Mistä rahaa nopeasti? 15 vinkkiä

Kaikille meistä voi tulla elämässä yllättäviä tilanteita vastaan. Pesukone menee rikki, postiluukusta tipahtaa yllättävän suuri sähkölasku tai auton rengas puhkeaa kolmensadan kilometrin päässä kotoa eikä vararengastakaan löydy. Tällaisissa tilanteissa tulee yllättäviä kuluja, joiden maksamiseen tarvitsee lisärahoitusta nopealla aikataululla.

Akuutin rahapulan kitkemiseksi tärkeintä on ryhtyä toimeen heti. Katso alta 15 parasta vinkkiä lisätienestien hankkimiseen.

1. Tienaa sivutuloja maksetuilla kyselyillä

Netistä löytyy lukuisia kuluttajapaneeleja, joissa pystyy vastaamaan maksusta kyselyihin. Kyselyihin vastaamalla useimmiten ansaitaan palkintopisteitä, joilla voi lunastaa palkintokaupasta muun muassa lahjakortteja. Paneelien jäsenet voivat myös päästä joko netissä tai livenä toteutettaviin ryhmäkeskusteluihin, joista saa palkkioksi kymmenien eurojen arvoisia lahjakortteja.

Esimerkiksi Norstatpanel, Mielipidemaailma, Testaamo ja Kuluttajapaneeli etsivät jatkuvasti uusia panelisteja vastaamaan kysymyksiin. Maksettuihin kyselyihin vastaamalla voi ansaita joitain kymmeniä euroja kuukaudessa, eli kovin suuriin ansioihin ei ole mahdollisuutta päästä. Palkkiot on kuitenkin mahdollista lunastaa heti tietyn pistemäärän täyttyessä, joten ahkerasti vastaamalla voi saada pikaisesti lisäeuroja käyttöön.

2. Lainaa rahaa

Akuutissa rahantarpeessa yksi vaihtoehto on lainata rahaa. Jos sukulaisten tai ystävien kukkaronnyörit eivät aukea, ainoa vaihtoehto saada rahaa nopeasti on kääntyä rahaa lainaavien yritysten puoleen. Rahatilanteeseen voi saada joustoa hakemalla itselleen luottokorttia, jolla voi selvitä kalliimman ostoksen maksamisesta. Vaihtoehtoina on myös pikavippi ja vakuudeton tai vakuudellinen laina. Isomman ostoksen, kuten esimerkiksi uuden pesukoneen rikkoutuneen tilalle, voi hankkia osamaksulla.

Rahan lainaamisessa on hyvä muistaa, että laina pitää pystyä myös maksamaan takaisin. Lainatun summan päälle tulee myös lisäkuluja kuten esimerkiksi korko ja tilinhoitomaksuja. Takaisin maksettu summa tulee siis olemaan suurempi, kuin mitä alkuperäinen lainattu summa on.

Omalaina-lainapalvelun logo
  • Lainaa 100€-60 000€
  • Helppo lainojen yhdistäminen
  • Kilpailutuksessa yli 30 lainantarjoajaa
  • Lainapäätös heti

3. Tee ylitöitä

Jos omassa työtehtävässäsi on ylitöitä tarjolla, pyydä työnantajaltasi mahdollisuutta tehdä niitä. Mikäli niitä ei löydy, kannattaa aina kysyä, onko muita mahdollisia töitä, joita voisi tehdä ylitöinä tavallisen työajan ulkopuolella. Ylitöistä saa helposti kerrytettyä mukavasti lisätuloja oman palkan päälle.

4. Suuntaa kirpputorille

Rahan hankkiminen kannattaa aloittaa siivoamalla omat kaapit ja nurkat. Käyttökelpoisista käytetyistä tavaroista ja huonekaluista voi saada nopeasti ja suht helposti mukavat tienestit. Lisäplussana on se, että saa turhat romut pois nurkista pölyttymästä. Erityisen hyvin kauppansa tekevät urheiluvälineet, hyväkuntoiset huonekalut ja sisustustuotteet sekä merkkivaatteet.

Nettikirppareiden myynti-ilmoituksiin kannattaa panostaa ja tuotteelle laittaa sopivan kohtuullinen hinta. Jos ilmoituksen kuvat ovat ihan tärähtäneitä tai myytävät vaatteet ryppyisiä ja kuvattu myttynä, eivät ne herätä kenenkään ostointoa. Kannattaakin katsoa, että tuotteet ovat kuvassa siistejä, itse kuvat onnistuneita ja myynti-ilmoituksessa mahdollisimman kattavat tiedot. Näin välttyy lisäkysymysten tulvalta, tuotteet menevät kaupaksi pikavauhtia ja omalle tilille saa rahaa nopeasti.

5. Kerää pulloja

Pullojen kerääminen on yllättävän nopea ja helppo keino hankkia lisätuloja. Erityisen hyvin pullojen kerääminen toimii isojen tapahtumien yhteydessä ja kesäaikaan.

Pullojen kerääminen on eräänlainen Suomen erikoisuus, sillä harvassa maassa on yhtä toimivaa palautuspullosysteemiä kuin Suomessa.

6. Hanki lisätyö

Jos omassa työssä ei ole tarjolla ylitöitä, hanki lisätyö. Tarjolla on valtavasti työpaikkoja, joissa pystyy tekemään ilta- ja viikonloppuvuoroja. Tällaisen lisätyön pystyy sovittamaan arkityön kanssa ja lisätienestit ovat taattuja. Rahan saa kuitenkin käyttöön vasta ensimmäisenä palkkapäivänä, joten erittäin akuuttiin rahapulaan tästä ei ole hyötyä.

7. Hyödynnä lyhennysvapaat

Luotonantajien kanssa pystyy yleensä sopimaan lyhennysvapaista kuukausista. Lyhennysvapaata voi saada niin asuntolainaan, autolainaan kuin vakuudettomaan lainaan. Lyhennysvapaan aikana maksetaan pelkästään korot ja kulut, mutta ei lyhennetä lainkaan lainan pääomaa. Siten normaalisti lainan pääoman lyhentämiseen käytettävä summa jää muuhun käyttöön. Lyhennysvapaata voi saada yleensä melko pikaisella aikataululla, joten akuutissa rahapulassa kannattaa ottaa yhteyttä omien lainojen myöntäjiin.

8. Sovi lisäaikaa laskujen maksuun

Jos näyttää uhkaavasti siltä, että kuukausi alkaa menemään miinuksen puolelle, kannattaa heti ottaa yhteyttä laskuttajiin ja pyytää laskuille lisää maksuaikaa. Yleensä yritykset ovat joustavia ja myöntävät asiakkaille lisää maksuaikaa. Laskulle saattaa tulla tästä korkokustannuksia päälle, jotka veloitetaan tulevien laskujen yhteydessä. Parhaimmillaan joustoa voi saada jopa ilman lisäkuluja.

9. Hyödynnä verovapaat tulot

Suomessa saa myydä verottomana itse poimimiaan marjoja, sieniä, käpyjä ja muita luonnontuotteita. Ahkerimmat kerääjät ovat tienanneet marjoja poimimalla isojakin tienestejä. Näitä saa poimia ja myydä verottomasti, kunhan muistaa muutamat ehdot.

Tuotteita ei saa pakastaa tai jatkojalostaa tai muuten niiden asema verotuksessa muuttuu. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteita voi poimia ja myydä verovapaasti vain niiden sesonkiaikaan. Löytämällä parhaat marjamättäät voi tienata kesäaikana jopa satoja euroja, mutta talviaikaan omaan pakastimeen poimittujen myyminen vaatii jo tarkempaa verotuksen suunnittelua.

10. Ryhdy sijoittajaksi

Sijoittamalla rahan voi saada kasvamaan. Päivätreidaaja käy vilkasta kauppaa osakkeilla saman päivän aikana tai jopa useita kertoja päivässä. Tällä tavalla voi tienata osakkeilla rahaa erittäin lyhyellä aikavälillä. Päivätreidaaminen vaatii paljon tietoa ja tarkkaa markkinoiden seurantaa, joten se ei missään nimessä ole helppo tie pika-ansioihin. Lisäksi tietysti tarvitaan jonkinlainen oma pääoma, jolla kauppaa voi lähteä käymään

Osakekauppaa voi käydä myös pidemmällä aikavälillä, mutta siitä ei toki saa apua akuuttiin rahapulaan. Pitkällä tähtäimellä osakekaupalla voi kuitenkin saada rahoilleen paremman tuoton kuin pankkitilillä makuuttamalla. Osakkeisiin sijoittamisella on myös riskejä ja huonoilla sijoituksilla voi tulla miinusta. Osakekauppaa varten voi avata tilin esimerkiksi Nordnet-palveluun.

11. Myy osaamista

Oletko taitava käsistäsi tai osaatko tehdä kotisivuja? Tuletko hyvin toimeen lasten kanssa? Kaikki nämä taidot voi muuttaa rahaksi joko toiminimen avulla tai kevytyrittäjänä. Voit tarjota lapsenvahtipalveluita, kiinnittää tauluja seinille tai tehdä kotisivuja. Kevytyrittämiseen on nykyään tarjolla eri palveluita, joiden avulla ei tarvitse itse huolehtia yrittäjyyden paperihommista, vaan voi heti suunnata hommiin. Jos kevytyrittäjyys kiinnostaa, kannattaa suunnata Ukko.fi -palvelun sivuille tutustumaan tarkemmin.

Pienyrittäjyys onnistuu myös yrittäjänä toiminimen kautta, mutta silloin täytyy hoitaa verot ja paperiasiat itse. Omaa osaamista myymällä voi saada mukavasti lisätienestiä ja rahaa nopeasti heti työn suorittamisen jälkeen.

12. Vuokraa tavaroitasi

Onko sinulla auto, kesämökki tai vaikkapa peräkärry? Kaikkia näitä voi vuokrata eteenpäin ja lisätulot ovat taattuja. Jos kodista löytyy ylimääräisiä huoneita, voi niistä tehdä vierashuoneita, jotka laittaa vuokralle Airbnb-palveluun. Oman auton vuokraamiseen löytyy useita eri palveluja, joihin kannattaa tutustua. Esimerkiksi GoMore, Bloxcar ja Autolevi -sivustot mahdollistavat oman auton vuokraamisen muille ihmisille.

Kannattaa myös miettiä, omistaako muuta vuokraamisen arvoista tavaraa. Myös tekstiilipesureita, porakoneita ja monia muita harvemmin tarvittavia laitteita vuokrataan ennemmin kuin ostetaan oma. Mikäli omistat tällaisia, saat helposti pieniä lisätienestejä vuokraamalla niitä. Oman laitteen vuokrausilmoituksen voi laittaa esimerkiksi Facebookiin tai Tori.fi -sivustolle.

13. Kilpailuta lainat

Lainojen kilpailuttaminen tuo parhaimmillaan isot säästöt. Lainan kilpailutuksessa pyritään saamaan uusi laina pienemmillä koroilla ja kuluilla. Tämän jälkeen kuukausilyhennyksiä maksetaan uuden luoton antajalle, mutta kuukausierä on pienempi, koska lainan korko ja kustannukset ovat pienempiä. Siten muuhun käyttöön jää enemmän rahaa kuukaudessa. Lainoja pääsee kilpailuttamaan useilla eri sivustoilla, jollaisia ovat muun muassa rahalaitos.fi ja sortter.fi.

14. Ryhdy flippaajaksi

Flippaaminen tarkoittaa asunnon ostamista myyntitarkoituksessa. Välissä asunto kunnostetaan entistä paremmaksi, minkä tarkoituksena on saada siitä myydessä enemmän kuin mitä itse on ostaessa maksanut. Asuntojen flippaamisella voi päästä käsiksi hyviin tienesteihin, mutta se vaatii myös hyvää tuntemusta asuntomarkkinoista ja edes jonkin näköisiä nikkarointitaitoja, että pieneen pintaremonttiin pystyy laittamaan myös omaa työpanosta.

Mikäli asuntolainan omarahoitusosuus tuottaa vaikeuksia, voi siihen olla perusteltua käyttää vakuudetonta lainaa. Lainat maksetaan heti pois, kun asunto on kaupattu, joten niiden kustannuksia joutuu maksamaan vain flippaamisen ajan. Mikäli flippaaminen on tehty onnistuneesti, asunnon myynnistä saadut varat kattavat lainat ja jotain jää vielä viivan yläpuolelle.

Flippaamisen periaatteita voi soveltaa myös muuhunkin kuin asuntokauppaan. Osa tekee vastaavaa esimerkiksi autoilla.

15. Ryhdy lähetiksi

Lisätuloja voi hankkia myös ryhtymällä erilaisten palveluiden kautta lähetiksi. Esimerkiksi Foodora ja Wolt tarjoavat mahdollisuuden ryhtyä ruokalähetiksi rekisteröitymällä palveluun. Lähettinä pääsee itse päättämään työajat ja hommia voi tehdä silloin, kun muilta töiltä ehtii. Työ on siis äärimmäisen joustavaa ja parhaat lähetit pääsevät erittäin hyville ansioille.

Miten tienata rahaa nopeasti?

Mikäli näyttää siltä, että rahat eivät tule riittämään, kannattaa heti ryhtyä toimeen, eikä odotella tilanteen korjautuvan itsekseen. Näitä konsteja hyödyntämällä pystyy tienaamaan mukavat lisätulot nopeallakin aikataululla. Kaikkein akuuteimpaan rahapulaan voi saada helpotusta luottokortin avulla tai hakemalla lainaa. Nämä pitää kuitenkin pystyä myös maksamaan takaisin.

Jos rahaa on jatkuvasti käytössä liian vähän, kannattaa ryhtyä miettimään, pystyykö menopuolelta nipistämään. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, pitää miettiä pidempiaikaisia keinoja. Lisätyöt, sijoittaminen, oman osaamisen myyminen, asuntojen flippaaminen – kaikki nämä voivat tuoda pitkällä tähtäimellä mukavia lisätienestejä ja helpotusta arkeen. Rahan tienaamiseen netissä on nykyään monia mahdollisuuksia. Lähde siis hyödyntämään vinkit ja tee rahahuolista historiaa!

Scroll to Top