta, kun nostat itse tililtä rahaa ulos. Arvo-osuustilillä veroja maksetaan aina jokaisessa välissä, myydessä osakkeita tai nostaessa osinkoja. Toisaalta arvo-osuustilillä on mahdollista hyödyntää hankintameno-olettamaa, joka voi joskus tehdä verotuksen edullisemmaksi yksittäisen kaupankäynninkohteen osalta.

Mm. Nordnetille voit avata sekä osakesäästötilin että arvo-osuustilin. Tarjolla on monipuolinen valikoima erilaisia kaupankäynnin kohteita, kuten osakkeita, ETF-rahastoja ja Nordnetin omia Superrahastoja. Tästä voit tutustua lisää Nordnetiin *.

Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin verotus

Osakesäästötili luotiin Suomessa verotehokkaaksi ratkaisuksi pitkäaikaiselle piensijoittajalle, joka haluaa sijoittaa osakkeisiin. Mallia on otettu Ruotsin hieman vastaavasta ISK-tilistä, jolle kuitenkin pystyy ostamaan myös esimerkiksi rahastoja. Verotuksen pääperiaate näiden kahden tilimallin välillä on yksinkertainen:

Arvo-osuustiliä verotetaan jokaisesta myynnistä tai osingonmaksusta. Vaikka siis sijoittaisit esimerkiksi osingot heti uudestaan, on sinun välissä maksettava niistä verot normaalina pääomatulona.

Osakesäästötiliä verotetaan vasta tililtä nostettaessa. Voit siis pitää tilillä osingot tai myyntituotot verovapaasti ja sijoittaa ne heti uusiin osakkeisiin ilman veroseuraamuksia välissä.

Perusperiaate on siis, että osakesäästötiliä verotetaan vasta nostovaiheessa ja arvo-osuustiliä myynti- tai arvovaiheessa. Jotta asiat eivät olisi liian yksinkertaisia, liittyy verotukseen kuitenkin myös muita eroavaisuuksia.

 • Osakesäästötilillä et voi hyötyä niin sanotusta hankintameno-olettamasta. Hankintameno-olettaman avulla on joissain tilanteissa mahdollista saada edullisempi verotus – riippuen siitä, kauanko osaketta on omistanut. Täältä voit lukea lisää.
 • Osakesäästötilillä et voi hyödyntää osinkojen osittaista verovapautta. Sen sijaan maksat aina kaikista tuotoista pääomatuloa normaalin veroprosentin mukaisesti (30 % 30 000 euroon asti ja 34 % tämän ylittävästä osasta).
 • Osakesäästötilillä voit joutua maksamaan ulkomaisista osakkeista lähdeveron. Normaalisti arvo-osuustilille hyvitetään ulkomainen lähdevero, kun osinkoa verotetaan Suomessa. Osakesäästötilin kohdalla näin ei kuitenkaan välttämättä ole, jos lähdevero peritään heti osinkoa maksaessa.

Verotuksen näkökulmasta siis ulkomaisia osinko-osakkeita ostavan ei välttämättä kannata käyttää osakesäästötiliä. Myöskään aktiivisesti sijoituksista rahaa nostavan tai osingoista nauttivan ei kannata käyttää osakesäästötiliä. Parhaan hyödyn osakesäästötilistä saa pitkäjänteisellä sijoittamisella, jos sijoitussalkkuaan kuitenkin muokkailee aina aika-ajoin. Osakesäästötililä korkoa korolle -ilmiöstä pääsee hyötymään paremmin.

Huom! Lisätietoa osakesäästötilin verotuksesta voit lukea suoraan Verottajan sivulta tästä.

Arvo-osuustilille voit ostaa kaikkia omaisuusluokkia rajoituksetta

Arvo-osuustili on monipuolinen sijoitustili, jolle voit ostaa niin osakkeita, rahastoja, johdannaisia, ETF:iä kuin viputuotteitakin. Jos siis haluaa sijoittaa mahdollisimman monipuolistesti, on AOT kätevin ratkaisu.

Arvo-osuustileihin ei liity rajoituksia tilien määrään tai tilillä oleviin summiin nähden. Arvo-osuustilille voi myöskin siirtää niin paljon rahaa kuin haluaa. Tämä on tärkeä ero osakesäästötiliin, jolle voi siirtää maksimissaan 50 000 euroa rahaa.

Arvo-osuustilillä olevien omistusten siirtyminen onnistuu monien suomalaisten pankkien tai sijoitusvälittäjien välillä helposti. Voit siis siirtää suoraan esimerkiksi rahasto- tai osakeomistuksesi toiselle välittäjälle ja arvo-osuustilille.

Monella sijoittajalla on useampi arvo-osuustili erilaisia sijoituksia varten. Esimerkiksi eläkesäästöt, rahastosijoitukset ja suorat osakesijoitukset voi kaikki pitää omissa salkuissaan ja omilla arvo-osuustileillään. Osakesäästötilillä vastaavaa mahdollisuutta ei ole.

Kiinnostaako osakkeet, CFD:t tai ETF:t?

Jos haluat sijoittaa saman tilin kautta kaikkiin omaisuusluokkiin, suosittelemme tutustumaan eToroon. eTorolla voit sijoittaa niin osakkeisiin, CFD:eihin kuin erilaisiin viputuotteisiin. eTorolla sijoitukset tehdään dollarimääräiseltä sijoitustililtä, ja verotus toimii, kuten arvo-osuustileillä. Huomaa, että sinun on kuitenkin itse ilmoitettava verotustietosi eTorolta. Lisäksi kannattaa huomioida CFD:eiden poikkeava verotuskäytäntö.

eToro-sijoitusalustan logo

eToro (Europe) Ltd

77 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

 • Min. siirto: 50 €
 • Ei komissiota osakkeista
 • Osakkeet, CFD:t
 • Yli 20 miljoonaa käyttäjää
 • Lue arvostelu

Osakesäästötili sopii pitkäjänteiselle osakesijoittajalle

Oletko kiinnostunut osakesäästötilin avaamisesta? Se onnistuu varsin helposti jollekin Suomessa toimivalle pankille tai osakevälittjälle, joka tarjoaa kyseistä tilivaihtoehtoa. Tilin avaamiseen ei liity mitään ylimääräistä byrokratiaa arvo-osuustiliin verrattuna.

Osakesäästötilin voi avata, vaikka sinulla olisi myös arvo-osuustili tai useampi AOT. Et voi kuitenkaan avata useampaa osakesäästötiliä. Ennen tilin avaamista kannattaakin varmistaa, ettei ole aiemmin avannut osakesäästötiliä.

Osakesäästötilin avaaminen edellyttää usein vahvaa sähköistä tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnusten kautta. Jotkut pankit voivat myös vaatia konttorikäyntiä, jos sinulla ei ole vielä aiemmin ollut arvo-osuustiliä käytössäsi.

Suosituksemme parhaaksi osakesäästötiliksi useimmille on Nordnet, jolle voit avata osakesäästötilin tai arvo-osuustilin suoraan netistä. Nordnet on moderni ja monipuolinen osakevälittäjä, joka sopii erityisen hyvin pitkäjänteiseen säästämiseen. Nordnetin ohella Suomessa osakesäästötiliä tarjoavat myös ainakin Nordea, OP, Danske Bank, Mandatum Trader.

Nordnet-sijoitusalustan logo

Nordnet Bank AB

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

 • Osakkeet, rahastot, ETF:t
 • Komissiot palkkiotason mukaan
 • Suomen suosituimpia välittäjiä
 • Myös osakesäästötili
 • Lue arvostelu

Yhteenveto – osakesäästötili vai arvo-osuustili?

Osakesäästötilillä ja arvo-osuustilillä on omat erikoisominaisuutensa, joiden takia ne sopivat erilaisille sijoittajille. Usein sijoittajan voi olla hyödyllistä avata molemmat tilityypit erilaisia sijoituksia varten – osakesäästötili pitkäjänteiseen osakesijoittamiseen ja AOT rahastosijoittamista tai futuureilla treidaamista varten.

Osakesäästötili sopii ennen kaikkea suomalaisten osakkeiden ostamiseen ja aktiiviseen hallintaan. Koska et maksa osingoista tai myynneistä veroja välissä, pääset hyötymään osakkeiden arvon kehityksestä ja korkoa korolle -ilmilöstä paremmin.

Arvo-osuustili taas sopii oikeastaan kaikkiin muihin tilanteisiin. Jos haluat käydä kauppaa jollain muulla kuin suomalaisilla osakkeilla, on AOT usein fiksuin vaihtoehto. Arvo-osuustilejä on myös mahdollista avata useita vaikka eri osakevälittäjille.

Lopulta on sijoittajan oma valinta, kumman tilityypin haluaa valita. Jos on vasta aloittamassa sijoittamista, saattaa monipuolisempi arvo-osuustili olla oikea valinta, sillä sen kautta voit käydä kauppaa myös rahastoilla. Osakesäästötilin verohyödyt voivat kuitenkin olla osakesijoittajalle merkittävät tietyissä tilanteissa.

Usein kysyttyä arvo-osuustilistä ja osakesäästötilistä

Paljonko osakesäästötilille voi siirtää rahaa?

Osakesäästötilille voi siirtää maksimissaan 50 000 euroa. Omistusten arvolle ei kuitenkaan ole mitään maksimiarvoa.

Mitä osakesäästötilille voi ostaa?

Osakesäästötilille voi ostaa ainoastaan pörssilistattuja osakkeita. Esimerkiksi rahastoja tai johdannaisia ei valitettavasti voi ostaa.

Miten arvo-osuustilin ja osakesäästötilin verotus eroaa?

Arvo-osuustilillä verotetaan osingot ja myyntivoitot, silloin, kun ne maksetaan sijoitustilille. Osakesäästötiliä verotetaan vasta, kun sieltä nostetaan rahaa.

Voiko osakesäästötilille ostaa ulkomaisia osakkeita?

Kyllä voi, mutta osingoista perittyä ulkomaista lähdeveroa ei välttämättä saa takaisin. Ulkomaiset osinko-osakkeet kannattaa lähtökohtaisesti ostaa arvo-osuustilille

eToro (eToro (Europe) Ltd): eToro on useita sijoitustuotteita tarjoava alusta, jossa voit sijoittaa sekä osakkeisiin että hinnanerosopimuksiin.

Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 77% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun tulee aina pohtia, ymmärrätkö miten hinnanerosopimukset toimivat, ja onko sinulla varaa riskeerata rahojen häviäminen.

Aiempi kehitys ei ole tae tulevasta. Hintahistoria näytetään vain alle 5 kokonaisen vuoden ajalta, eikä se välttämättä ole riittävä tieto sijoituspäätösten tekemiseen.

Copy Trading on sijoitustenhallintapalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd, joka on auktorisoitu ja reguloitu Cyprus Securities and Exchange Comissionin toimesta.

Huom! Tämä sivusto on tarkoitettu vain informatiiviseksi, eikä mitään Taloudellinen.fi-sivustolla tule ottaa sijoituskehotuksena. Sijoitusten historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ja voit myös menettää pääomasi. *Affiliate-linkki tekstin sisällä, voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta käyttäjälle ei aiheudu kuluja.

Scroll to Top