CFD-sijoittaminen kuvituskuva

CFD eli hinnanerosopimus

CFD:t eli hinnanerosopimukset tarjoavat helpon tavan sijoittaa edullisin kuluin ja vipua hyödyntäen. Niihin liittyy kuitenkin myös riskejä ja erilainen verotuskäytäntö.

Pohditko, miten hinnanerosopimukset toimivat ja millaiselle sijoittajalle ne sopivat? Hyvä, sillä tässä oppaassa tutustumme läpikotaisin CFD-kaupankäynnin maailmaan.

 • Tietopaketti CFD:eistä
 • Tärkeää huomioitavaa hinnanerosopimuksiin liittyen
 • Esittely CFD-kaupankäynnistä käytännössä

Mikä on CFD eli hinnanerosopimus?

CFD eli hinnanerosopimus on sijoitusinstrumentti, jossa sijoittaja tekee sopimuksen sijoitusalustan kanssa. CFD seuraa tietyn kohde-etuuden, kuten osakkeen, indeksin, hyödykkeen tai kryptovaluutan hintaa, mutta itse kohde-etuuden omistamisen sijaan teet vain sopimuksen sijoitusalustan kanssa. Voit siis saada yhtä lailla tuottoa, mutta et virallisesti omista sijoituskohdetta vaan ainoastaan hinnanerosopimuksen.

Hinnanerosopimuksilla voi käydä kauppaa vivutettuna tai ilman vipua. Lisäksi CFD voi olla joko long, jolloin hyödyt kohde-etuuden kurssinoususta, tai short, jolloin sijoittajana hyödyt kohde-etuuden kurssilaskusta.

CFD:t ovat erityisesti nopeaan kaupankäyntiin eli treidaamiseen sopivia, sillä niiden kaupankäyntikulut ovat usein itse kohde-etuuksien omistamista edullisempia. Välityspalkkioita peritään usein vain spreadinä, eli osto- ja myyntihinnan välisenä erotuksena. Lisäksi vipuvaikutuksesta peritään kulua niin sanottuina yönylimaksuina eli silloin, jos CFD:tä pitää hallussaan pörssin ollessa suljettuna.

eToro-sijoitusalustan logo

eToro (Europe) Ltd

77 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

 • Min. siirto: 50 €
 • Ei komissiota osakkeista
 • Osakkeet, CFD:t
 • Yli 20 miljoonaa käyttäjää
 • Lue arvostelu

CFD-kaupankäynti – Plussat ja miinukset

CFD-sijoittamiseen liittyy sekä plussia että miinuksia. Kokosimme kasaan tärkeimpiä plussia ja miinuksia, jotka on erittäin tärkeä ottaa huomioon ennen sijoittamista. Kaikkien riskien tunteminen ennen sijoituspäätöksen tekemistä on erittäin tärkeää, kun kyse on hinnanerosopimusten kaltaisista monimutkaisista sijoitusinstrumenteistä.

Plussat

 • Usein edulliset kaupankäyntikustannukset
 • Mahdollisuus myös shortata yksinkertaisella tavalla
 • Mahdollisuus käyttää vipuvaikutusta
 • Kaupankäynti onnistuu helposti kaikilla laitteilla
 • Laajat kaupankäyntiajat
 • Mahdollisuus tehdä tuottoa myös laskevissa markkinoissa

Miinukset

 • Isommat riskit mm. vipuvaikutuksen takia
 • Et oikeasti omista sijoitustuotetta, vaan pelkkää hinnanerosopimusta
 • Yksityishenkilöt eivät voi vähentää tappioita verotuksessa

Mihin hinnanerosopimuksilla voi sijoittaa?

Hinnanerosopimuksilla on mahdollista sijoittaa lukuisiin erilaisiin kohde-etuuksiin. Kauppaa voi käydä ihan samoilla sijoitustuotteilla kuin tavallisestikin, ja usein CFD-valikoimaan kuuluu välittäjällä monia eri kategorioita. Tässä esimerkkejä:

 • Osakkeet. Hinnanerosopimuksia on tarjolla erityisesti kansainvälisesti isoista yhtiöistä. Mm. eToro tarjoaa hinnanerosopimuksia myös joistakin suomalaisista Helsingin pörssin osakkeista.
 • Indeksit. CFD-kauppaa voi käydä myös suoraan indekseistä, kuten S&P500:sta, DAX:ista tai vaikka Nasdaqista.
 • Hyödykkeet. Tyypillisiä hyödykkeitä ovat esimerkiksi kulta, hopea ja öljy.
 • Kryptovaluutat. Nykyään hinnanerosopimuksia voi tehdä myös tietyistä kryptovaluutoista, kuten bitcoinista.
 • Valuuttaparit. CFD:eillä voi käydä myös Forex-kauppaa eli kauppaa tiettyjen valuuttaparien arvonmuutoksesta.
 • ETF:t. Hinnanerosopimuksia voi tehdä myös monista ETF-rahastoista eli pörssilistatuista rahastoista.

Jos sijoitat alustalla, joka tarjoaa sekä hinnanerosopimuksia että esimerkiksi tavallisia osakkeita, on tärkeää aina tarkistaa, mihin on sijoittamasta. Kaikista osakkeista ei välttämättä ole tarjolla CFD:tä ja vastaavasti osaa osakkeista voi olla tarjolla vain CFD:nä. Sama koskee myös kryptovaluuttoja, joista voi olla samalla alustalla sekä hinnanerosopimukset että tavalliset versiot.

Milloin kannatta sijoittaa CFD:eihin?

Hinnanerosopimukset eli CFD:t tarjoavat monia mahdollisuuksia sijoittajalle. Ennen kaikkea ne ovat treidaajan eli nopeaa kaupankäyntiä harjoittavan sijoittajan työkaluja. Sen sijaan pitkäjänteinen sijoittaminen ei yleensä ole CFD:eillä kovin kannattavaa.

CFD:t sopivat hyvin myös silloin, kun haluat yrittää tehdä tuottoa myös laskeviin kursseihin. Jos siis haluat shortata eli hyötyä kohde-etuuden arvon laskemisesta, se onnistuu hinnanerosopimuksilla vaivattomasti.

Myös treidaajan on kuitenkin hyvä huomata spreadin tuomat kulut. Spread tarkoittaa osto- ja myyntihinnan välistä hintaeroa, joka vaihtelee yleensä osakekohtaisesti. CFD:t eivät ole ainut vaihtoehto treidaajalle, sillä myös monilla pörssilistatuilla sertifikaateilla, minifutuureilla ja vastaavilla sijoitustuotteilla voi käydä nopeatempoista spekulatiivista kauppaa.

Tärkeää tietoa hinnanerosopimusten verotuksesta yksityissijoittajana

Mikäli sijoitat hinnanerosopimuksiin yksityissijoittajana, on tärkeää tietää niihin liittyvät erityiskäytännöt. CFD-sijoituksia ei käsitellä normaaleina sijoituksina, ja niihin ei liity samanlaista tappioiden vähennysoikeutta. Tuotot kuitenkin verotetaan samaan tapaan pääomatulona.

CFD-alustat eivät yleensä suoraan ilmoita verotietoja Suomeen. Onkin sijoittajan itsensä vastuulla pitää huolta, että verotustiedot menevät verottajalle oikein. Yleensä sijoitusalustalta voi hakea kaikkia sijoitustapahtumia koskevan ytheenvedon, joka auttaa merkittävästi.

Ajankohtaiset verotustiedot kannattaa kuitenkin aina tarkastaa suoraan verottajalta. Tässä tietoa johdannaisten verotuksesta Vero.fi:stä.

Hinnanerosopimusten kulut

Hinnanerosopimuksista peritään kuluja, kuten muustakin sijoittamisesta yleensä. Usein komissiot eli käytännössä merkintä- ja myyntipalkkiot ovat maksuttomia tai lähes maksuttomia. Sen sijaan kuluja peritään spreadin sekä yönylilisien muodossa – muista kuitenkin tarkastaa aina alustakohtaisesti kulut.

 • Spread on ero osto- ja myyntihinnan välillä. Tämä on käytännössä hinnanerosopimuksen liikkeellelaskijan oma marginaali, joka jää siis sijoittajan maksettavaksi. Spreadin takia kaikkein lyhytaikaisimpien positioiden pitäminen voi tulla kulujen muodossa kalliiksi.
 • Yönylilisä tai muu lainakulu on hinnanerosopimuksen yönylisäilytyksestä perittävä kulu. Käytännössä kulu peritään, jos CFD:tä säilyttää pörssin aukioloaikojen ulkopuolella. Kulua peritään sijoitusalustan tarjoaman vivun eli käytännössä sijoituslainan johdosta.

Kokonaiskulut vaihtelevat ain sijoitusalustojen välillä, mutta myös yksittäisten kohde-etuuksien välillä. Yleensä suosituimmista kohde-etuuksista voi saada alhaisemmat kulut, ja harvinaisemmista joutuu maksamaan enemmän. Kulut on kuitenkin syytä selvittää aina etukäteen yksityiskohtaisesti.

Yhteenveto – kannattaako hinnanerosopimukset?

Hinnanerosopimukset tarjoavat treidaajille hyvän työkalun kaupankäyntiin ilman kohde-etuuden omistamisen kuluja tai rasitteita. Hinnanerosopimuksella voit hyötyä kurssiliikkeistä kumpaankin suuntaan, eli voit asettaa sekä long- että short-treidejä. Lisäksi tarjolla on mahdollisuus hyödyntää vipuvaikutusta.

CFD:t tarjoavat usein myös varsin edullisen kulurakenteen. Komissioita ei välttämättä peritä lainkaan, vaan kulut muodostuvat esimerkiksi spreadistä ja yönylimaksuista.

Suurin ongelma on nykyinen verotuskäytäntö, joka tekee yksityissijoittajien käymästä hinnanerosopimuskaupasta melko hankalaa. Sopimuksista syntyneitä kuluja ei voi nimittäin vähentää samoin kuin muita sijoitustappioita.

Jos riskit ja verotuksen erityispiirteet tietää, tai kauppaa käy vaikka osakeyhtiön kautta, voivat hinnanerosopimukset tarjota erinomaisen vaihtoehdon muille sijoitustuotteille.

eToro-sijoitusalustan logo

eToro (Europe) Ltd

77 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

 • Min. siirto: 50 €
 • Ei komissiota osakkeista
 • Osakkeet, CFD:t
 • Yli 20 miljoonaa käyttäjää
 • Lue arvostelu

Usein kysyttyä hinnanerosopimuksista

Mikä on CFD?

CFD tarkoittaa hinnanerosopimusta. Kyseessä on sijoitusinstrumentti, jossa teet sopimuksen sijoitusalustan kanssa tietyn kohde-etuuden hinnan seuraamisesta. Et omista suoraan osaketta tai muuta kohde-etuutta, mutta saat hinnanerosopimuksen nojalla mahdolliset tuotot.

Voiko hinnanerosopimuksilla shortata?

Hinnanerosopimuksen voi tehdä kohde-etuuden hinnanoususta tai -laskusta. Eli kyllä, voit myös shortata CFD:tä hyödyntäen, jolloin hyödyt mikäli kohde-etuuden arvo laskee.

eToro (eToro (Europe) Ltd): eToro on useita sijoitustuotteita tarjoava alusta, jossa voit sijoittaa sekä osakkeisiin että hinnanerosopimuksiin.

Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 77% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun tulee aina pohtia, ymmärrätkö miten hinnanerosopimukset toimivat, ja onko sinulla varaa riskeerata rahojen häviäminen.

Aiempi kehitys ei ole tae tulevasta. Hintahistoria näytetään vain alle 5 kokonaisen vuoden ajalta, eikä se välttämättä ole riittävä tieto sijoituspäätösten tekemiseen.

Copy Trading on sijoitustenhallintapalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd, joka on auktorisoitu ja reguloitu Cyprus Securities and Exchange Comissionin toimesta.

Huom! Tämä sivusto on tarkoitettu vain informatiiviseksi, eikä mitään Taloudellinen.fi-sivustolla tule ottaa sijoituskehotuksena. Sijoitusten historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ja voit myös menettää pääomasi. *Affiliate-linkki tekstin sisällä, voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta käyttäjälle ei aiheudu kuluja.


Scroll to Top