Pörssisähkö kuvituskuva

Halvin pörssisähkö – Vertaa sopimukset

Pörssisähkö on sähkösopimus, joka laskutetaan käytön mukaan ajankohtaisen spot-hinnan ja sähköyhtiön marginaalin mukaisesti. Voit säästää rahaa ajoittamalla sähkönkäyttöä halvempiin hetkiin.

Vertaile kaikki pörssisähköt ja tutustu, sopisiko pörssisähkösopimus sinulle. Tässä vertailussa vertaamme kaikki pörssisähkösopimukset ja kerromme lisätietoa sopimustyypistä.

 • Vertaa kaikki pörssisähkösopimukset
 • Testaa, sopisiko pörssisähkö sinulle
 • Löydä halvin pörssisähkö
 • Mukana useita sähköyhtiöitä

Löydä halvin pörssisähkö – Marginaalien vertailu

Vertaa kaikki pörssisähkösopimukset listasta. Halvin pörssisähkö on se, jossa marginaali ja kuukausimaksu ovat pienimpiä.

Hinnat sis. ALV 24 %.

 • Pörssisähkö Fortumilta
 • Ei määräaikaa
 • CO2-vapaa sähkö

Perusmaksu

4,50 €/kk

Hinta

Spot-hinta + 0,45c/kWh

Fortumin tunnintarkka pörssisähkö ilman määräaikaa tästä. Fiksu valinta.

Fortum pörssisähkö

Pörssisähkö ilman määräaikaa. Edullinen marginaali.

Hinta
Spot-hinta + 0,45c/kWh

Perusmaksu
4,50 €

Sopimus
Toistaiseksi

Alkuperä
CO2-vapaa

Fortum DUO 24kk

Kiinteä hinta + mahdollisuus säästää ajoittamalla sähkön käyttöä.

Hinta
9,14c/kWh

Perusmaksu
3,99 €/kk

Sopimus
24kk määräaika

Alkuperä
CO2-vapaa

Oomi Kiinteä 24kk

Kiinteä hinta 2 vuodeksi Oomilta. Halutessasi vaihtoturva mukaan.

Hinta
8,79c/kWh

Perusmaksu
4,90 €/kk

Sopimus
24kk määräaika

Alkuperä
Sekasähkö

Fortum Vakio

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus kiinteällä kuukausihinnalla.

Hinta
alk. kiinteä 40 €/kk

Perusmaksu
0 €

Sopimus
Toistaiseksi

Alkuperä
CO2-vapaa

Fortum Takuu 24kk

Kiinteä hinta 2 vuoden määräajalle.

Hinta
10,97c/kWh

Perusmaksu
4,50 €/kk

Sopimus
24kk määräaika

Alkuperä
CO2-vapaa

Nordic Green Energy logo

Nordic Green Energy pörssisähkö

Vihreä pörssisähkö ilman määräaikaa. Irtisano koska tahansa.

Hinta
Spot-hinta + 0,45c/kWh

Perusmaksu
3,99 €

Sopimus
Toistaiseksi

Alkuperä
Vesivoima – 100 % uusiutuva

Mikä on pörssisähkö?

Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee dynaamisesti aina kulloisen sähkön spot-hinnan mukaisesti. Spot-hinta tarkoittaa sähkön markkinahintaa, joka vaihtelee jatkuvasti sähköpörssissä. Lisäksi pörssisähkössä on joko sähköyhtiön marginaali tai kuukausimaksu.

Pörssisähkössä sähkön lukitaan usein aina tunneittain. Tiettynä tuntina sähkö maksaa aina silloisen kilowattituntihinnan verran.

Pörssisähkössä on mahdollista itse vaikuttaa sähkölaskuun ajoittamalla kulutusta niihin ajankohtiin, kun sähkön hinta on alempana. Esimerkiksi öisin sähkön hinta tyypillisesti laskee. Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat myös pörssisähköä ilman perusmaksua, jolloin maksat vain sähkön spot-hinnan ja marginaalin.

Pörssisähkön hinta on usein pitkällä aikavälillä kiinteän kuukausisopimuksen hintaa edullisempi, mutta hinta voi heitellä voimakkaasti ajoittain. Vuodenvaihteessa 2021-2022 riskit realisoituivat monen pörssisähkön ottaneen kohdalla, ja sähköstä joutui maksamaan pahimmillaan moninkertaista hintaa normaaliin verrattuna.

Kun kiinteähintaisessa sopimuksessa maksat sähkön odotettua pitkän aikavälin hintaa, pörssisähkösopimuksessa maksat aina ajankohtaista tunneittain vaihtuvaa hintaa. Halvin pörssisähkö löytyy vertaamalla sopimusten marginaaleja.

Kannattaako pörssisähkö?

Pörssisähkö voi olla kannattava vaihtoehto, mutta siihen liittyy myös riskejä. Ei ole olemassa yksiselittäistä vastausta siihen, kannattaako pörssisähkö, joten kokosimme listaan pörssisähkön hyvät ja huonot puolet.

Pörssisähkön hyvät puolet

 • Mahdollisuus hyödyntää usein halvempaa yösähköä
 • Aktiivinen sähkön hinnan seuraaja voi säästää ajoittamalla sähkön käyttöä tiettyihin hetkiin
 • Pitkässä juoksussa usein pienemmät marginaalit kuin tavallisessa sähkösopimuksessa
 • Toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia, jotka on mahdollista irtisanoa

Pörssisähkön huonot puolet

 • Riski sähkön hinnan nousemisesta
 • Voi aiheuttaa yllättäviä kuluja
 • Sähkösopimuksen hinta ei ole aina ennakoitavissa
 • Vaatii aktiivista sähkön hinnan seurantaa

Pörssisähkösopimus voi sopia aktiiviselle kuluoptimoijalle ja pitkäaikaiseen säästämiseen, mutta ei heikkohermoisille. Sähkön hinta voi muuttua yllättäenkin, ja lopputuloksena voi olla kallis sähkö, jos hintaa ei ole seurannut aktiivisesti.

Mikäli valitset mieluummin huolettoman sähkösopimuksen, kannattaa harkita kiinteähintaista sopimusta. Kiinteähintaisella sopimuksella lukitset sähkön hinnan tasaisemmaksi.

Vähän sähköä kuluttavalle pörssisähkö ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Koska mahdolliset säästöt hieman alhaisemmasta sähkön hinnasta ovat marginaaliset, ei usein kannata ottaa pörssisähköä. Spot-hinta voi ajoittain yhtäkkiä nousta keskivertoa paljon korkeammaksi, joten riskit ovat monesti hyötyjä isommat.

Paras ja halvin pörssisähkö

Tämän hetken paras pörssisähkö on mielestämme Fortumin tarjoama pörssisähkö edullisella marginaalilla.

Moderni pörssisähkö sopii etenkin paljon sähköä käyttävälle, joka on valmis ajoittamaan sähkönkäyttöä ja seuraamaan hintakehitystä tarkemmin.

Pitkässä juoksussa tämänkaltainen pörssisähkösopimus voi tuoda selkeää etua.

Pörssisähkön spot-hinta

Ajankohtaisen pörssisähkön spot-hinnan voit tarkastaa täältä. Voit tarkastella uuteen välilehteen avautuvassa palvelussa sähkön ajankohtaista pörssihintaa eri aikaväleillä.

Sähkön spot-hintaan vaikuttaa usea asia, ja kuten linkatulta sivustoltakin näkee, vaihtelee hinta päivänkin sisällä runsaasti. Joskus sähkön hinta voi hetkellisesti pompata paljon kiinteähintaisia sopimuksia kalliimmaksi, mutta suurimman osan ajasta pörssisähkö on kiinteähintaista halvempaa.

Spot-hinnan kehitykseen vaikuttaa markkinoiden kysyntä- ja saatavuustilanne. Erityisesti sähkön hinta pomppaa silloin, jos kysyntää on paljon, mutta tarjontaa vähemmän. Esimerkiksi sää, kellonaika ja vuodenaika voivat kaikki vaikuttaa ajnankohtaiseen pörssisähkön spot-hintaan.

Pörssisähkön ottajan kannattaa seurata sähkön hintakehitystä aktiivisesti. Näin mahdollisiin kalliisin ajanjaksoihin voi varautua, ja välttää sähkön käyttöä oikeanlaisella ajoituksella. Yksittäiset säästöt voivat olla pieniä, mutta esimerkiksi pyykinpesua ei kannata ajoittaa niihin hetkiin, kun sähkön kysyntä on kovimmillaan.

Pörssisähkösopimuksen irtisanominen

Pörssisähkösopimukset ovat useimmiten toistaiseksi voimassaolevia sähkösopimuksia, joten ne voi perua lyhyen irtisanomisajan jälkeen. Jos siis pörssisähkön hinta yhtäkkiä kallistuu, voit kilpailuttaa sähkösopimuksen ja etsiä edullisemman kiinteähintaisen vaihtoehdon tilalle.

Sopimuksen irtisanominen onnistuu helpoiten nykyisen sähköyhtiön verkkoportaalista. Voit ottaa myös yhteyttä suoraan sähköyhtiösi asiakaspalveluun irtisanoaksesi pörssisähkösopimuksen.

Vanhan sopimuksen irtisanominen voi myös onnistua suoraan uutta solmiessa. Jos esimerkiksi otat samalta sähköyhtiöltä uudenlaisen sopimuksen, voit valita samalla, että vanha sopimus irtisanotaan.

Usein kysyttyä pörssisähköstä

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkösopimus on ajankohtaisen sähkön spot-hinnan ja marginaalin mukaan laskutettava sähkösopimus. Sähkö mukailee siis maailmanmarkkinahintaa, ja vaihtelee tyypillisesti aina tunnin välein.

Miksi pörssisähkön on kallista nyt?

Pörssisähkön hinta on kallista silloin, kun markkinahinta sähkölle on koholla. Lyhyellä aikavälillä kysyntäpiikit, esimerkiksi iltaisin, nostavat spot-hintaa. Pidemmällä aikavälillä yleinen markkinoiden saatavuus- ja kysyntätilanne ja ilmasto voivat vaikuttaa sähkön hintaan.

Kannattaako ottaa pörssisähkö?

Pörssisähkö sopii henkilölle, joka on valmis seuraamaan aktiivisesti sähkön hintakehitystä. Huoletonta kiinteähintaista sopimusta etsivän kannattaa valita määräaikainen ja kiinteällä kilowattitunti-hinnoittelulla varustettu sopimus.


Scroll to Top