Sähkösopimusten vertailu

Sähkön kilpailutus ja vertailu

Kilpailuta sähkö ja säästä rahaa joka kuukausi! Vertailusta löydät useat sähköyhtiöt, ja listaa päivitetään automaattisesti sopimusten muuttuessa.

Maksuton sähkösopimusten vertailu tekee kilpailuttamisesta helppoa. Sähkösopimuksen voit napata miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuit sitten missä tahansa päin Suomea. Tervetuloa vertailemaan ja säästämään!

 • Sähkösopimuksen kilpailutus
 • Kätevä hintavertailu
 • Vinkit sopimuksen valintaan
 • Mukana useita yhtiöitä
 • Säästöä joka kuukausi

Vertaa sähkö tästä

Hinnat sis. ALV 24 %.

 • Pörssisähkö Fortumilta
 • Ei määräaikaa
 • CO2-vapaa sähkö

Perusmaksu

4,50 €/kk

Hinta

Spot-hinta + 0,45c/kWh

Fortumin tunnintarkka pörssisähkö ilman määräaikaa tästä. Fiksu valinta.

Fortum pörssisähkö

Pörssisähkö ilman määräaikaa. Edullinen marginaali.

Hinta
Spot-hinta + 0,45c/kWh

Perusmaksu
4,50 €

Sopimus
Toistaiseksi

Alkuperä
CO2-vapaa

Fortum DUO 24kk

Kiinteä hinta + mahdollisuus säästää ajoittamalla sähkön käyttöä.

Hinta
12,01c/kWh

Perusmaksu
3,99 €/kk

Sopimus
24kk määräaika

Alkuperä
CO2-vapaa

Oomi Kiinteä 24kk

Kiinteä hinta 2 vuodeksi Oomilta. Halutessasi vaihtoturva mukaan.

Hinta
12,99c/kWh

Perusmaksu
4,90 €/kk

Sopimus
24kk määräaika

Alkuperä
Sekasähkö

Fortum Vakio

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus kiinteällä kuukausihinnalla.

Hinta
alk. kiinteä 40 €/kk

Perusmaksu
0 €

Sopimus
Toistaiseksi

Alkuperä
CO2-vapaa

Fortum Takuu 24kk

Kiinteä hinta 2 vuoden määräajalle.

Hinta
13,54c/kWh

Perusmaksu
4,50 €/kk

Sopimus
24kk määräaika

Alkuperä
CO2-vapaa

Nordic Green Energy logo

Nordic Green Energy pörssisähkö

Vihreä pörssisähkö ilman määräaikaa. Irtisano koska tahansa.

Hinta
Spot-hinta + 0,99c/kWh

Perusmaksu
4,49 €

Sopimus
Toistaiseksi

Alkuperä
Vesivoima – 100 % uusiutuva

Sähkösopimuksen voit kilpailuttaa ja vaihtaa hetkessä

Meillä sähkösopimusten vertailu ja kilpailuttaminen on nopeaa ja helppoa. Listaamme kaikki saatavilla olevat sähkösopimukset yhdessä paikassa, ja voit helposti valita talouteesi parhaiten sopivan vaihtoehdon. Kilpailuttamalla voit säästää selvää rahaa.

Tutustu tämän sivun yläreunasta löytyvään sähkösopimusten listaan. Näet kunkin sähkötarjouksen yhteydessä, millaisesta sopimuksesta on kyse sekä mahdollisen kilowattituntihinnan. Jos kyseessä on pörssisähkö, ilmoitamme myös tästä.

Onko sinulla kallis sähkösopimus? Toimi näin:

1. Vertaa sähkö kilpailutuksemme avulla

2. Tee sähkönsiirto ja sopimus valitun sähköyhtiön kautta

3. Nauti edullisemmasta sähköstä

Sähkösopimus kannattaa aina aika ajoin kilpailuttaa. Etenkin, jos käytössäsi on ollut kallis sähkösopimus ilman määräaikaa, kannattaa tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin kilpailutuksemme kautta. Viimeistään sähkö kannattaa kilpailuttaa aina muuttaessa tai edellisen sähkösopimuksen loppuessa – sähköyhtiösi tarjoama uusi sopimus ei välttämättä ole halvin mahdollinen.

Määräaikainen sopimus? Näissä tapauksissa siitä voi luopua

Jos käytössäsi on määräaikainen sopimus esimerkiksi 24 kuukauden kiinteällä hinnalla, olet lähtökohtaisesti lukittu kyseiseen hintaan ja sopimukseen. Voit kuitenkin tietyissä tapauksissa luopua määräaikaisesta sopimuksesta ja vaihtaa toiseen sähköliittymään.

 • Muutto. Muuttaessa sinulla on aina oikeus irtisanoa sähkösopimuksesi. Voit myös suoraan tilata uuden sähkösopimuksen uuden sähköyhtiön kautta, jolloin sähköyhtiö hoitaa tarvittaessa aiemman sopimuksen irtisanomisen puolestasi. Voit myös vaihtaa sopimusta samalla sähköyhtiöllä.
 • Määräaika on päättynyt. Yleensä määräaikaisessa sopimuksessa velvoite säilyy maksimissaan 2 vuotta. Tämän jälkeen sinulla on mahdollisuus vaihtaa määräaikainen sopimus toiseen.

Halvin sähkösopimus tarpeisiisi

Halvin sähkösopimus löytyy vertaamalla sekä kilowattihintoja että kuukausimaksuja. Jotta sähkösopimuksen kuukausimaksun voi laskea, on tärkeää tietää oman talouden kuukausittainen kulutu kilowattitunteina.

Oman kulutuksen voi selvittää helposti edellisen sähköyhtiösi kautta. Kaiva esiin edellisen kuun sähkölasku, josta selviää kulutus tietyllä ajanjaksolla. Jos et tiedä kulutustasi, voit myös käyttää suuntaa antavia esimerkkejä.

 • 30 neliöisessä yksiössä yksin asuva: 900 kWh/vuosi
 • 50 neliöisessä kaksiossa kahdestaan asuvat: 2 300 kWh/vuosi
 • 100 neliöisessä sähkölämmitteisessä omakotialossa asuva 4-henkinen perhe: 14 400 kWh/vuosi

Kun tiedät sähkönkulutuksesi, on sopivia sähkösopimuksia helpompi vertailla. Nyrkkisääntönä: Jos kulutat vain vähän sähköä, sähkön perusmaksun minimointi on tärkeää. Jos kulutat paljon, kannattaa kiinnittää huomiota etenkin mahdollisimman halpaan kWh-hintaan.

Vertaa sähkösopimusten kokonaishinta

Sähkösopimusten vertailun kannalta on tärkeää laskea yhteen koko vuoden kulutus kerrottuna sähkön hinnalla sekä sähkön perusmaksut. Välillä voit saada tarjouksesta esimerkiksi sähkösopimuksen ilman perusmaksua, ja tämä voi etenkin vähän kuluttavalle olla kaikkein järkevin vaihtoehto.

Vertaa sähkösopimukset aina systemaattisesti laskemalla koko vuoden oletetun kulutuksen ja eri sähkösopimusten hinnat sen mukaan. Vain näin voit saada sinulle halvimman mahdollisen sähkösopimuksen.

Esimerkiksi Kotimaan Energia tarjoaa tällä hetkellä tiettyjä etuja perusmaksusta ja sähköstä. Kannattaa siis aina laskea myös näiden lisäetujen vaikutus sähkön kokonaishintaan.

Erilaiset sähkösopimukset

Sähkösopimuksia on erilaisia. Eri firmoilla voi olla hieman eri tavoin nimetyt sähkötuotteet, mutta pääosiassa tarjonta jakautuu neljään eri tyyppiin:

 • Kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin, joissa kiinteä hinta sähkölle
 • Kuukausimaksullisiin kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin, joissa tietty raja sähkön käytölle
 • Jatkuviin sähkösopimuksiin, jotka ovat toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia
 • Pörssisähkösopimuksiin

Esitellään nämä eri sähkösopimustyypit seuraavaksi tarkemmin.

Kiinteähintainen sähkösopimus

Kiinteähintainen sähkösopimus sovitaan määräajaksi, yleensä 24 kuukaudeksi, tiettyyn kWh-hintaan. Maksat siis sähkön käytöstä kiinteää hintaa koko sopimuskauden, ja voit omalla sähkönkäytölläsi vaikuttaa kuukausimaksuun. Lisäksi peritään mahdollinen kiinteä perushinta. Määräaikaista sopimusta ei voi lähtökohtaisesti purkaa etukäteen ellei muuta pois.

Kiinteä kuukausihintainen sähkösopimus

Kiinteällä kuukausihinnalla varustetut sopimukset sisältävät tietyn pakettimäärän sähköä kiinteään kuukausihintaan. Lisäkäytöstä peritään hinnaston mukaan. Kiinteällä kuukausihinnalla varustetut sopimukset ovat yleisiä esimerkiksi opiskelijasähkösopimuksissa. Kiinteä kuukausihinta tuo mielenrauhaa, mutta on usein kalliimpi kuin käytön mukaan laskutettava vaihtoehto.

Jatkuva sähkösopimus

Jatkuva sähkösopimus laskutetaan käytön mukaan kulloinkin voimassaolevaan sähköhintaan. Usein toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen hintaa tarkastetaan esimerkiksi kuukauden tai puolen vuoden välein sähköyhtiöstä riippuen.

Pörssisähkö

Pörssisähkö laskutetaan aina kulloinkin voimassaolevan markkinahinnan, eli spot-hinnan, sekä kiinteän peruslisämaksun mukaan. Pörssisähkössä voi säästää esimerkiksi vähentämällä sähkön käyttöä päivisin, sillä markkinahinta on usein öisin alhaisempi. Huom! Pörssisähkön hinta voi heitellä voimakkaasti markkinahinnan muuttuessa.

Minkälainen sähkösopimus kannattaa valita?

Jokaiseen sähkösopimustyyppiin liittyy omat hyvät ja huonot puolensa. Sähköyhtiöt pyrkivät koko ajan ennakoimaan tulevaa sähkönhintaa, jolloin määräaikaisten sopimusten hinta perustuu usein nykyhetken ohella myös tulevaisuuden arvioihin. Silloin, kun sähkön markkinahinta on kalleimmillaan, on uuden sähkösopimuksen solmiminen yleisesti kalleinta. Samoin pörssisähkössä maksat suoraan markkinahintaa sekä sähköyhtiön lisää.

Määräaikainen sopimus sopii, jos haluat huolettoman vaihtoehdon, jossa hinta ei vaihtele markkinahinnan mukaan. Edullinen 24kk:n sähkösopimus on monille helpoin vaihtoehto. Sen ottaminen voi kuitenkin lukita sinut kalliiseen sopimukseen, jos otat sen sähkön hinnan ollessa korkealla. Samaan kategoriaan kuuluu myös kiinteällä kuukausimaksulla varustettu sähkö, joka kuitenkin lähes aina tulee kalliimmaksi kuin käytön mukaan laskutettava versio.

Toistaiseksi voimassaoleva sopimus sopii silloin, kun et halua sitoutua kalliiseen sähkönhintaan. Se on usein määräaikaista kalliimpi, eikä näitä sopimuksia ole aina tarjolla sähköyhtiöillä.

Pörssisähkö on kaikkein riskialttein, mutta tietyissä markkinatilanteissa halvempi vaihtoehto. Pörssisähkö on perinteisesti ollut ottajalle edullinen vaihtoehto, mutta viime aikoina riskit ovat realisoituneet, kun sähkön spot-hinta on välillä noussut markkinatilanteen takia todella korkeaksi. Tämä vaihtoehto ei sovi, jos haluat ennakoitavan sähkön hinnan.

Opiskelijasähkö – kannattaako tehdä opiskelijan sähkösopimus?

Osa sähköyhtiöistä tarjoaa erikseen opiskelijahintaista sähköä. Opiskelijahinnat ovat yleensä kiinteällä kuukausimaksulla varustettuja sähkösopimuksia, jotka voi lunastaa opiskelijastatusta vastaan.

Opiskelijasähkö kuulostaa paperilla hyvältä, mutta aina se ei tule tavallista sähkösopimusta halvemmaksi. Kiinteällä kuukausimaksulla varustetut sähkösopimukset hinnoitellaan paketin mukaan, ja yleensä hinta lasketaan paketin aivan yläpäästä. Jos käytätkin vähemmän sähköä, käyttöön perustuva sopimus olisi saattanut tulla halvemmaksi.

Paketin ylittävät kilowattitunnit laskutetaan hinnaston mukaan, joten opiskelijasähköä valitessa on ainakin tärkeää tutustua tähän.

Vinkki! Pienen kerrostaloasunnon sähkönkulutus on usein niin pientä, että halvin sopimus on sähkö ilman perusmaksuja. Silloin maksat vain käytöstä, joka usein jää opiskelijalla alhaiseksi. Älä siis katso pelkkiä opiskelijasähkösopimuksia, vaan vertaa myös muut sähkösopimukset ja -tarjoukset.

Sähkö ilman perusmaksua

Sähkö ilman perusmaksua on sähkösopimus, jossa maksat ainoastaan käytöstä. Usein tällaiset tarjoukset ovat määräaikaisia sopimuksia, ja voit saada esimerkiksi ilmaiset perusmaksut vuodeksi tai kahdeksi. Osa sopimuksista alkaa ilman perusmaksua, mutta perusmaksu tulee kuvioihin jossain vaiheessa sopimusta.

Myös pörssisähköä on joskus saatavilla ilman perusmaksua, silloin maksat vain spot-hintaa ja marginaalia, mutta et mitään kiinteää perusmaksua.

Ilman perusmaksuja on joskus mahdollista säästää jopa satasia sopimuskauden aikana. Kannattaa siis tarkastaa aina kaikki tarjoukset ja tutustua myös ilman perusmaksua tarjottaviin sopimuksiin.

Vihreä sähkö – miten valitaan ympäristöystävällinen sähkö?

Vihreä sähkö on ympäristöystävällistä sähköä, jonka tuottaminen ei aiheuta CO2-päästöjä. Voit valita sähköyhtiöltäsi päästöttömän sähkön, eikä sen hinta yleensä ole tavallista sähköä merkittävästi korkeampi. Esimerkiksi parilla eurolla kuussa voi jo vaihtaa sähkönsä hiilidioksidivapaaseen versioon.

Markkinoilla on myös täysin fossiilittomia sähkösopimuksia, joista ei synny CO2-päästöjöä, ja jotka eivät myöskään käytä ydinvoimaa. Nämä sopimukset voivat olla vielä aavistuksen kalliimpia, mutta kyse voi joskus olla vain muutamista euroista kuussa.

Vihreä sähkö on ekoteko ja tukee siirtymää kohti ympäristöystävällisempiä energianlähteitä. Suomessa tuotetaan sähköä mm. tuuli- ja vesivoimalla, ja näitä sähkösopimuksia voit myös vertailla sähkön vertailussamme.

Usein kysyttyä sähkösopimuksista

Mikä on halvin sähkösopimus?

Halvin sähkösopimus vaihtelee koko ajan tilanteen mukaan. Tämän sivun yläreunasta löydät ajankohtaisesti päivittyvän laskurin. Muista verrata sekä perusmaksu että käyttömaksu.

Kannattaako pörssisähkö?

Pörssisähkö voi olla kannattava, mutta se on myös kaikkein riskialttein sähkösopimus. Hinta perustuu suoraan sähkön markkinahintaan, joka voi pitkässä juoksussa olla halpaa, mutta vaihdella matkan varrella ennakoimattomasti.

Miten sähkön hinta kehittyy?

Sähkön hinnan kehitykseen vaikuttaa lukuista tekijät. Saatavuusongelmat tai poliittiset kriisit voivat nostaa sähkön hintaa. Myös fossiilisten lähteiden hinnanvaihtelu vaikuttaa sähkön hinnan kehitykseen.

Miten vertailen sähkösopimukset?

Voit vertailla sähkösopimuksia palvelustamme löytyvän taulukon avulla. Tutustu eri sähkösopimusten kWh-hintaan sekä mahdolliseen perusmaksuun. Vertailussa on mukana myös pörssisähkösopimuksia, joiden hinta perustuu sähkön spot-hintaan.


Scroll to Top