Mistä lisätuloja? – Vinkkejä lisäansioiden hankkimiseksi

Monille meistä kelpaisi lisätulot. Menot voivat olla liian suuret tuloihin nähden, tai haaveillaan esimerkiksi lomamatkasta, johon sivutyön avulla voisi säästää rahaa.

Vanhempainvapaa, opiskelu ja eläkkeellä tai kotiäitinä oleminen ovat erityisesti tilanteita, joissa lisäansiot tulevat tarpeeseen. Ja vaikka olisitkin tällä hetkellä töissä, voi sopiva tapa ansaita lisää rahaa helpottaa arkea ja taloudellista tilannettasi.

Mutta mitä voisit tehdä lisätulojen ansaitsemiseksi? Mikä olisi helppo ja nopea tapa hankkia rahaa? Tai mitä voisit tehdä työn ohella pitkällä tähtäimellä?

Tässä lista suosituimmista vaihtoehdoista lisätulojen hankkimiseksi.

Jaoimme tienausmahdollisuudet neljään kategoriaan. Voit selata vinkkejä kategorioittain tai kaikki kerralla.

1. Lisätulot netistä

Osallistu kuluttajapaneeleihin ja kyselyihin 

Koska tiedot mm. kuluttajien ostokäyttäytymisestä, mielipiteistä ja taustatiedoista ovat yrityksille kullanarvoisia, niistä ollaan valmiita maksamaan. Voit siis tienata rahaa yksinkertaisesti vastaamalla esimerkiksi kyselyihin, joilla kartoitetaan kuluttajien käyttäytymistä.

Yksi helpoimmista tavoita päästä kiinni tällaisiin lisätuloihin heti, on kuluttajapaneeliin osallistuminen omien ostosten skannaamisella. Tulot eivät ole kovin suuria, mutta toisaalta työ ei vaadi lainkaan kokemusta ja se hoituu pienellä vaivalla omien ostosten lomassa.

Ainoa, mitä sinun tarvitsee tehdä, on skannata päivittäisostostesi mobiilisovelluksen avulla vaikkapa samalla kun laitat ruokaostokset kaappeihin. Palkkioksi saat pisteitä, joilla voit lunastaa lahjakortteja. Helppo ja nopea tapa pieniin lisäansioihin.

Nielsen kuluttajapaneeli on yksi suosituimmista tavoista lähteä tienaamaan rahaa heti. Voit tutusta arvioomme palvelusta täällä

Toinen vaihtoehto on maksetut kyselyt. Niihin voit vastata puhelimellasi mistä tahansa ja ansaita palkkiot esim lahjakortteina tai PayPal-rahana.

Kuluttajapaneeli-palvelun logo
Kuluttajapaneeli

Tienaa vastaamalla kyselyihin.

Osallistu tutkimuksiin

Kyselyiden osallistumalla erilaisiin tutkimuksiin voit ansaita lahjakortteja, joita voit käyttää esimerkiksi ruokaan ja muihin päivittäistavaroihin.

Monet yritykset järjestävät tilaisuuksia, joissa osallistujat saavat kertoa mielipiteensä esimerkiksi uusista mauista tai pakkauksista. Tutkimuksia on monia erilaisia ja niistä maksettavat summat vaihtelevat. Voit ilmoittautua useampaan yritykseen potentiaaliseksi osallistujaksi ja odotella sitten kutsuja sopiviin tutkimuksiin.

Perusta blogi tai vlogi

Jos sinulla on mielessäni mielenkiintoinen aihe ja pidät kirjoittamisesta, blogin ja videoblogin aloittaminen voi olla mukava tapa saada ylimääräistä rahaa arkeen.

Bloggaajat ansaitsevat rahansa esimerkiksi kaupallisella yhteistyöllä tai affiliaattimarkkinoinnin avulla. Tarvitaan kuitenkin melko paljon seuraajia, jotta blogin pitäminen olisi tuottoisaa.

Jos sinulla on kuitenkin hyvä aihe blogin pitäminen kiinnostaa, voi sitä hyvin tehdä sivutyönä– ja miksei myöhemmin täysipäiväisestikin. 

Rupea virtuaaliassistentiksi

Useilla pienillä yrityksillä on tarve löytää tekijä yrityksen juokseville asioille kuten ajanvarauksille, laskutukselle, postittamiselle, työhakemusten karsimiselle, kirjanpidolle ja asiakaspalvelulle. Virtuaaliassistentin etuna on palvelun joustavuus ja edullisuus yritykselle kun heidän ei tarvitse palkata uutta työntekijää.

Toisaalta työ tarjoaa myös joustavan osa-aikaisen sivutyön ja mukavaa lisätuloa osaavalle ja ahkeralle tekijälle.

Tee kumppanuusmarkkinointia

Affiliate-, eli kumppanuusmarkkinoinnilla tarkoitetaan yksinkertaisimmillaan yrityksen ja esimerkiksi bloggaajan välistä yhteistyötä, jossa bloggaaja suosittelee yrityksen tuotetta tai palvelua, ja yritys maksaa bloggaajalle komissiota ostetuista tuotteista tai leadeista.

Kumppanuusmarkkinointi on hyvä tapa hankkia passiivista tuloa erityisesti silloin, jos sinulla on jo valmis yleisö, joille markkinoida sopivia tuotteita. Voit myös perustaa esimerkiksi blogin, Instagram-tilin, nettisivun tai Facebook-ryhmän, jonka seuraajille tai lukijoille esittelet yhteistyökumppanin tuotteita.

Perusta verkkokauppa

Jos sinulla on mielessä hyvä idea verkkokaupan perustamiseksi, asiantuntemusta tiettyihin tuotteisiin liittyen ja intoa myydä niitä, voi verkkokaupan perustaminen olla hyvä idea.

Monet verkkokaupat toimivat nykyään dropshipping, eli suoratoimitus periaatteella, joten et tarvitse juuri muuta kuin verkkosivut aloittaaksesi tuotteiden myymisen. Sinun ei tarvitse sitoa pääomaa varastoon tai huolehtia postituksesta. Muutkin toiminnot ovat pitkälti automatisoituja, joten verkkokaupan ylläpitäminen on nykyään aiempaa vaivattomampaa.

Hallinnoi sosiaalisen median tilejä

Sosiaalisen median presenssi sekä sen ylläpitäminen ja kehittäminen on yrityksille nykyään elintärkeää, ja ne ovatkin valmiita maksamaan sosiaalisen median tilien hallinnoinnissa osaavalle henkilölle. Yleensä työ hoituu etänä ja joustavasti omien aikataulujesi mukaan.

Jos sinulla on siis kokemusta some-tilien ylläpidosta, voit hyödyntää osaamistasi ja hankkia lisätuloja tarjoamalla palveluitasi yrityksille.

Hanki etätyö asiakaspalvelusta

Nykyään yhä useammat yritykset teettävät asiakaspalvelun ja -tuen työtehtävät työntekijöillä, jotka tekevät työtä kotoaan. Työajat ovat usein sovittavissa, mikä tekee työstä joustavan ja monien arkeen sopivan tavan hankkia lisäansioita.

Tämä työ sopii niille, joilla asiakaspalvelu on hallussa niin puhelimitse kuin sähköpostitse kuin chatissakin.

2. Lisätulot omalla osaamisella

Tee töitä freelancerinä

Jos sinulla on jonkin alan tai alojen osaamista, miksipä et hyödyntäisi sitä työskentelemällä freelancerina? Sitä voit tehdä joustavasti omien aikataulujen mukaan juuri niin paljon kuin haluat.

Osaamisesi on arvokasta ja voit löytää asiakkaita markkinoimalla osaamistasi tai etsimällä projekteja ja tehtäviä mm. Fiverin kautta.

Luo oma verkkokurssi

Jos sinulla on osaamista joltain tietyltä osa-alueelta, voit tehdä aiheeseen liittyvän verkkokurssin ja myydä sitä tuotteenasi. Verkkokurssin hyviä puolia on esimerkiksi se, että voit myydä olemassa olevaa osaamistasi, saada passiivista tuloa ja skaalata liiketoimintaasi.

Udemy on yksi suositummista alustoista, jolla on tuhansia kursseja. Se on hyvä paikkaa aloittaa tarkastelemaan millaiselle osaamiselle on kysyntää ja millaisen kurssin voisit itse rakentaa. 

Valmenna

Jos sinulla on osaamista, joku on varmasti valmis maksamaan siitä. Valmentaminen on sivutyö, johon on helppo lähteä suhteellisen pienellä panoksella ja pääset hyödyntämään jo hankkimaasi osaamista, kokemusta ja tietotaitoa.

Tee käännöstöitä

Käännösten tekemiseen ei tarvita tutkintoa, vaan usein tärkeämpää onkin aihealueen ymmärrys ja taito kirjoittaa sujuvasti. Toki myös kielioppi pitää osata, kuten myös käännettävä kieli.

Jos sinulla on kielet ja kirjoittaminen hallussa, käännöstyöt ovat oiva tapa hankkia ylimääräistä tuloa.

Kirjoita e-kirja

Kun sinulla on tietyn aihealueen osaamista ja olet hyvä kirjoittaja, on sinun mahdollista hyödyntää tietämystäsi ja kokemustasi e-kirjan kirjoittamisen muodossa. Et tarvitse kustantajaa, vaan kaikki vaiheet kirjoittamisesta myymiseen on hoidettavissa helposti itse. Jos kirjoitat englanniksi, voit myös hyödyntää alustoja kuten Amazonia kirjan myymiseen.

Ala tukiopettajaksi tai tuutoriksi

Onko matikka, äidinkieli, biologia tai kielet hallussa? Monet vanhemmat palkkaavat lapsille tutorin, joka auttaa läksyissä tai antaa tukiopetusta jossain aineessa.

Voit hakea töitä työskentelemällä jonkin yksityisopettajia välittävän yrityksen kautta, tai rekisteröityä Yksityisopetus.fi-palveluun.

3. Lisätulot vuokraamalla ja myymällä

Vuokraa asuntoa tai ylimääräistä huonetta

Jos olet usein poissa kotoa tai kodistasi löytyy ylimääräinen huone, on sinulla loistava mahdollisuus ansaita vuokratuloja. Voit joko etsiä pidempiaikaista vuokralaista tai vuokrata tilaa vain muutamaksi päiväksi kerrallaan.

Airbnb lienee suosituin palvelu, jonka kautta etsitään ja vuokrataan lyhytaikaisia majoituksia mm. matkustettaessa. Vuokraovi.com puolestaan välittää vuokra-asuntoja pidemmäksi aikaa.

Pitkäaikaisessa vuokraamisessa tulee muistaa monia asioita kuten verotus, takuuvuokra, vuokrasopimus ja niin edelleen. Asiaan onkin syytä perehtyä tarkasti ennen asunnon tai huoneen vuokraamista.

Vuokraa autoasi

Auton omistaminen on kallista puuhaa, eivätkä kaikki siksi halua hankkia omaa sellaista. Usein kuitenkin vastaan tulee tilanteita, joissa sille olisi tarvetta.

Jos autosi seisoo usein käyttämättömänä, voit hyvin hyödyntää sitä lisätulojen hankkimisessa. Laita autosi vuokralle GoMore-palvelussa ja tienaa rahaa sillä ajalla, kun autosi olisi muuten seisonut parkissa.

Muista myös huomioida vakuutukset ja auton kuluminen.

Vuokraa esimerkiksi työkaluja tai rattaita

Monilla meistä on kotona työkaluja, pieniä kodinkoneita ja muuta käyttötavaraa, jota voi vuokrata. Taulun ripustamista varten ei haluta ostaa kallista iskuporakonetta tai lyhyttä lomamatkaa varten matkarattaita. Monet ajattelevat, että tällaiset tavarat on parempi vuokrata kuin hankkia itselleen tilaa viemään.

Laita siis omat tavarasi vuokralle vaikkapa netissä tai käytä Lainappia.

Myy turhat tavarasi

Pursuavatko sinunkin kaappisi tavaraa, joita et enää käytä? Ylimääräiset tavarat vievät tilaa ja aiheuttavat enemmän siivoustarvetta. Miksipä et siis myisi kaikkea mitä et enää käytä ja muuttaisi näitä turhia esineitä rahaksi?

Voit myydä tavaraa myyjäisissä, kirpputoreilla, Facebookissa tai vaikkapa tori.fi sivulla. 

Myy käsitöitä

Käsistään kätevät voivat näppärästi kutoa, neuloa ja ommella tuotteita myytäväksi. Villasukat ovat perinteinen suosikkituote, jota myydään esimerkiksi myyjäisissä ja joulutapahtumissa.

Nykyään trendikkäitä tuotteita ovat muun muassa muhkeat pipot ja islantilaiset villapaidat. Uniikilla idealla ja hyvälaatuisella tuotteella voit erottautua joukosta.

Lisäksi ompelutaitoja omaavat voivat tehdä muun muassa verhoja sekä vaatteiden korjauksia ja muokkauksia kuten lyhennyksiä ja kavennuksia. 

Myy taidetta

Oletko ehkä taiteellisesti lahjakas ja sinulla on kokemusta vaikkapa taulujen maalaamisesta? Jos nautit taiteen tekemisestä, voit hyötyä siitä myös rahallisesti myymällä taidettasi.

Asiakaskohtaisesti ja toiveiden mukaisesti sisustukseen sopiviksi tehdyt taulut ovat suosittuja, tai voit luoda oman tyylisi, joka kiinnostaa asiakkaita. Taidetta voit myydä esimerkiksi myyjäisissä tai alueen Facebook-ryhmissä.

Myy leivonnaisia

Jos olet mestari keittiössä ja sinulta sujuu leipominen, myös leivonnaisten tai esimerkiksi kakkujen myyminen voi olla hyvä tapa saada hieman lisätuloja. Tuotteita voi myydä erilaisissa myyjäisissä ja tapahtumissa. Vappuna voit saada kaupaksi munkkeja ja jouluna torttuja tai koristeltuja pipareita. Myös toiveiden mukaan tehdyt kakut menevät kaupaksi osaavalta tekijältä.

4. Muut lisätulomahdollisuudet

Sijoita

Sijoittaminen on aina hyvä tapa kerryttää omaisuuttasi. Voit ajatella sijoittavasi pitkäjänteisesti matalamman riskin kohteisiin, jolloin pääset hyödyntämään tuottoja pidemmän ajan päästä.

Toisaalta jos sinulla on kokemusta sijoittamisesta tai ole kiinnostunut treidaamisesta, eli nopeasta kaupankäynnistä, voit tehdä suuremman riskin sijoituksia ja saada sijoituksesi tuottamaan nopeammin.

Hoida lapsia

Olit sitten työssäkäyvä, opiskelija tai eläkeläinen, lastenhoito on mukavaa keikkatyötä. Voit sovittaa työn tekemisen omiin aikatauluihisi, ja jos onnistut saamaan muutaman vakioasiakkaan, hoitokeikoista voi saada melko säännöllisen tulonlähteen.

Esimerkiksi Care.com välittää lastenhoitajia.

Auta vanhuksia

Lasten lisäksi voit myös auttaa ja hoitaa vanhuksia tai muista apua tarvitsevia. Voit käydä kaupassa, auttaa kotona, tehdä pieniä kotitöitä tai toimia seuralaisena niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin.

Jos haluaisit alkaa avustajaksi ikäihmisille, löydät työmahdollisuuksia Gubbe-palvelusta.

Tee remontteja

Jos sinulta hoituvat valaisimien asentamisen, taulujen ripustamisen, seinien maalaamisen ja huonekalujen kasaamisen kaltaiset hommat, voit tarjota palveluitasi esimerkiksi kauppojen ilmoitustaululla ja paikallisissa Facebook-ryhmissä. 

Muista kuitenkin, että jotkin työn kuten sähköasennukset ja putkityöt tulee jättää ammattilaisille, jos sinulla ei ole pätevyyttä.

Riippuen osaamisestasi, voit löytää remonttihommia esimerkiksi osoitteesta Urakkamaailma.fi

Hoida ja ulkoiluta lemmikkejä

Myös lemmikkien hoitaminen ja ulkoiluttaminen ovat töitä, joista monet kiireiset ihmiset ovat valmiita maksamaan jollekin. Lemmikkien ei haluta olevan pitkiä päiviä kotona, mutta työpäivät saattavat venyä.

Lemmikin hoitaminen on helposti yhdistettävissä toiseen kotona tehtävään työhön. Ulkoiluttaminen puolestaan on mukava mahdollisuus päästä itsekin reippailemaan ja ulkoilemaan.

Voit luoda profiilin ja tarjota palveluitasi mm. Pawshake-palvelussa.

 Tee pihatöitä

Myös pihatyöt kuten haravointi, nurmikon leikkaaminen, lumen tiputus katolta ja lumen luominen ovat hommia, joita voit tehdä vaikka omalla asuinalueella. Tällaiset työt vievät aikaa ja ovat esimerkiksi monille vanhuksille liian raskaita, joten ne ovat hyvä mahdollisuus pienelle lisätienestille.

Voit laittaa sanan kiertämään alueellasi tai ilmoitella vaikka paikallisessa Facebook-ryhmässä. Jos käyt itse mökillä, voit myös kysellä mökkinaapureilta, jos heillä olisi tarvetta avulle mökin ja tontin ylläpidossa korvausta vastaan.

 Siivoa koteja

Kotien siivoaminen on nopea tapa päästä lisäansioille. Siivoojille on jatkuvasti tarvetta, työajat ovat todella joustavia ja perehdytys tapahtuu nopeasti. Voit joko aloittaa työskentelyn jonkin yrityksen kautta tai tarjota palveluitasi suoraan kotitalouksille.

Aloita verkostomarkkinointi

Verkostomarkkinoinnista tulee usein mieleen pyramidihuijaukset, mutta verkostomarkkinoinnin kautta myydään myös hyvälaatuisia tuotteita ja monilla myyjillä on siitä hyviä kokemuksia.

Jos sinulla on jo valmiiksi laaja verkosto ja löydät tuotteen, josta he voisivat olla kiinnostuneita, verkostomarkkinointi voi olla jokseenkin tuottoisaa puuhaa melko pienellä vaivalla. Et tarvitse varsinaisesti kokemusta markkinoinnista, mutta toki myynnillinen ote ja sosiaalisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia myyjälle.

Kerää pulloja

Pullojen kerääminen on myös hyvä mahdollisuus tienata pientä taskurahaa. 

Palautettavien pullojen kerääminen naapureilta on myös loistava tapa lapsille ansaita omaa rahaa. Näin sinulla säästyy rahaa muuhun käyttöön, lapset oppivat rahankäyttöä ja naapurit ilahtuvat, kun säästyvät pullojen palauttamiselta.

On syytä kuitenkin muistaa, että pullojen keräämisestä saatava raha on veronalaista tuloa.

Kerää sieniä tai marjoja

Marjastaminen ja sienestäminen voivat olla hyvä tulonlähde, kun kaipaat hieman lisää rahaa käyttöösi. Jos keräät mustikoita, puolukoita, vadelmia tai erilaisia sieniä omaan käyttöösi, voit samalla kerätä myös ylimääräistä myytäväksi.

Voi joko mainostaa myytäviä marjoja ja sieniä esimerkiksi kaupan seinällä tai Facebookissa asuinalueesi ryhmässä. Voit myös kysellä sukulaisilta ja tuttavilta, jos he olisivat kiinnostuneita ostamaan niitä sinulta.

Tulosi ovat verottomia, mikäli et puhdistamisen lisäksi käsittele keräämiäsi tuotteita millään tavalla ja saalis on kerätty luonnosta eikä kyse ole kasvatetuista marjoista.

Mistä lisätuloja kotiäidille?

Kotiäitinä oleminen on kiireistä, mutta lisätuloille on yleensä tarvetta ja käyttöä lapsiperheissä.

Kotiäidille voi sopia monenlainen sivutyö. Voit hyödyntää aiempaa osaamistasi freelancerina, luoda oman verkkokurssin, laittaa pystyyn blogin, myydä käsitöitä tai vaikka hoitaa muita lapsia omien lastesi lisäksi.

Mistä lisätuloja eläkeläiselle?

Eläkkeet ovat usein melko pieniä ja moni eläkeläinen kaipaa lisätuloja taloudellisen tasapainon ylläpitämiseksi, pienen luksuksen ostamiseksi tai ihan vain perustarpeisiin kuten ruokaan ja lääkkeisiin.

Eläkeläiselle sopii usein melko kevyt työ, mutta terveyden mukaan vaihtoehtoja voivat olla vaikka lastenhoito, pienten remonttien tekeminen ja siivoaminen. Toisaalta tarjolla on kevyempiäkin hommia, kuten käsitöiden tai leivonnaisten myyminen.

Mistä lisätuloja opiskelijalle?

Opiskelijan tuet ovat pieniä, eikä suurin osa pärjää ilman lisätuloja opintotuen, asumistuen ja opintolainan lisäksi.

Opiskelijan työn pitää joustaa tuntien, luentojen, ryhmätöiden ja tenttien mukaan. Usein iltaisin tai viikonloppuisin tehtävät työ onkin paras ratkaisu. Opiskelija voi hyvin tienata lähes kaikilla yllä mainituilla tavoilla. Toki oma osaaminen on opiskeltavan alan suhteen vasta karttumassa, mutta monilla on silti aiempaa kokemusta, jota voi hyödyntää.

Lopuksi – Mitä sinun tulee muistaa hankkiessasi lisätuloja?

Kun teet työtä lisätulojen hankkimiseksi, muista aina tarkistaa verotus ja muut säännökset. Osa listallamme olevista töistä kerryttää veronalaista tuloja, kun taas toiset ovat verovapaita.

Jos et osaa jotain asiaa, voit aina opetella uutta. Mikään ei estä sinua tavoittelemasta sivutyötä, josta sinulla ei vielä ole kokemusta. Moniin tehtäviin kuten asiakaspalveluun perehdytetään, voit käydä asiasta nettikurssin tai katsoa esimerkiksi Youtubesta videoita.

Kun vertailet eri mahdollisuuksia ansaita hieman lisää rahaa, on syytä kiinnittää huomioita muutamiin seikkoihin kuten:

·      Millaista osaamista sinulla on?

·      Mitä ovat kiinnostuksenkohteesi?

·      Voisitko hankkia uutta osaamista?

·      Miten lisätulojen hankkiminen istuisi arkeesi?

·      Tarvitsetko alkupääomaa?

Jos lisätulot auttaisivat sinua pitämään talouden tasapainossa, hankkimaan jotain mistä olet haaveillut tai maksamaan pois velkojasi, kannattaa ehdottomasti alkaa pohtia juuri sinulle sopivaa tapaa ansaita lisää rahaa. Onnea matkaan!

Scroll to Top