Osamaksujen yhdistäminen

Osamaksut ovat monelle kuluttajalle tuttuja: ne ovat kätevä tapa hankkia tarvittavia tuotteita itselle sopivalla maksuajalla. Vaikka sitä ei tulisikaan ajatelleeksi, osamaksuvaihtoehdon valitessaan kuluttaja ottaa käytännössä lainaa. Kuten muidenkin lainojen kohdalla, kuluttaja törmää korkoihin myös osamaksujen kohdalla. Osamaksujen korot saattavat itse asiassa olla todella korkeita – joskus nimelliskorot voivat olla jopa 20 prosentin paikkeilla. Tästä syystä osamaksujen yhdistäminen voi olla hyvä idea, sillä sen avulla on mahdollista säästää selvää rahaa.

Sortter-lainapalvelun logo
  • Lainaa 100€-60 000€
  • Helppo lainojen yhdistäminen
  • Kilpailutuksessa yli 20 lainantarjoajaa
  • Lainapäätös heti

Mitä huonoja puolia osamaksuissa on?

Osamaksuvaihtoehdon käyttäminen voi kuulostaa hyvältä ajatukselta ja se voikin olla järkevä valinta jonkun tietyn tuotteen hankkimiseen. Yhden osamaksun lyhennykset eivät välttämättä paljon tunnu omassa taloudenhoidossa. Ongelmaksi nousee se, että osamaksuja markkinoidaan eri tahojen toimesta helppona maksuvaihtoehtona ja niihin on liiankin helppo tarttua, kunhan luottotiedot ovat puhtaat. Niiden valitsemisen helppoudesta johtuen osamaksuja kertyy helposti iso määrä. 

Osamaksujen liiallisen määrän huomaa esimerkiksi siitä, että tuntuu siltä, että maksetuista lyhennyksistä huolimatta otettu laina ei lyhene ollenkaan. Syy tähän on se, että osamaksujen korot haukkaavat leijonanosan kuukausittaisista lyhennyksistä. 

Miksi osamaksut kannattaa yhdistää?

Edellä kuvatun tilanteen ratkaisemiseksi osamaksujen yhdistäminen on järkevä vaihtoehto. Keskeisin ja olennaisin syy osamaksujen yhdistämiseen on luonnollisesti se, että sen avulla on mahdollista säästää selvää rahaa. Milloin osamaksujen yhdistäminen sitten on järkevää? Tähän kysymykseen voidaan vastata yksinkertaisesti: mitä enemmän osamaksuja on kertynyt, sitä kannattavampaa niiden yhdistäminen on. Kun yhdistää osamaksusopimukset riittävän isoksi lainaksi, säästää lainanhoitokulussa mukavia summia. 

Osamaksujen yhdistämistä voi havainnollistaa seuraavalla esimerkillä. Mikäli olet ostanut kodinkoneliikkeestä esimerkiksi jääkaapin ja moottoripyöräliikkeestä pyörän osamaksusopimuksella, saat osamaksuja molemmista ostoksista joka kuukausi. Tämän lisäksi molemmat luotot tuovat maksettavaksi korkomenoja. Mikäli yhdistät nämä osamaksusopimukset, niin lainanhoitokulujen määrä putoaa yhteen. Osamaksujen yhdistämisen myötä niin lainanhoitokulut kuin myös korkokin voi pudota selvästi, sillä osamaksuvaihtoehdon käyttäminen on usein suhteellisen kallista. 

Mikäli valitsee osamaksujen yhdistämisen, tarkoittaa se myös sitä, että saa vain yhden laskun ja eräpäivän kaikille maksuille. Tämä helpottaa lainojen maksamista huomattavasti, kun huolehdittavana ei ole montaa laskua eri eräpäivillä. Kolmas selvä hyöty osamaksujen yhdistämisestä on se, että yhdistämisen jälkeen lainan kokonaiseuromäärä on helpompi hahmottaa. 

Moni saattaa myös pohtia, että miksi osamaksujen pidemmästä maksuajasta kertyy enemmän kuluja? Vastaus on yksinkertainen: tämä johtuu siitä, että korkoa ja muita kuluja maksetaan niin kauan, kunnes summa on maksettu pois. Maksuaika on siis yksi mahdollinen tekijä, jonka avulla on mahdollista saada säästöjä. 

Miten osamaksujen yhdistäminen tapahtuu käytännössä?

Tässä vaiheessa on hyvä käydä läpi, että miten osamaksujen yhdistäminen käytännössä tapahtuu. Ensiksi on syytä muistaa se, että osamaksujen yhdistäminen kannattaa vain, mikäli löydät tarpeeksi edullista lainaa osamaksusopimuksien yhdistämistä varten. Ennen vanhaan tämä vertailu oli tehtävä soittamalla ja menemällä eri pankkeihin, mutta nykyään asia hoituu kätevästi internetin avulla. Netistä löytää kätevästi lainavertailuja ja parhaan vaihtoehdon löytäminen ja valitseminen onnistuu nopeasti.

Käytännössä osamaksujen yhdistäminen tarkoittaa yleensä vakuudetonta kulutusluottoa. Sen avulla useampi luotto yhdistetään yhdeksi suureksi luotoksi: tällä keinoin voidaan madaltaa korkokuluja sekä lainanhoitokuluja. Tällä tavoin omaan käyttöön jää kuukausittain enemmän rahaa kuin aiemmin. 

Muista vertailla yhdistelylainat

Kuten aiemmin mainittiin, on tärkeää tehdä vertailu eri lainojen välillä: näin saat varmasti itsellesi edullisimman vaihtoehdon. Eri rahalaitokset kilpailevat asiakkaista, joten erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla useita. Internetin avulla on mahdollista tehdä vertailu nopeasti ja vaivattomasti, jotta löydät itsellesi parhaan ja sopivimman vaihtoehdon. 

Kannattaako osamaksut ylipäätänsä?

Moni saattaa pohtia, että kannattaako osamaksulla ylipäätään ostaa. Tähän emme voi antaa yksiselitteistä vastausta, vaan se riippuu tilanteesta. Mikäli tarvitset jonkin tuotteen ja sinulla ei ole rahaa maksaa koko summaa heti, on osamaksu mahdollisesti sopiva vaihtoehto sinulle. Mikäli päättää ottaa osamaksuvaihtoehdon, on kuitenkin syytä selvittää tarkkaan sen todelliset kulut, jotta ne eivät tule yllätyksenä.

Mikäli taas mietimme huoletonta shoppailua ja lukuisten ostosten maksamista osamaksulla, on tässä toiminnassa riskinsä. Yksi keskeinen riski on, että kuukausittain kertyvät maksut nousevat odotettua isommiksi ja kuluttajalla on vaikeuksia selviytyä niistä. Tämä on juuri sellainen tilanne, missä osamaksujen yhdistäminen on järkevä vaihtoehto.

Tässä vaiheessa on syytä sanoa, että on olemassa joitakin harvoja verkkokauppoja, jotka hyväksyvät osamaksulla maksamisen ilman mitään lisäkuluja. Esimerkiksi tästä voidaan mainita eräs tietoliikenneoperaattori, jolta saa ostettua puhelimia osamaksulla ilman lisäkuluja. Mikäli onnistuu löytämään tällaisen vaihtoehdon, kannattaa ehdottomasti käyttää sitä.

Myösosamaksuja kannattaa vertailla. Eri kaupoissa on erilaisia osamaksujärjestelmiä, joissa kulut vaihtelevat. Kaikki eivät myöskään tarjoa omaa osamaksuaan, vaan esimerkiksi Klarnan.

Osamaksujen yhdistäminen – järkevää rahansäästöä

Lopuksi voidaan sanoa, että osamaksujen yhdistäminen lienee järkevää kaikissa olosuhteissa: sen avulla on mahdollista pienentää kuukausittaista rahanmenoa suuriakin määriä, jos osamaksuja on paljon ja onnistuu löytämään edullisen vakuudettoman lainan. Kuukausittain käteen jäävä rahamäärä on siis isompi ja sen voi käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla: mikäänhän ei estä laittamasta sitä säästöön tulevia maksuja varten. Toki rahan voi laittaa kulutukseen tai sen voi sijoittaa – kaikki nämä vaihtoehdot ovat varmasti parempia, kuin lukuisten osamaksujen korkojen ja lainanhoitokulujen maksaminen.

Scroll to Top