
Kultaan sijoittaminen – Opas ja vinkit
Kultaan sijoittaminen on yksi tapa hajauttaa omistuksia. Kulta on yleinen sijoituskohde etenkin vakautta ja turvallista sijoitusta hakevalle.
Tässä oppaassa kerromme, miten kultaan sijoitetaan ja mitä on hyvä ottaa huomioon. Nykyään sen ei tarvitse tarkoittaa isoa kasaa kultaharkkoja kotona.
Kultaan sijoittaminen – Millainen sijoituskohde on kyseessä?
Kulta on yksi perinteisimmistä sijoituskohteista. Kaunis, arvokas ja rajattu kulta on läpi historian ollut yksi arvonsäilyttäjistä. Pitkään monet valuutat olivat sidottuna sen hintaan.
Kulta on sijoituskohteena yleisesti turvasatama. Se on historian saatossa pitänyt varsin hyvin arvonsa kaikissa markkinatilanteissa. Silloin, kun markkinoilla rytisee, monet sijoittajat laittavat rahaa kultaan. Myös kultaan sijoittamiseen liittyy kuitenkin riskejä.
Pitkällä tähtäimellä kulta on hyvin erilainen sijoituskohde. Se ei itsessään tuota mitään, eikä tuotto-odotus yllä esimerkiksi osakemarkkinoiden tasolle. Silti sijoitus kultaan voi tuottaa, ja tarjota suojaa esimerkiksi inflaatiota eli rahan arvon heikkenemistä vastaan.
Kultaan sijoitetaan nykyään usein esimerkiksi jonkin yhtiön, sertifikaatin, CFD:n tai futuurin kautta. Varsinaisen fyysisen kultaharkon ostaminen on nykyään harvinaisempaa.
Kulta sijoituskohteena
Sijoita kultaan tai treidaa kultaa

eToro (Europe) Ltd
77 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.
Kannattaako kultaan sijoittaa?
Kulta on hyvin erilainen sijoituskohde kuin monet muut vaihtoehdot. Se on hyödyke, jota käytetään esimerkiksi erilaisten korujen ja esineiden tekemiseen. Kultaa on maailmassa myös vain rajattu määrä.
Toisin kuin vaikkapa osakesijoittamisessa, kultaan sijoittamalla sijoitus itsessään ei kuitenkaan varsinaisesti tuota mitään. Sen sijaan kulta on enemmänkin arvonsäilyttäjä ja spekulatiivinen sijoituskohde. Kulta ei tee työtä puolestasi, vaan sen arvo määräytyy puhtaasti markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Kultaa voisi pitää eräänlaisena vaihtoehtona käteiselle rahalle. Fiat-valuutat, kuten euro ja dollari, menettävät aina pitkässä juoksussa arvoaan inflaation seurauksena. Kulta sen sijaan voi pitää arvoa paremmin, koska sitä on tarjolla vain rajattu määrä.
Kulta on todella yleinen vaihtoehto myös treidaajalle. Esimerkiksi teknisen analyysin avulla voidaan etsiä hyviä treidipaikkoja ja tehdä kauppaa joko longina tai shorttina.
Kuten kaikkeen sijoittamiseen, myös kultaan liittyy omat riskinsä. Kyseessä on varsin spekulatiivinen sijoituskohde, eikä historiallinen tuotto ole ikinä tae tulevasta.
Kultaan sijoittamisen hyvät ja huonot puolet
Erilaiset tavat sijoittaa kultaan
Kulta on siinä mielessä monipuolinen sijoituskohde, että siihen voi sijoittaa usealla suoralla tai välillisellä tavalla. Fyysisen kullan ostaminen on tietysti kaikkein perinteisin vaihtoehto, mutta yhtä lailla kultaan voi sijoittaa monella epäsuoralla tavalla.
Listasimme suosittuja tapoja sijoittaa kultaan sekä tietoa niistä.
Fyysinen kulta
Fyysinen kulta on kaikista perinteisin tapa sijoittaa kultaan. Fyysistä sijoituskultaa voi ostaa Suomessa monesta kivijalkamyymälästä tai netin kautta.
Fyysistä kultaa on mahdollista säilyttää itse tai säilyttää pankissa. Tähän voi kuitenkin liittyä kuluja ja turvallisuusriskejä, jos isoja määriä kultaa säilyttää itse fyysisessä muodossa.
- Perinteisin tapa sijoittaa kultaan
- Turvallisuusriskejä, jos kultaa on paljon esimerkiksi kotona
- Säilytys voi maksaa
- Ei sovellu treidaamiseen
Kulta-CFD:t
Yksi yleisistä tavoista käydä kauppaa kullan hinnasta on CFD:t eli hinnanerosopimukset. Niissä et suoranaisesti omista kultaa, vaan teet sijoitusalustan kanssa sopimuksen sen hinnanmuutoksen seuraamisesta.
CFD:llä voit valita, haluatko ostaa vai shortata kultaa. Kun ostat, hyödyt normaalilla tavalla kullan hinnan noususta, ja voit milloin tahansa myydä ja kotiuttaa voitot. Jos shorttaat, päinvastoin hyödyt, jos kullan hinta laskeekin.
CFD-kauppaan liittyy aina riskejä, ja mahdollisen vipuvaikutuksen takia rahaa voi menettää nopeastikin. Tutustu siis aina huolella siihen liittyviin asioihin.
- Helpompi tapa käydä kauppaa kullan hinnalla
- Sopii hyvin treidaajalle
- Kuluja spreadistä ja mahdollisen vivun yönylimaksuista (lainakuluja)
- Sopii myös pienemmillä summilla treidaavalle
Kultafutuurit, -sertifikaatit ja vastaavat johdannaiset
Erilaiset kullan hintaa seuraavat futuurit, sertifikaatit ja muut johdannaiset tarjoavat modernimman tavan sijoittaa tai treidata kultaa. Futuurissa teet sopimuksen kullan myymisestä tiettyyn hintaan jollakin aikavälillä. Et siis fyysisesti johdannaista ostaessasi omista kultaa missään muodossa.
Monet sijoitusalustat, kuten Nordnet, tarjoavat myös omia minifutuureita, sertifikaatteja ja vastaavia johdannaisia. Näistäkin on tarjolla kullan hintaa seuraavia versioita.
Erilaisten kullan hintaa seuraavien futuurien ja vastaavien tuotteiden etuna on helppous. Ne tarjoavat myös helpon vaihtoehdon shorttaamiseen. Samalla johdannaisiin liittyy aina paljon riskejä, ja mahdollinen vipuvaikutus voi nostaa riskejä entisestään.
- Helpompi tapa sijoittaa kultaan
- Sopii hyvin myös treidaajalle
- Kulut otettava huomioon
- Vaatii tutustumista eri sijoitustuotteiden ehtoihin ja käyttäytymiseen
Kulta-ETF:t
Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto on sijoittaa kulta-ETF:ään, joka seuraa kullan hintaa. Etuna on ETF:ien usein maltillinen hinta sekä helppous.
Markkinoilla on taattuja kulta-ETF:iä, jotka sijoittavat suoraan kultaan ja omistavat sitä fyysisesti. Lisäksi markkinoilta löytyy myös johdannaisten kautta kauppaa käyviä kulta-ETF:iä.
- Tapa sijoittaa kultaan pörssilistatun rahaston kautta
- Sopii monia muita vaihtoehtoja paremmin aloittelijalle
- Ylimääräinen välivaihe siihen, että omistaisit itse kultaa tai johdannaisia
- Juoksevat kulut tärkeää ottaa huomioon
Sijoita kultakaivosyhtiöihin
Kullan hinnannoususta on mahdollista hyötyä myös tiettyihin yhtiöihin sijoittamalla. Kultakaivoksia pyörittävät yhtiöt hyötyvät yhtä lailla kullan hinnan noususta, ja voit niiden kautta epäsuorasti sijoittaa kultaan.
Etuna on, että yritys voi samalla olla myös muuten hyvä sijoituskohde ja tuottaa rahaa myös kullan hinnan ollessa paikoillaan. Riskittömästä sijoituksesta ei toki silti voida missään nimessä puhua – sellaistahan ei ole olemassakaan.
- Tapa sijoittaa kultaan epäsuorasti
- Mahdollisuus hyötyä myös yrityksen tekemästä voitosta
- Kultayhtiöiden valikoima on varsin rajattu, ja monet kaivosyhtiöt etsivät myös muita metalleja
- Vaatii tutustumista myös yhtiön taustoihin
Kulta ja verotus
Kullasta mahdollisesti saatavia tuottoja verotetaan normaaliin tapaan pääomatulona, kuten muutenkin sijoittamisesta saatuja tuotteita. Tämä koskee kaikenlaisia eri sijoitustuotteita, joista saat tuottoa: niin varsinaista sijoituskultaa, johdannaisia, ETF:iä kuin kultakaivososakkeitakin.
Pääomatuloa verotetaan Suomessa 30 000 euroon asti 30 %:n veroprosentilla ja tätä ylittävästä summasta 34 %:n veroprosentilla.
Useista sijoitustuotteista on mahdollista vähentää myös tappiot. Hinnanerosopimusten verotuskäytäntö kuitenkin eroaa ainakin tällä hetkellä siten, että vain ostohinta on vähennettävissä.
Sijoituskultaa on mahdollista ostaa ilman arvonlisäveroa (lähde: vero.fi sijoituskulta). Sama koskee tietenkin myös muita sijoitustuotteita. Sen sijaan esimerkiksi kultakoruista ja vastaavista kullasta valmistetuista esineistä maksetaan arvonlisäveroa.
(Verotustiedot tarkastettu 27.4.2022. Ajankohtaiset tiedot Vero.fi)
Kullan myyminen
Jos kotoasi löytyy vanhoja koruja, rikki menneitä kultaesineitä tai muuta romukultaa, on nekin mahdollista muuntaa rahaksi. Kultaesineistä voi saada rahaa niiden sen hetkisen markkinahinnan mukaan, joten kullan hinta kannattaa tarkastaa aina ennen myyntiä.
Kullan myymiseen voimme suositella Verkkokulta-palvelua. Palvelun avulla saat kotiisi tilattua maksuttoman vakuutetun kirjekuoren, johon laitat myyntiin lähtevät kultaesineet. Kun kirje saapuu kohteeseensa, Verkkokulta käsittelee kullan ja maksaa niistä korvauksen kullan painon mukaan.
Sijoituskullan myymisestä saat luonnollisesti paremman hinnan kuin koruesineistä ja vastaavasta. Sijoituskullasta näkyy aina suoraan, paljonko se sisältää kultaa, joten myyntihinnan sopiminen on helppoa.
- Suomessa on useita yrityksiä, jotka vastaanottavat romukultaa ja tarjoavat siitä rahaa
- Usein yrityksiltä voi myös ostaa fyysistä sijoituskultaa
Yhteenveto – Kultaan sijoittaminen
Kulta on varsin erilainen sijoituskohde kuin esimerkiksi osakkeet tai rahastot. Se on sijoituskohteena usein muita markkinoita vastaan toimiva – kullasta haetaan turvaa, kun markkinoilla kurssit laskevat.
Samalla on hyvä muistaa, että kulta ei sinänsä itsessään tuota mitään. Se on enemmänkin arvonsäilyttäjä kuin varsinainen tuottava sijoituskohde. Tämä ei tarkoita, etteikö sen hinta kuitenkin voisi tietyllä aikavälillä nousta esimerkiksi dollaria tai euroa vasten.
Kulta on myös monen treidaajan suosima sijoituskohde. Sen hinnanmuutokset ovat normaalisti melko maltillisia, mutta markknoiden liikkuessa voimakkaasti, myös kullan volatiliteetti usein kasvaa.
Toivomme, että tämä opas antoi ideoita, miten kultaan voi sijoittaa. Kuten todettua, fyysinen kulta ei aina ole järkevin vaihtoehto, vaan modernit johdannaiset, hinnanerosopimukset tai vaikka kulta-ETF:t voivat tarjota paremman vaihtoehdon.

eToro (Europe) Ltd
77 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.
eToro (eToro (Europe) Ltd): eToro on useita sijoitustuotteita tarjoava alusta, jossa voit sijoittaa sekä osakkeisiin että hinnanerosopimuksiin.
Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 77% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun tulee aina pohtia, ymmärrätkö miten hinnanerosopimukset toimivat, ja onko sinulla varaa riskeerata rahojen häviäminen.
Aiempi kehitys ei ole tae tulevasta. Hintahistoria näytetään vain alle 5 kokonaisen vuoden ajalta, eikä se välttämättä ole riittävä tieto sijoituspäätösten tekemiseen.
Copy Trading on sijoitustenhallintapalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd, joka on auktorisoitu ja reguloitu Cyprus Securities and Exchange Comissionin toimesta.
Huom! Tämä sivusto on tarkoitettu vain informatiiviseksi, eikä mitään Taloudellinen.fi-sivustolla tule ottaa sijoituskehotuksena. Sijoitusten historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ja voit myös menettää pääomasi. *Affiliate-linkki tekstin sisällä, voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta käyttäjälle ei aiheudu kuluja.
Usein kysytyt kysymykset kultaan sijoittamisesta
Kulta on sijoituskohteena varsin poikkeuksellinen. Se on enemmänkin arvonsäilyttäjä, eikä kulta itsessään tuota mitään, kuten osakkeet. Kulta on usein turvasatama, johon sijoitetaan, kun markkinat käyttäytyvät arvaamattomasti.
Sijoituskultaa voi ostaa fyysisesti, mutta tarjolla on myös johdannaisia, hinnanerosopimuksia, ETF:iä ja muita moderneja sijoitustuotteita.