ETF-rahastot kuvituskuva

ETF-rahastot – sijoittajan opas

ETF-rahastot ovat pörssilistattuja rahastoja, joilla voi käydä kauppaa pörssin aukioloaikojen puitteissa. Voit siis myydä ja ostaa ETF:ää reaaliajassa osakkeiden tavoin.

Kaipaatko lisätietoa ETF-rahastoista tai etsitkö tarpeisiisi sopivaa ETF:ää? Tässä oppaassa sukellamme suoraan ETF-sijoittamisen maailmaan ja kerromme parhaat vinkit.

 • Tietopaketti ETF-rahastoista
 • Opas ETF-sijoittamisen aloittamiseen
 • ETF-rahastojen ja tavallisten rahastojen vertailu
 • Tietoa kuluista ja vinkit säästämiseen

Mikä on ETF-rahasto?

ETF-rahasto eli Exchange Traded Fund on pörssilistattu rahasto. ETF-rahastoilla voi siis käydä kauppaa suoraan pörssissä reaaliajassa ilman tavanomaisen rahaston viiveitä ostaessa tai myydessä.

Pörssilistatuilla rahastoilla voi käydä kauppaa samalla tavalla kuin osakkeillakin. Pörssin ollessa auki voit tehdä osto- tai myyntitoimeksiantoja halutulla tarjoushinnalla. Toisin kuin tavallisia rahastoja, ETF-rahastoja on myös mahdollista treidata – eli niillä voi käydä nopeatempoista kauppaa.

ETF:t ovat yhä suositumpi vaihtoehto sijoittajien keskuudessa, sillä niiden tarjonta on laajaa ja kulut usein varsin alhaisia. Erityisen alhaiset kulut on tiettyyn indeksiin sijoittavissa ETF-indeksirahastoissa, jotka ovatkin monen pitkäaikaisen säästäjän ja sijoittajan valinta. Sijoitukset on helppo hajauttaa ETF:n kautta.

Kokeile ETF-sijoittamista:

eToro-sijoitusalustan logo

eToro (Europe) Ltd

76 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

 • Min. siirto: 50 €
 • Ei komissiota osakkeista
 • Osakkeet, CFD:t
 • Yli 20 miljoonaa käyttäjää
 • Lue arvostelu
Nordnet-sijoitusalustan logo

Nordnet Bank AB

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

 • Osakkeet, rahastot, ETF:t
 • Komissiot palkkiotason mukaan
 • Suomen suosituimpia välittäjiä
 • Myös osakesäästötili
 • Lue arvostelu

ETF-sijoittamisen hyödyt

ETF-sijoittamiseen liittyy monenlaisia etuja. ETF:t eivät syyttä ole erityisesti ammattimaisten sijoittajien suosiossa, ja myös tavallinen sijoittaja voi löytää monia etuja. Kokosimme tähän listan eduista tavallisiin rahastoihin verrattuna:

 • Alhaiset kulut. ETF-rahastoissa hallinnointipalkkiot ovat usein varsin alhaisia. Etenkin, jos kyse on indeksiin sijoittavasta ETF-rahastosta, et joudu maksamaan merkittäviä hallinnointikuluja.
 • Tarkat tiedot omistuksista. ETF-rahastoista kerrotaan tarkkaan omistussuhteet. Tiedät siis, mitä arvopapereita ja kuinka paljon ETF omistaa.
 • Ei odotusaikoja ostaessa tai myydessä. Saat tarvittaessa laitettua rahasi poikimaan välittömästi, tai voit nostaa rahat nopeasti pois. Toisin kuin tavallisissa rahastoissa, ETF:issä kauppaa käydään reaaliajassa pörssissä.
 • Laaja valikoima. ETF:iä löytyy maailmalta tuhansia. Tarjontaa riittää vähän jokaiseen teemaan ja tyyliin, joten sijoittaja voi hyvin poimia itselleen sopivan rahaston joukosta.
 • Saat helposti hajautettua sijoitukset. Toisin kuin suorissa osakeostoissa, ETF-rahastoissa sijoitusten hajauttaminen tapahtuu automaattisesti.

Erityisesti ETF-rahastoissa on siis etuna niiden monipuolisuus sekä edulliset kulut. Samalla ETF:iin sijoittaminen on erittäin läpinäkyvää, kun tiedät tasan, mihin rahasto sijoittaa ja montako osuutta saat rahastoa mihinkin hintaan.

Erilaiset ETF:t

ETF-rahastoja on nykyään markkinoilla joka lähtöön. Osa pörssilistatuista ETF:istä seuraa suoraan jotakin indeksiä, kun toiset taas sijoittavat tietyn teeman mukaan.

Osa ETF:istä saattaa jopa suoraan seurata jonkin hyödykkeen hintaa. Esimerkiksi kultaan sijoittavat ETF:t seuraavat kullan hintaa joko suorien kultaomistusten tai johdannaisten kautta.

Erilaisia ETF:iä:

 • Indeksi-ETF:t seuraavat suoraan jotakin indeksiä passiivisesti. Näissä rahastoissa on yleensä kaikkein alhaisimmat kulut.
 • Toimialakohtaiset ETF:t seuraavat jonkin tietyn toimialan yhtiöitä. Esimerkiksi lääkeyhtiö-ETF:t sijoittavat nimenomaan erilaisiin lääkeyhtiöihin.
 • Small Cap ETF:t sijoittavat nimenomaan pienempiin yhtiöihin. Markkinoilla on monenlaisia eri koko luokkiin sijoittavia pörssilistattuja rahastoja.
 • Teema-ETF:t voivat ottaa teemakseen vaikka ympäristöystävälliset yhtiöt tai uutta teknologiaa kehittävät yhtiöt.

ETF-kuukausisäästäminen

Nordnetin kautta on mahdollista kuukausisäästää suoraan ETF-rahastoihin *. Nordnetin ETF-kuukausisäästösopimuksella voit säästää kerran kuussa automaattisesti jopa 4 eri rahastoon – ja minimisumma kuukausittain on 50 euroa.

Voit itse valita vapaasti ETF:t Nordnetin valikoimista ja ostot tehdään automaattisesti valitsemasi suunnitelman mukaisesti. Nordnetiin voit myös tehdä automaattisen siirron, jolloin rahat siirtyvät tililtäsi automaattisesti arvo-osuustilille aina kerran kuussa.

ETF-kuukausisäästäminen Nordnetillä:

 • Säästä kerran kuussa automaattisesti ETF-rahastoihin
 • Minimimisumma per kuukausi: 50 €
 • Säilytyskulut: 0 €
 • Kulu per kuukausisäästö: 2,50 €
Nordnet-sijoitusalustan logo

Sijoita osakkeisiin, ETF:iin tai johdannaisiin.

 • Kuukausisäästäminen rahastoihin alk. 15 € tai ETF:iin alk. 50 €
 • Satojen tuhansien suomalaisten suosima
 • Lue koko arvostelu

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Miten aloittaa ETF-sijoittaminen?

ETF-rahastoihin on onneksi varsin helppo sijoittaa. Kunhan valitsemasi sijoitusalusta tarjoaa ETF:iä, pystyy niihin sijoittamaan samalla tavalla kuin osakkeisiinkin. Valitset vain sopivan rahaston, teet toimeksiannon ja odotat sen toteutumista.

ETF-sijoittamista varten tarvitset tavallisen sijoitustilin eli arvo-osuustilin, sillä osakesäästötilille ei valitettavasti voi rahastoja ostaa.

Etsi sopiva ETF-rahasto

Ihan ensimmäisenä on valittava omiin tarpeisiin sopiva ETF. Me suosittelemme ensisijaisesti matalakuluisia indeksi-ETF:iä, jotka mukailevat suoraan jotakin indeksiä. Niiden kautta saat helposti hajautetun rahaston, josta et turhaan maksa kuluja.

ETF:iä voi myös arvottaa monen muun kriteerin perusteella. Tarjolla on esimerkiksi vastuulliseen sijoittamiseen keskittyviä ETF:iä, tiettyihin toimialoihin keskittyviä ETF:iä ja monia muita vaihtoehtoja.

ETF-rahastoja tarjoavat mm. seuraavat isot rahastoyhtiöt:

Suosittuja seurattuja indeksejä ovat Yhdysvaltojen 500 suurinta yhtiötä seuraava SP500 tai vaikka EUROPE600, joka seuraa 600 isointa eurooppalaisyhtiötä.

Huom! Ole tarkkana, valitsetko osingot ulosmaksavan vai uudelleensijoittavan rahaston. ETF-rahastot, jotka maksavat osingot ulos, merkitään INC tai DIST. Osingot uudelleensijoittavat rahastot merkataan ACC-merkinnällä. Pitkäjänteisen säästäjän on verotehokkaampaa valita ETF-rahasto, joka sijoittaa osingot uudelleen automaattisesti.

Tee ostotoimeksianto

Kun sopiva ETF on löytynyt, on aika merkitä sitä tekemällä ostotoimeksiannon. Koska ETF-rahastot ovat pörssilistattuja tuotteita, voit itse halutessasi valita sopivan tarjoustason. Voit siis asettaa tarjoustason esimerkiksi hieman nykyistä myyntitasoa alemmaksi, ja odottaa, jos kurssi laskisi siihen. Toinen vaihtoehto on suoraan ostaa rahastoa markkinoiden silloiseen myyntihintaan. Useimmilla välittäjillä tätä tarjotaan automaattisesti ensin.

Voit myös Nordnetillä tehdä ETF-kuukausisäästösopimuksen, jolloin sijoitat automaattisesti aina kerran kuussa valitsemiisi rahastoihin.

Yhteenveto – ETF:t ovat moderni tapa rahastosijoittaa

ETF:t tarjoavat helpon ja läpinäkyvän tavan sijoittaa rahastoihin. Aiemmin lähinnä ammattisijoittajien keskuudessa suositut ETF:t ovat yhä suositumpia myös yksityissijoittajien keskuudessa, ja nykyään pääset sijoittamaan niihin helposti monen alustan kautta.

ETF:ien alhaiset kulut houkuttelevat varmasti monia pitkän tähtäimen säästäjiä ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelijoita. Lisäksi ne tarjoavat mahdollisuuden myös treidaamiseen tavalla, jota ei normaaleilla rahastoilla pystyisi tehdä.

Jos rahastosijoittaminen kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti tutustua tavallisten rahastojen ja indeksirahastojen ohella myös matalan kulun ETF-rahastoihin.

Usein kysyttyä ETF-rahastoista

Mitä eroa on ETF-rahastolla ja tavallisella rahastolla?

ETF-rahastolla käydään kauppaa pörssissä, ja hallinnointikulut ovat usein alhaisemmat kuin perinteisissä rahastoissa, joita esimerkiksi pankit tarjoavat asiakkailleen.

Voiko ETF-rahastoihin kuukausisäästää?

Kyllä, kuukausisäästäminen ETF:iin onnistuu Nordnetin kautta.

Kannattaako ETF:iin sijoittaa?

ETF:t ovat hyvä vaihtoehto pitkäaikaista ja hajautettua sijoitusta etsivälle. Jos olet jo aiemmin sijoittanut rahastoihin, kannattaa ehdottomasti tutustua myös ETF:iin.

Voiko ETF-rahastoja ostaa osakesäästötilille?

Valitettavasti ei. ETF:iä voi ostaa vain tavalliselle arvo-osuustilille.

eToro (eToro (Europe) Ltd): eToro on useita sijoitustuotteita tarjoava alusta, jossa voit sijoittaa sekä osakkeisiin että hinnanerosopimuksiin.

Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 76% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun tulee aina pohtia, ymmärrätkö miten hinnanerosopimukset toimivat, ja onko sinulla varaa riskeerata rahojen häviäminen.

Aiempi kehitys ei ole tae tulevasta. Hintahistoria näytetään vain alle 5 kokonaisen vuoden ajalta, eikä se välttämättä ole riittävä tieto sijoituspäätösten tekemiseen.

Copy Trading on sijoitustenhallintapalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd, joka on auktorisoitu ja reguloitu Cyprus Securities and Exchange Comissionin toimesta.

Huom! Tämä sivusto on tarkoitettu vain informatiiviseksi, eikä mitään Taloudellinen.fi-sivustolla tule ottaa sijoituskehotuksena. Sijoitusten historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ja voit myös menettää pääomasi. *Affiliate-linkki tekstin sisällä, voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta käyttäjälle ei aiheudu kuluja.


Scroll to Top