Mihin kannattaa sijoittaa - kuvituskuva

Mihin kannattaa sijoittaa?

Oletko kiinnostunut sijoittamaan johonkin, mutta et vielä tiedä, mihin kannattaa sijoittaa? Keräsimme parhaat sijoitusvinkit ja tietoa eri sijoituskohteista yhteen.

Lue, mihin kannattaa sijoittaa, sekä tärkeää tietoa riskeistä ja tuottomahdollisuuksista erilaisiin kohteisiin.

 • Lue mihin kannattaa sijoittaa
 • Sijoitusvinkit erilaisista kohteista
 • Tärkeää tietoa tuotoista ja riskeistä

Mihin kannattaa sijoittaa vuonna 2023?

Päivitetty 19.1.2021. Sijoitusmarkkinoilla on viime aikoina myllertänyt. Osakekurssit olivat pitkään nousussa, mutta vuonna 2022 monen osakkeen arvo romahti.

Sijoittaminen ei koskaan ole riskitöntä, ja mitään riskitöntä sijoituskohdetta ei tästäkään oppaasta löydy. Mutta, mihin nyt kannattaa sijoittaa? Me selvitimme, mitä eri sijoituskohteille kuuluu.

Huomaa, että emme tarjoa suoraa sijoitusneuvontaa, vaan kerromme sijoituskohteista vain yleisellä tasolla. Sijoituspäätökset teet lopulta aina itse.

Osakkeet

Osakesijoittaminen on yksi parhaista sijoitustavoista, jos haluat itse vaikuttaa sijoitusmenestykseen, mutta silti hyötyä markkinoiden yleisestä noususta.

Osakkeet laskivat vuoden 2022 aikana paljon, ja moni aiemmin selvästi yliarvostettu yritys saattaa nyt olla houkuttelevammissa hinnoissa. Sijoittajat pelkäävät mm. korkojen nousua ja myös geopoliittinen tilanne aiheuttaa jännitystä markkinoilla.

Osakkeisiin sijoittavan kannattaa pitää pää kylmänä, sillä markkinoilla voi nyt olla nopeitakin liikkeitä. Tärkeintä on tutustua yhtiön taustoihin tarkoin ja tehdä sijoituspäätökset huolella.

Näihin kannattaa kiinnittää huomiota osakkeita valitessa:

 • Yhtiön hinta ja markkina-arvo, miten kurssi on kehittynyt ja miten markkina-arvo vertautuu nyt kilpailijoihin?
 • Yhtiön P/E ja tulos. P/E-luku kuvaa tuloksen suhdetta markkina-arvoon. Tarkasta tilinpäätöksestä tämän vuoden ja edellisten vuosien tulokset.
 • Tulevaisuuden näkymät. Miltä yhtiön ja toimialan tulevaisuus näyttää? Onko kyse kasvavasta yhtiöstä ja toimialasta vai pikemminkin hiipuvasta sellaisesta?

Jos et itse halua tehdä sijoituspäätöksiä, voit myös kokeilla eToron CopyTrader-ominaisuutta. Sen avulla voit suoraan kopioida toisen sijoittajan kaupat.

eToron logo

Sijoita osakkeisiin ilman komissiota tai moniin muihin kohteisiin.

81 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

Lue arvostelu

Rahastot

Rahastosijoittaminen sopii parhaiten sijoittajalle, joka haluaa ostaa ja unohtaa. Lähtökohtaisesti rahastoihin kannattaa sijoittaa ainoastaan pitkällä tähtäimellä ja pitää rahat kiinni vaikeissakin markkinatilanteissa.

Rahastojen arvot laskivat pitkälti vuoden 2022 aikana, sillä yleinen markkinatilanne on ollut heikko. Indeksirahastoista esimerkiksi Suomeen sijoittavat rahastot ovat ottaneet osumaa, ja niiden arvo on laskenut.

Rahastosijoittajankin on tärkeää muistaa pitkän aikavälin tavoite. Markkinoita voi yrittää ajoittaa, mutta se on yleisesti haastavaa. Monelle sopiva tapa on vain pitää rahastosijoitukset markkinoilla tilanteesta riippumatta.

Nordnet-sijoitusalustan logo

Sijoita osakkeisiin, rahastoihin tai johdannaisiin.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Kryptovaluutat

Kryptovaluutat laskivat nekin vuoden 2022 aikana roimasti. Vaikka laskua on tullut, eivät kaikki viime vuosien tuotot toki ole hävinneet minnekään. Jos esimerkiksi bitcoiniin on sijoittanut vaikka viisi vuotta siten, olisi omistus yhä selvästi plussalla vuonna 2022.

Kryptoilla käydään monenlaista kauppaa. Osa pyrkii löytämään lyhyen aikavälin tuottoja treidaamalla, toiset taas luottavat niihin tulevaisuuden maksutapana ja uskovat pitkän aikavälin tuottoon. Myös esimerkiksi NFT-sijoittaminen kiinnostaa monia.

Jos kryptojen pitkän aikavälin kehitykseen uskoo, voivat markkinoiden ns. dipit eli nopeat laskuvaiheet olla hyviä ostopaikkoja.

Kiinnitä näihin huomiota:

 • Onko kyseessä iso krypto vai jokin pieni projekti?
 • Uskotko valuutan tulevaisuuteen?
 • Miltä hintakehitys näyttää?

Kryptoilla voi käydä lyhyen tai pitkän aikavälin kauppaa esimerkiksi eTorolla *.

Kulta

Kultaan sijoittaminen on yleensä turvallista sijoituskohdetta etsivän valinta. Kultaan sijoitetaan erityisesti silloin, kun markkinoilla on epävakaa tilanne ja sijoittajat hakevat turvaa pääomalleen.

Kullasta haetaan myös turvaa inflaatiolta. Valuutat ovat aina inflaation armoilla, mutta kulta voi joskus tarjota tuottoa inflaatioon nähden, kun sijoittajat hakevat turvaa ja kysyntä kasvaa.

Toisaalta on hyvä muistaa, ettei kulta itsessään varsinaisesti tuota mitään. Siksi se ei olekaan ihan samanlainen sijoituskohde kuin vaikka osakkeet, jotka kuitenkin lopulta perustuvat yhtiöiden luomaan arvoon.

Onko nyt hyvä hetki ostaa osakkeita?

Ikuisuuskysymys: onko nyt hyvä hetki ostaa osakkeita? Tähän ei varmasti ole olemassa mitään täydellistä vastausta, sillä lyhyellä aikavälillä osakemarkkinoiden ajoittaminen on todella haastavaa.

Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat kuitenkin keskimäärin tuottaneet. Tarkalleen noin 7-10 % vuodessa. Siksi moni sijoitusammattilainen toteaakin, että aina on hyvä hetki ostaa osakkeita.

Jos markkinoita haluaa pyrkiä ajoittamaan, täytyy osakkeita ostaa silloin, kun markkinat ovat alhaalla. Vuoden 2022 aikana monen osakkeen arvo on jo laskenut, ja erityisesti kasvuyhtiöitä on moukaroitu markkinoilla kovaa. Toki on hyvä pitää mielessä, että markkinat voivat aina laskea myös lisää, eikä pohjan ajoittaminen täydellisesti ole missään nimessä helppoa.

Sinun on siis lopulta itse päätettävä, onko nyt hyvä hetki ostaa osakkeita. Todettakoon kuitenkin, että sijoittamisen aloittaminen ylipäätänsä on fiksua – varsinkin, kun inflaatio jyllää ja pankkitiilillä makuuttamat rahat eivät ansaitse korkoa.

Tältä osakemarkkinoiden tuotto näytti 15.6.2022. Kaaviossa Nordnetin indeksirahasto maailma ESG.

Kannattaako kryptovaluuttoihin sijoittaa nyt?

Jos osakkeet ovat vuoden 2022 ja 2023 aikana olleet paikoin kovilla, niin kryptovaluutat ovat olleet todella kovilla. Sekä isompien kryptojen että pienempien kryptojen arvot ovat laskeneet paikoin jopa kymmeniä prosentteja päivässä.

Kuten aiemmin sanoimme, kryptoihin voi sijoittaa lyhyellä aikavälillä treidaten – eli etsien sopivia lyhyen aikavälin sijoituskohtia. Toinen vaihtoehto on luottaa pitkän aikavälin kehitykseen, jos uskoo kryptovaluuttojen tulevaisuuteen.

Tähän asti kryptovaluuttojen kehitys on ollut huimaa. Esimerkiksi bitcoin on kasvanut uskomattoman paljon vain muutamissa vuosissa, ja laskukausista on selvitty hyvin.

Kannattaako kryptovaluuttoihin siis sijoittaa nyt? Se riippuu täysin siitä, miten aiot sijoittaa ja uskotko niiden tulevaisuuteen oikeana valuuttana. Suosittelemme pitämään mielessä riskinhallinnan ja hajauttamisen, jos kryptovaluuttoihin haluaa sijoittaa.

Tältä näytti Bitcoinin kurssi 15.6.2022. Kuvan lähde: pörssikurssit.net.

Millaisia tuotto-odotuksia eri sijoituskohteet tarjoavat?

Tuotto-odotus kannatta aina pitää mielessä sijoittaessa. Tuotto-odotukset pohjautuvat aina sijoituskohteen historialliseen kehitykseen sekä riskiin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettei historiallinen tuotto ole ikinä tae tulevasta. Voit aina myös menettää sijoittamasi varat.

Eri tuotto-odotuksia vertaillessa on tärkeää ottaa huomioon myös niihin liittyvät riskit. Vaikka esimerkiksi treidaaja voikin saada isojakin tuottoja, ovat riskit myös paljon isommat kuin tavallisella pitkäjänteisellä sijoittajalla.

Keräsimme taulukkoon muutamien eri sijoituskohteiden tuotto-odotuksia.

Sijoituskohde

Riski

Tuotto-odotus

Rahastot

Matala-keskitaso

5-10 %

Osakkeet

Keskitaso

7 %+

Kryptovaluutat

Korkea

0 %+

Säästötili/korkosijoittaminen

Matala

0 - 1 %

Treidaaminen

Korkea

0 %+

Tuotto-odotukset erilaisista sijoituskohteista vaihtelevat merkittävästi. Tässä taulukossa esitetyt ovatkin puhtaasti arvioita, eivätkä missään nimessä takeita tuotosta.

Rahastosijoittamisen tuotto-odotus pohjautuu markkinoiden keskimääräiseen tuottoon vuosien varrella. Sijoittajan on myös otettava huomioon rahastoihin liittyvät kulut, jotka vaihtelevat.

Osakepoimija voi joissain tilanteissa päihittää markkinoiden keskituoton, mutta toisaalta yhtä hyvin myös hävitä indeksille. Treidaamisessa tuotot perustuvat puhtaasti taitoon ja toki jossain määrin myös tuuriin.

Mihin aloittelijan kannattaa sijoittaa?

Aloittelijalle sopivia sijoituskohteita ovat ainakin erilaiset sijoitusrahastot. Niissä sijoituspäätökset voi osin ulkoistaa rahastosta vastuussa oleville henkilöille.

Monelle aloittelevalle sijoittajalle sopii parhaiten indeksirahastot. Ne seuraavat suoraan jotakin pörssiä tai useampaa pörssiä, joten saat keskimääräisen tuoton aina markkinatilanteen mukaan.

Etuna indeksirahastoissa on myös niiden kustannustehokkuus. Koska rahastot sijoittavat automaattisesti indeksin mukaan, ei niitä tarvitse aktiivisesti hallinnoida. Näin juoksevat kulut ovat pienemmät.

Sijoittamisen aloittaminen - kuvituskuva

Lue aloittelijan opas sijoittamiseen

Jos haluat lukea vain yhden oppaan sijoittamisen aloittamiseen, kokeile tätä. Käymme läpi sijoittamisen aloittamisen, ja asiat mitä täytyy ottaa huomioon.

Nopeatempoinen treidaaminen on erilaista sijoittamista

Yksi vaihtoehto sijoittamiseen voi olla treidaaminen. Treidaaja ei edes yritä sijoittaa pitkällä aikavälillä, eikä tässä sijoitustyylissä oleellista ole löytää sinänsä hyviä sijoituskohteita.

Treidaamisessa pyritään sen sijaan löytämään markkinoilta lyhyen aikavälin hinnoitteluvirheitä ja ennustaa osakekurssien, kryptovaluuttojen tai indeksien tulevaa suuntaa lyhyellä aikavälillä.

Treidaaminen on käytännössä nollasummapeliä, joten vain hyvät treidaajat voivat pärjätä. Tavoitteena on tehdä tuottoa markkinatilanteesta riippumatta, joten treidaaja voi asettaa positioita myös kurssinousua vastaan shorttaamalla.

Treidaamisessa yksi tärkeimmistä työkaluista on yleensä tekninen analyysi. Siinä pyritään ennustamaan tulevia kurssiliikkeitä kurssikäyriä tutkimalla.

Treidaamiseen liittyy aina riskejä, eikä sen tavoitteena ole hyötyä pitkän aikavälin tuotto-odotuksista. Kannattaa siis olla tarkkana, ja kokeilla ensiksi vaikka treidaamista demo-tilin kautta.

Mihin nyt kannattaa sijoittaa – Yhteenveto

Jos tililtä löytyy ylimääräistä rahaa, on hyvä etsiä erilaisia sijoitukohteita sille. Koska markkinat voivat toisinaan liikkua nopeastikin ylös tai alas, on normaalia, että aloittelijan pää voi olla pyörällä.

Se, mihin kannattaa sijoittaa, riippuu kuitenkin aina sijoittajan omista tavoitteista ja riskinsietokyvystä. Markkinoiden ajoittaminen oikein voi olla vaikeaa, joten monelle paras vaihtoehto on pitkäjänteinen sijoittaminen rahastoihin tai osakkeisiin markkinatilanteesta riippumatta.

Toisaalta markkinoilta voi myös hakea näkemystä esimerkiksi sijoittamalla kultaan, ottamalla päinvastaisen position shorttaamalla tai hakemalla lyhyen aikavälin tuottoa treidaamalla.

Jos oma mielikuvitus esimerkiksi yksittäisten osakkeiden osalta ei riitä, voi kokeilla myös esimerkiksi eToron CopyTrader-ominaisuutta, jossa sijoituskohteet kopioidaan automaattisesti valitulta kokeneemmalta sijoittajalta.

eToro-sijoitusalustan logo

eToro (Europe) Ltd

81 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

 • Min. siirto: 50 €
 • Ei komissiota osakkeista
 • Osakkeet, CFD:t
 • Yli 20 miljoonaa käyttäjää
 • Lue arvostelu
Nordnet-sijoitusalustan logo

Nordnet Bank AB

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

 • Osakkeet, rahastot, ETF:t
 • Komissiot palkkiotason mukaan
 • Suomen suosituimpia välittäjiä
 • Myös osakesäästötili
 • Lue arvostelu

eToro (eToro (Europe) Ltd): eToro on useita sijoitustuotteita tarjoava alusta, jossa voit sijoittaa sekä osakkeisiin että hinnanerosopimuksiin.

Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 81% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun tulee aina pohtia, ymmärrätkö miten hinnanerosopimukset toimivat, ja onko sinulla varaa riskeerata rahojen häviäminen.

Aiempi kehitys ei ole tae tulevasta. Hintahistoria näytetään vain alle 5 kokonaisen vuoden ajalta, eikä se välttämättä ole riittävä tieto sijoituspäätösten tekemiseen.

Copy Trading on sijoitustenhallintapalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd, joka on auktorisoitu ja reguloitu Cyprus Securities and Exchange Comissionin toimesta.

Huom! Tämä sivusto on tarkoitettu vain informatiiviseksi, eikä mitään Taloudellinen.fi-sivustolla tule ottaa sijoituskehotuksena. Sijoitusten historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ja voit myös menettää pääomasi. *Affiliate-linkki tekstin sisällä, voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta käyttäjälle ei aiheudu kuluja.

Usein kysytyt kysymykset

Miten valita, mihin kannattaa sijoittaa?

Ennen sijoituspäätöksen tekemistä on tärkeää tutustua tarkoin sijoituskohteen tyyppiin, tuotto-odotukseen, riskeihin sekä arvioida nykyistä markkinatilannetta. Kaikkein tärkeintä on ymmärtää, millaiseen sijoitusinstrumenttiin oikeastaan on sijoittamassa. Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia vaihtoehtoja.

Kannattaako nyt sijoittaa rahastoihin?

Jos osakemarkkinoille haluaa sijoittaa pitkällä tähtäimellä, kannattaa rahastoihin sijoittaa mahdollisimman nopeasti. Markkinoiden ajoittaminen on vaikeaa, ja ratkaisevaa on pitkän aikavälin keskimääräinen tuotto. Jos rahoja kuitenkin tarvitsee jo pian, ei rahoja välttämättä kannata laittaa rahastoon.

Mihin kannattaa sijoittaa 1000 euroa?

1000 euroa voi sijoittaa esimerkiksi ajallisesti hajautettuna rahastoihin. Toinen vaihtoehto on ostaa yhtä tai kahta osakeyhtiötä tai hyödyntää kulutonta osakevälittäjää useamman eri yhtiön osakkeiden ostamiseksi.

Tutustu myös näihin

Scroll to Top