shorttaus kuvituskuva

Osakkeiden shorttaus eli lyhyeksi myynti

Shorttaamalla voit hyötyä laskevista osakekursseista. Osakkeiden shorttaus on monen treidaajan työkalupakista löytyvä vaihtoehto. Miten lyhyeksi myynti nykyään käytännössä tapahtuu, ja onko shorttauksessa mitään järkeä?

Lue kattava opas shorttaamiseen eli osakkeiden lyhyeksi myyntiin. Näin voit tehdä rahaa laskeviin kursseihin ja hyötyä osakemarkkinoiden kurssivaihteluista.

  • Shorttaus- ja lyhyeksi myynti -opas
  • Shorttaa vinkeillämme
  • Parhaat paikat treidaamiseen
  • Shorttaamisen hyvät ja huonot puolet

Mitä tarkoittaa shorttaus?

Shorttaus tarkoittaa osakkeen tai muun kohde-etuuden lyhyeksi myyntiä. Teknisesti sijoittaja myy sellaisia osakkeita, joita ei sillä hetkellä omista. Osakkeet lainataan kolmannelta osapuolelta, ja ne maksetaan takaisin ostamalla osakkeita myöhemmin markkinoilta (toivottavasti) alhaisempaan hintaan.

Shorttaaja siis hyötyy, jos kohde-etuuden arvo laskee. Sen sijaan shorttaaja häviää rahaa, mikäli kurssi nousee ja hän joutuukin ostamaan osaketta markkinoilta kalliimpaan hintaan. Shorttaus on tärkeä osa treidaamista, jossa pyritään hyötymään kurssiliikkeistä kumpaankin suuntaan.

Mahdollinen tuotto saadaan vähentämällä myyntihinnasta ostohinta sekä laina- ja kaupankäyntikulut. Shorttaaminen onkin tavallista sijoittamista riskialttiimpi tapa pyrkiä hyötymään laskevista kursseista.

Shorttaaminen onnistuu nykyään myös esimerkiksi hinnanerosopimusten eli CFD-sopimusten tai erilaisten pörssilistattujen sertifikaattien avulla ilman monimutkaisia luottosopimuksia. Treidaamisen apuna on tällöin mahdollista käyttää suoraan sijoitusalustan tarjoamaa vipua.

Täällä voit shortata mm. osakkeita, indeksejä tai hyödykkeitä

Vertailun monipuolisin

eToro-sijoitusalustan logo
eToro (Europe) Ltd

Lue arvostelu

  • Treidaa osakkeita tai CFD:eitä (myös krypto CFD:t)
  • Jopa 30-kertainen vipu
  • Shorttaa tai osta
  • Ei komissioita osakkeissa
  • Maksuton demo-tili
  • UUTTA: CopyTrader! Kopioi tunnettujen treidaajien kaupat.

51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

Vertailun helpoin

Nordnet-sijoitusalustan logo
Nordnet Bank AB

Lue arvostelu

  • Nordnet Markets -viputuotteet treidaamiseen
  • Viputuotteilla ei komissiota yli 100 euron treideistä
  • Tarjolla myös osakkeita ja ETF:iä

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Mitä sijoitustuotteita voi käyttää shorttaamiseen?

Perinteisesti shorttaaminen eli lyhyeksi myynti vaatii luottosopimuksen tekemistä jonkin osakevälittäjän kautta. Käytännössä nykyään laskevista kursseista hyötymiseen on kuitenkin monia yksinkertaisempia viputuotteita ja instrumenttejä.

Muista, että shorttaamiseen liittyy aina isot riskit, ja voit myös menettää sijoittamasi varat. Joissain tapauksissa saldo voi päätyä jopa negatiiviseksi velkavivusta johtuen, joskin useilla alustoilla, kuten eTorolla, on tätä varten suojaukset.

Listasimme erilaisia sijoitustuotteita, joiden avulla voit shortata ja hyötyä laskevista kursseista.

  • Hinnanerosopimukset eli CFD:t
  • Sertifikaatit
  • Minifutuurit ja warrantit

Hinnanerosopimukset eli CFD:t

CFD:t tarjoavat verrattain yksinkertaisen tavan laskevista kursseista hyötymiseen. Ostamalla hinnanerosopimusta teet vain sopimuksen sijoitusalustan kanssa kohde-etuuden kurssikehitystä mukailevasta sijoitustuotteesta. Et siis varsinaisesti osta tai lainaa mitään instrumenttiä, vaan teet siitä vain sopimuksen.

Hinnanerosopimuksista on tarjolla short-versioita, joiden arvo nousee kohde-etuuden arvon laskiessa. Lisäksi tarjolla on useimmiten myös mahdollisuus käyttää vipua.

Parasta CFD:eissä on niiden monipuolisuus. Niitä voidaan tarjota miltei mistä tahansa instrumenteistä, aina osakkeista indekseihin, ETF:iin, futuureihin ja vaikka hyödykkeisiin. Huono puoli on ainakin toistaiseksi poikkeava verotuskäytäntö: tappioita ei voi vähentää verotuksessa.

Sertifikaatit

Erilaiset pörssilistatut sertifikaatit seuraavat niin ikään jonkin kohde-etuuden hintaa, ja tarjolla voi olla sekä short- että long-versioita. Hyvä esimerkki sertifikaatista on Nordnetin Markets-valikoimaan kuuluvat Bull- ja Bear-sertifikaatit.

Bull-sertifikaatin arvo nousee kohde-etuuden arvon noustessa, ja Bear-sertifikaatin arvo nousee kohde-etuuden arvon laskiessa. Tässä tapauksessa siis bear-sertifikaattia voi käyttää shorttaukseen.

Myös sertifikaateista on tarjolla vivutettuja versioita, joten voit hyödyntää velkavipua suoraan sijoitusalustan kautta.

Minifutuurit

Minifutuurit ovat futuureita, joilla ei ole erääntymispäivää. Futuurit ovat teknisesti sopimuksia ostaa jokin kohde-etuus tulevaisuudessa sovittuun hintaan. Ne siis kuvaavat jonkin kohde-etuuden odotettua kehitystä.

Minifutuureilla on mahdollista käydä kauppaa Nordnetin kautta. Koska näillä futuureilla ei ole erääntymispäivää, voi niillä kyädä rajattomasti kauppaa. Tarjolla on myös vivutettuja versioita sekä tietenkin short-versioita.

Shorttaamiseen liittyvät kulut

Shorttaamiseen liittyy aina erilaisia kuluja. Kuluja syntyy kaupankäyntikuluina sekä lainakuluina, ja eri sijoitusinstrumenteistä voidaan periä näitä eri tavoin.

Esimerkiksi näitä kuluja voi syntyä:

  • Spread: Tarkoittaa eroa osto- ja myyntihinnan välillä.
  • Lainakulut: Shortatessa kuluja voi syntyä velkavivusta. Näitä kuluja voidaan periä esimerkiksi lainakorkona tai yönylimaksuina, jos kyseessä on CFD-kaupankäynti.
  • Komissio: Osakkeiden ja muiden sijoitusinstrumenttien ostamisesta ja myymisestä voidaan periä komissiota.
  • Valuutanvaihdon kulut: Jos shorttaat osaketta, jolla käydään kauppaa toisessa valuutassa, voit joutua maksamaan valuutanvaihdon kuluja.

Kulut shorttaamisessa riippuvat aina valitsemastasi sijoitusinstrumentistä. Vertasimme tarkemmin eli treidausalustojen kuluja paras treidaus-alusta -artikkelissamme.

Kuten sijoittamisessa ja treidaamisessa yleensä, on kulut tärkeää ottaa huomioon. Korkeat kulut syövät kaupankäynnin tuottoja ja voivat pahimmassa tapauksessa viedä muuten voitollisen treidin pakkasen puolelle.

Osakkeiden shorttaus nykyään

Osakkeiden shorttaus on yhä yleisempää. Nykyään homma on paljon helpompaa kuin joitakin vuosia sitten – erityisesti nykyään apuna on uudenlaiset sijoitustuotteet.

Osakkeen shorttaus ei enää välttämättä tarkoita sitä, että oikeasti lainataan osakkeita kaupankäyntialustalta. Sen sijaan saatetaan vain sijoittaa johonkin sertifikaattiin, hinnanerosopimukseen tai minifutuuriin.

Aina shorttaus ei siis tarkoita varsinaista perinteistä lyhyeksi myyntiä. Toki muissakin sijoitustuotteissa periaate on varsin samanlainen, mutta varsinaista erillistä sopimusta lyhyeksi myynnistä ja lainaamisesta ei tarvitse tehdä.

Kannattaako shorttaus?

Nyt kun tiedät, miten osakkeita tai muita kohde-etuuksia voi shortata, on hyvä pohtia onko homma ylipäätänsä kannattavaa.

Treidaamiseen liittyy aina riskejä, sillä lyhyellä aikavälillä on vaikea ennustaa kurssiliikkeitä. Treidatessa shorttaaminen on kuitenkin erittäin tärkeä työkalu, sillä treidaajan tavoitteena on aina tehdä tuottoa kaikissa markkinatilanteissa, ja myös laskeviin kursseihin.

Shorttaus voi olla kannattavaa, mutta pitkällä aikavälillä on hyvä muistaa, että osakemarkkinat kuitenkin ovat lähtökohtaisesti tuottaneet rahaa. Shorttaaminen on siis aina hyvin kantaaottava treidauspositio, joka pelaa markkinoiden “tavallista” suuntaa vastaan.

Shorttaaminen on joka tapauksessa oleellinen osa nykymarkkinoita. Jos uskot löytäneesi yliarvostetun osakkeen, on shorttaamalla mahdollista hyötyä laskevasta kurssista. Riskinhallinta on äärimmäisen tärkeää hoitaa kuntoon, ja positio on hyvä sulkea tietyn stop lossin -perusteella.

Miten treidaaja etsii shorttaus-paikkoja?

Shorttipaikkojen löytämiseen on jokaisella treidaajalla varmasti hieman omanlaisensa taktiikat. Shorttipaikkoja voi etsiä markkinoilta joko fundamentaalisen analyysin tai teknisen analyysin avulla.

Teknisessä analyysissä shorttaus-paikkoja etsitään etenkin kurssigraafin myyntipaineesta kertovista tilanteista. Jos osaketta myydään enemmän kuin ostetaan, sen kurssi laskee.

Osakkeiden lyhyeksi myynti ei ole ainut vaihtoehto shorttaamiseen. Myös mm. näitä kohde-etuuksia on mahdollista shortata erilaisin sijoitusinstrumentein:

  • Öljy
  • Kulta, hopea ja muut metallit
  • Indeksit ja futuurit
  • Rahastot ja ETF-rahastot

Treidaajan on tärkeä ymmärtää, että jokainen short-positio ei varmasti ole onnistunut. Siksi riskinhallinnalla onkin äärimmäisen tärkeää välttää liian isot tappiot.

Aloittelijan voi olla myös hyödyllistä kokeilla ensin shorttaamista esimerkiksi treidaamisen harjoittelutilillä. Näin voit rauhassa tutustua treidaamisen ja shorttaamisen mekanismeihin ennen omien rahojen riskeeraamista. Capital.comilta löydät myös tämän vaihtoehdon.

eToro (eToro (Europe) Ltd): eToro on useita sijoitustuotteita tarjoava alusta, jossa voit sijoittaa sekä osakkeisiin että hinnanerosopimuksiin.

Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 76% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun tulee aina pohtia, ymmärrätkö miten hinnanerosopimukset toimivat, ja onko sinulla varaa riskeerata rahojen häviäminen.

Aiempi kehitys ei ole tae tulevasta. Hintahistoria näytetään vain alle 5 kokonaisen vuoden ajalta, eikä se välttämättä ole riittävä tieto sijoituspäätösten tekemiseen.

Copy Trading on sijoitustenhallintapalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd, joka on auktorisoitu ja reguloitu Cyprus Securities and Exchange Comissionin toimesta.

Usein kysyttyä shorttaamisesta

Voinko shortata osakesäästötilillä?

Osakesäästötilillä ei valitettavasti voi shortata. Shorttaamiseen tarvitset arvo-osuustilin, jolla voit myös hyödyntää muita sijoitustuotteita kuin osakkeita.

Mikä alusta sopii parhaiten shorttaamiseen?

Suosituksemme shorttaamiseen on eToro, joka tarjoaa hinnanerosopimuksia shorttaamiseen. Toinen verrattain helppo vaihtoehto on erilaiset sertifikaatit, joita Nordnet tarjoaa. Muista, että shorttaamiseen liittyy kuitenkin aina paljon riskejä.

Huom! Tämä sivusto on tarkoitettu vain informatiiviseksi, eikä mitään Taloudellinen.fi-sivustolla tule ottaa sijoituskehotuksena. Sijoitusten historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ja voit myös menettää pääomasi. *Affiliate-linkki tekstin sisällä, voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta käyttäjälle ei aiheudu kuluja.


Scroll to Top