säästövinkit kuvituskuva

Säästövinkit – Konkreettiset tavat säästää rahaa

Säästövinkit auttavat nipistämään rahaa sieltä, mistä et välttämättä tullut ajatelleeksi. Lue tästä kaikki säästövinkkimme parempaan taloudenhallintaan.

Etsitkö tapoja säästää rahaa? Tässä tulee parhaat konkreettiset vinkit rahan säästämiseen.

  • Parhaat säästövinkit
  • Konkreettiset esimerkit
  • Vinkit parempaan taloudenhoitoon
  • Säästövinkit kategorioittain

Poimi parhaat säästövinkit talteen

Tässäpä niitä tulee, säästövinkkejä, joiden avulla voit säästää sievoisen summan rahaa. Näiden rahanarvoisten vinkkien avulla voit säästää rahaa sinulle tärkeisiin asioihin. Säästövinkit on jaettu kategorioihin, jotta voisit helposti selata niitä sisällysluettelon kautta.

Yleiset säästövinkit – eväät säästämiseen

Aseta tavoitteet säästämiseen

Säästäminen on mukavampaa ja helpompaa, kun tiedät, mihin säästät. Jos sinulla on jokin konkreettinen tavoite, ovat todennäköisyytesi onnistua paremmat.

Oli tavoitteenasi siis säästää uutta puhelinta tai taloudellista riippumattomuutta varten, auttaa jonkin tavoitteen asettaminen merkittävästi. Tavoite voi ihan yhtä hyvin myös olla jokin rahasumma. Kokeile vaikka säästää 200 euroa kesää varten.

Tee budjetti

Budjetonti voi tuntua hankalalta tai jopa ahdistavalta, mutta vain niin tekemällä tiedät, mihin sinulla oikeasti kuluu rahaa. Budjetointia helpottaa monen pankin tarjoamat mobiilisovellukset, joissa voi seurata, mihin rahaa ihan oikeasti kuluu.

Toinen vaihtoehto on tietysti vanhan koulukunnan tapaan jaotella omat kuukausittaiset kulut vaikka Exceliin tai ruutupaperille. Kun tiedät, mihin rahaa kuluu, tiedät myös, mistä sinun olisi mahdollista säästää.

Tee säästämisestä tapa

Tee säästämisestä tapa. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta oikein toteutettuna voi johtaa isoihin säästöhin. Aseta esimerkiksi automaattinen tilisiirto säästötilille joka kuukausi tai ala sijoittaa rahoja kuukausisäästösopimuksen avulla. Voit myös kokeilla esimerkiksi japanilaista säästämistä eli Kakeiboa apuna.

Kun säästämisestä tulee tapa, on homma huomattavasti helpompaa. Älä siis säästä vain silloin tällöin, vaan tee siitä systemaattista.

Valikoi, mistä olet valmis säästämään

Päätä, mistä olet valmis säästämään ja toisaalta valitse ne asiat, mistä et ole valmis säästämään. Jos sinulla on rakas harrastus, joka on kantanut sinua elämän kaikkina aikoina, ei sitä tietenkään kannata säästötavoitteen takia lopettaa.

Valitse siis, mistä olet valmis säästämään ja mistä on järkevää säästää. Älä uhraa turhaan sinulle oikeasti tärkeitä asioita.

Ostokset

Vältä heräteostoksia

Heräteostokset lienevät yksiä turhimmista kuluista. Toki joskus heräteostoksena voi tulla ostettua joku oikeasti hyödyllinen ja tarpeellinen tuote, mutta usein nopealla päätöksellä tehdyt ostokset ovat turhia.

Osta mieluummin vain tarpeeseen. Voit myös kokeilla odotustaktiikkaa. Kun mielesi tekisi ostaa jokin tuote, odota viikko ja katso, haluatko vielä silloinkin ostaa sen.

Hyödynnä kuukausimaksullisia palveluita järkevästi

Hyödynnä kuukausimaksullisia palveluita järkevästi. Jos luet vaikka paljon kirjoja ja kuuntelet äänikirjoja, voi kuukausimaksullinen äänikirjapalvelu tulla halvemmaksi kuin yksittäisten kirjojen osto.

Älä kuitenkaan tuhlaa rahaa ylimääräisiin suoratoistopalveluihin ja vastaaviin. Laske, mihin kaikkiin palveluihin maksat kuukausimaksua ja harkitse ylimääräisten lopettamista. Hyödynnä myös ilmaiset kokeilujaksot, jos mielessäsi on vaikka jokin yksittäinen elokuva/sarja/äänikirja, jonka muuten ostaisit.

Lainat

Älä ota kalliita lainoja

Älä ota kalliita lainoja korkeilla vuosikoroilla. Paras on tietenkin, jos et tarvitse lainaa ollenkaan, mutta esimerkiksi asuntolainaa tai isompia ostoksia varten tämä on yleensä pakollista.

Vertaa lainojen hinnat aina etukäteen ja käytä kilpailutussivua hyödyksi. Hanki tarjoukset useasta paikasta saadaksesi halvimman koron.

Yhdistä mahdolliset pienlainasi

Jos sinulla on kalliita pikavippejä, luottokorttilaskua, kulutusluottoja tai muita pienempiä lainoja, harkitse niiden yhdistämistä. Lainat yhdistämällä voi joissain tapauksissa saada lainalle edullisemman kokonaiskoron. Yhden isomman lainan hallinnoiminen on myös huomattavasti helpompaa.

Kilpailuta asuntolaina

Asuntolaina lienee suomalaisten yleisimpiä lainoja. Ilman lainaa on harvoin mahdollista hankkia asuntoa etenkään nuorena, joten asuntolainan kilpailutus on monelle ajankohtainen asia.

Vertaa eri asuntolainat ja pyydä tarjousta useammasta paikasta saadaksesi mahdollisimman edullisen asuntolainan.

Hyödynnä opintolaina

Jos olet opiskelija ja oikeutettu opintolainaan, on sen ottaminen todennäköisesti järkevää. Valtion takauksella varustetulla opintolainalla on erittäin alhainen korko, ja määräajassa valmistuva saa siitä osan takaisin.

Älä siis ainakaan ota opiskeluaikana muuta kalliimpaa lainaa, jos et ole vielä hyödyntänyt opintolainaa.

Ruoan säästövinkit

Tee viikon ruokaostokset kerralla

Mitä tänään syötäisiin? Unohda arvuuttelu ja jatkuva kaupassakäynti keskittämällä kaikki viikon ruokaostokset yhteen kertaan.

Samalla vältät ylimääräisiä ostoksia, kun teet viikon ruokaostokset kerralla, etkä ravaa koko ajan kaupassa houkutusten äärellä.

Suunnittele viikon ruoat etukäteen

Edelliseen liittyen kannattaa suunnitella myös viikon ruoat etukäteen. Näin voit välttyä ylimääräiseltä noutoruoalta tai ruoan tilaamiselta.

Samalla viikkosuunnittelu auttaa myös pysymään budjetissa elintarvikeostosten osalta.

Tee töihin omat eväät

Jos lounaisiin kuluu työpaikalla ylimääräistä rahaa, harkitse omien eväiden tuomista töihin. Omien eväiden tekemiseen ei välttämättä edes kulu ylimääräistä aikaa, jos teet vain edellisenä iltana kotona hieman isomman satsin ruokaa kerralla.

Vähennä ulkona syömistä

Tämä säästövinkki lienee varsin itsestäänselvä. Ulkona syömiseen tai ruoan tilaamiseen voi kulua huomattavia summia rahaa.

Tutki tiliotteen kautta, paljonko rahaa ulkona syömiseen, ruoan tilaamiseen tai noutoruokaan oikeasti kuluu ja saatat hämmästyä.

Tee kerralla enemmän ruokaa

Kun teet isomman annoksen ruokaa kerralla, voit säästää kuluissa. Samalla saat eväät töihin ja voit käyttää vähemmän aikaa ruoanlaittoon.

Älä kuitenkaan tee liikaa ruokaa kerralla, jotta et joudu heittämään sitä pois.

Hyödynnä pakastinta

Hyödynnä pakastinta! Laita ruoat, jotka ovat vanhentumassa pakastimeen ja vältä hävikkiä.

Pakastaminen sopii hyvin myös ruokakaupan alennuslaputettujen tuotteiden ostamiseen!

Liikkuminen ja autoilu

Vähennä autoilua

Siltä osin kuin mahdollista, kannattaa autoilua vähentää ja vaihtaa muihin kulkumuotoihin. Etenkin polttomoottorikäyttöisellä autolla ajaminen on yksinkertaisesti kallista, kun kuluja syntyy niin polttoaineesta, huoltokuluista, autoverosta, vakuutuksesta kuin ajoneuvon arvon alenemisestakin.

Kilpailuta autohuolto

Autohuollon kilpailuttaminen voi säästää selvää rahaa. Esimerkiksi Autojerryn kilpailutuksella * on mahdollista hakea tarjousta kerralla useista autohuolloista. Voit myös valita erityisesti ne autohuollot, joista haluaisit tarjoukset.

Aja taloudellisesti

Taloudellinen ajotapa voi tehdä polttoainekustannuksista alhaisempia. Etenkien bensan ja dieselin hintojen kallistuessa entisestään, on taloudellinen ajaminen yhä fiksumpi tapa säästää autoilun kuluissa.

Vertaile polttoaineiden hintoja

Polttoaineiden hintoja on mahdollista vertailla esimerkiksi Polttoaine.net-palvelussa. Hintojen vertailu etukäteen ennen tankkaamista voi säästää selvää rahaa.

Hyödynnä joukkoliikenteen vuosialennukset

Esimerkiksi HSL tarjoaa kausilipun halvemmalla, kun siihen sitoutuu koko vuodeksi. Jos siis tiedät tarvitsevasi koko vuoden joukkoliikennettä, voit säästää rahaa sitoutumalla vuodeksi.

Asuminen

Alenna huonelämpötilaa

Huonelämpötilan laskeminen voi vaikuttaa sähkölaskuusi, jos asunnossasi on sähkölämmitys. Jos olet tottunut pitämään huonelämpötilan vaikka 23 asteessa, kokeile laskea sitä muutamalla asteella saadaksesi säästöjä.

Kilpailuta sähkösopimuksesi

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen voi tuoda jopa satasten säästöjä. Jos et ole kilpailuttanut sähkösopimustasi pitkään aikaan, kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos markkinoilla olisi halvempia sopimuksia.

Kilpailuta vakuutukset

Myös vakuutusten kilpailutus voi tuoda parhaimmillaan isoja säästöjä. Vakuutuksista kannattaa pyytää kerralla tarjousta useammasta paikasta. Kun vakuutukset keskittää yhteen paikkaan, on usein mahdollista saada paljousalennusta.

Kilpailuta myös talouden muut sopimukset

Myös puhelinliittymät, nettiliittymät ja kaikki muutkin talouden sopimukset kannattaa aina aika ajoin kilpailuttaa. Voit saada selvää säästöä joka ikinen kuukausi.

Säästövinkkejä on olemassa pilvin pimein. Tähän listaan olemme keränneet mielestämme tärkeimpiä, mutta emme suinkaan kaikkia. Lisää säästövinkkejä löydät esimerkiksi osoitteesta https://verrattu.fi/saastovinkit/.

Onko sinulla loistava säästövinkki, jonka haluat jakaa?

Jos sinulla on loistava säästövinkki, jonka haluaisit lisättävän Taloudellinen-sivustolle, ota meihin yhteyttä yhteydenottosivun kautta ja kerro vinkkisi.

Kuulemme enemmän kuin mielellämme lukijoidemme säästövinkkejä, jotta voisimme koota tänne aidosti parhaat vinkit kaikille oman talouden hoidostaan kiinnostuneille.

 *Teksti sisältää affiliate-linkkejä. Voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta sinulle ei aiheudu lisäkuluja.


Scroll to Top