Kuva kirsikkapuusta - kuvituskuva Kakeibo-artikkeliin

Kakeibo – japanilainen säästäminen

Kakeibo on japanilainen tapa säästää. Se perustuu Kakeibo-tilikirjaan, jossa kaikki tulot ja menot merkataan omiin kategorioihinsa tietyllä tavalla.

Haluatko tietää lisää Kakeibosta? Tässä oppaassa sukellamme tarkemmin japanilaisen säästämisen ytimeen ja kerromme, miten homman voi aloittaa!

 • Esittelyysä Kakeibo eli japanilainen säästäminen
 • Parhaat Kakeibo-tilikirjat
 • Vinkit säännölliseen säästämiseen

Mikä on Kakeibo?

Kakeibo on japanilainen tapa säästää. Se perustuu Kakeibo-tilikirjaan, johon merkataan kaikki kuukauden tulot ja menot sekä säästötavoite, johon tähdätä. Lisäksi Kakeibossa tarkkaillaan omaa rahankäyttöä ja etsitään kehityskohtia joka kuukausi.

Japanilainen säästämistapa ei varsinaisesti tuo mitään mullistavaa uutta, mutta oma tilikirja auttaa seuraamaan kehitystä ja asettamaan tavoitteita. Kakeibon avulla säästäminen voi luonnistua helpommin.

Kakeibo-tilikirja ohjaa säästämiseen analyyttisesti. Jokaiselle kuukaudelle on omat kenttänsä niin menoille, pakollisille kuluille kuin säästötavoitteellekin. Valmiin pohjan ansiosta oman säästösuunnitelman tekeminen on helpompaa.

Kakeiboon ei ole pakollista hankkia erillistä kirjaa, sillä homma onnistuu helposti vaikka Excelissä. Oma kirja voi kuitenkin kannustaa hommaan ja tehdä aloittamisesta helpompaa.

Näin Kakeibo-tilikirjaa täytetään

Kakeibo-tilikirjan täyttäminen on varsin yksinkertaista, sillä valmis pohja opastaa aina hommaan. Osa tiedoista täytetään aina kuun alussa, osa sen aikana ja osa kuun lopulla.

Jaoimme Kakeibon täyttämisen eri vaiheet omiin osiinsa ja listasimme ne. Näin täytät Kakeiboa kuun alussa ja sen aikana.

1. Kirjaa kuun alussa kaikki tulosi ja kiinteät menosi

Kuun alussa Kakeiboon kirjataan kaikki kuukauden tulot, eli esimerkiksi palkka, mahdolliset tuet, pääomatulot tai mitä ikinä. Näistä tuloista vähennetään sen jälkeen verot sekä kaikki kiinteät kustannukset.

Kiinteiksi menoiksi lasketaan esimerkiksi vuokra, sähkölasku, vakuutukset, matkakulut, kuukausimaksut ja muut säännölliset kulut. Vaihtelevia kuluja, kuten ruokaa, vaateostoksia tai ravintolakäyntejä ei lasketa kiinteisiin kuluihin.

Vähentämällä kaikista tuloista kaikki kiinteät menot saadaan kuukauden käytettävissä oleva rahamäärä.

2. Aseta säästötavoite kuukaudelle

Syötettyäsi kuukauden tulot, kiinteät menot sekä laskettuasi käytettävissä olevan rahasumman, on aika asettaa kuukauden säästötavoite. Säästötavoite määritetään aina kuun alussa erikseen jokaiselle kuukaudelle.

Pelkän säästötavoitteen ohella Kakeibossa merkataan myös, miten säästötavoitteeseen aiotaan päästä. Aiotko esimerkiksi säästää ruokakuluissa vähentämällä ulkona syömistä, vai käytätkö joitain muita säästövinkkejä?

3. Kirjaa kuukauden aikana kaikki menot

Kuukauden aikana Kakeibo-tilikirjaan merkataan kaikki kuukauden menot. Tämän voi hoitaa esimerkiksi viikoittain, jos Kakeiboa ei halua täyttää ihan jokaisena päivänä.

Menot jaotellaan aina kategorioittain. Voit itse päätää nämä kategoriat esimerkiksi oman kulutuksesi mukaan. Hyvin valitut kategoriat auttavat myöhemmin tarkastelemaan, mihin rahaa kuluu eniten.

4. Tarkastele kuun lopussa, miten säästäminen onnistui

Kuun lopuksi on aika tarkastella, miten säästäminen onnistui. Laske kaikkien menokategorioiden lukemat yhteen ja tutki, miten hyvin säästäminen ja säätötavoitteeseen pääseminen onnistui.

Kuun lopussa on myös aina tarkoitus pohtia, mikä onnistui ja mikä epäonnistui. Kuluiko johonkin kategoriaan erityisen paljon rahaa, ja olisiko jotain muuttamalla mahdollista säästää enemmän?

Storytel-äänikirjapalvelun logo
Storytel
 • Kokeile maksutta 30 päivää! (Uudet asiakkaat)
 • Yli 300 000 äänikirjaa
 • Halvin paketti 9,99 €/kk

Vertailun laajin tarjonta äänikirjoja. Suosikki!

BookBeat-äänikirjapalvelun logo
Bookbeat
 • Kokeile maksutta 45 päivää! (Uudet asiakkaat)
 • Yli 200 000 äänikirjaa ja e-kirjaa
 • Halvin paketti vain 9,99 €/kk

Kätevä 100 kuuntelutunnin paketti vain 14,99 €/kk.

Nextory-äänikirjapalvelun logo
Nextory
 • Kokeile maksutta 30 päivää! (Uudet asiakkaat)
 • Yli 100 000 ääni- ja e-kirjaa
 • Halvin paketti vain 11,99 €/kk

Kokeile maksutta ilman sitoumuksia.

Kakeibossa oleellista on ajatusmaailman muuttaminen

Japanilaiseen säästämiseen liittyy monia etuja. Itse Kakeibo-tilikirja ei ole mikään kovin monimutkainen tai erikoinen malli säästämiseen, vaan ennen kaikkea teho perustuu ajatusmaailman muuttamiseen.

Näin Kakeibosta on hyötyä:

 • Säästämisestä tulee tapa. Kun menoja, tuloja ja säästötavoitteita kirjaa ylös joka kuukautena, muodostuu säästämisestä tapa. Säästämistä alkaa ajatella automaattisesti, ja arjen ostopäätöksiä osaa peilata pidemmän aikavälin tavoitteisiin.
 • Kakeibo auttaa ajattelemaan säästämistä positiivisesti. Yksi japanilaisen säästämisen tärkeimmistä opeista on ajatella säästämistä positiivisena asiana. Sen sijaan, että se estäisi sinua ostamasta kivoja juttuja, se auttaakin sinua käyttämään rahaa fiksummin pidemmällä aikavälillä.
 • Säästämisen avulla rahaa irtoaa myös sijoituksiin. Jos sijoittaminen kiinnostaa, voi Kakeibolla saada rahaa joka kuukausi sijoituksiin.
 • Oman rahankäytön seuraaminen. Kakeibon yksi oleellisimmista asioista on paitsi oman rahankäytön seuraaminen, myös kulutuspäätösten reflektointi. Aina kuukauden jälkeen pohditaan, miten säästötavoitteissa onnistui ja miten voisi säästää vielä enemmän.
 • Mielihalujen hallinta. Säännöllisen tilikirjan pitäminen auttaa myös tunnistamaan mielihaluja ja erottamaan ne helpommin välttämättömyyksistä.

Löydä Kakeibo-tilikirja

Kakeibo on rantautunut myös Suomeen, ja monesta kirjakaupasta on mahdollista ostaa oma fyysinen Kakeibo-kirja. Keräsimme listaan parhaat vaihtoehdot tilikirjaksi sekä täysin ilmaisen nettiversion.

Suosittelemme vahvasti aidon Kakeibo-kirjan tai -mallin lataamista hommaa aloittaessa. Valmis malli tekee aloittamisesta helpompaa, kun tiedät tasan tarkkaan, mitä pitää merkata ja mihin.

Kun Kakeibo-kirja on täynnä, voi hommaa hyvin jatkaa omaan malliin tavalliseen vihkoon. Kokemuksia Kakeibosta löytyy myös esimerkiksi tästä Ilta-Sanomien japanilaisen säästämisen artikkelista.

 *Teksti sisältää affiliate-linkkejä. Voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta sinulle ei aiheudu lisäkuluja.


Scroll to Top