Miten rikastua? Parhaat vinkit listassa

Haluatko miljonääriksi? Lottoaminen pitää monet ihmiset kiinni haaveissa ja unelmissa, mutta rikastumiseen on valitettavasti vain erittäin harvoin oikotie.

Rikkaudet ovat monien haaveissa, ja miksipä ei. Rahan avulla voi toteuttaa monia haaveita vaikkapa maailmanympärimatkasta, veneestä tai oravanpyörästä hyppäämisestä.

Sanotaan, että Suomessa ei työtä tekemällä rikastu. Miten sitten tienata tai hankkia sievoinen summa rahaa ja päästä askeleen lähemmäksi unelmien elämää?

Tässä 7 vinkkiä vaurastumiseen.


1. Luo pohja rikastumiselle

Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, rikastumisen taustalla on usein kurinalainen rahankäyttö, suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus.

Mitään varmaa kaavaa vaurastumiselle ei ole, joten kannattaa ainakin laittaa perusteet kuntoon, jotta pääoman kasvattaminen on mahdollista.

Tarkista siis, että sinulla on nämä asiat kunnossa:

 • Hankkiudu eroon luotoista

  Aivan ensimmäisenä kannattaa hankkiutua eroon luotoista, eli maksaa pois korkeakorkoiset velat. Kaikki se raha minkä käytät korkoihin ja lainan sivukuluihin kuukaudessa, on mahdollista säästää ja sijoittaa.

  Maksa siis kaikki mahdolliset kalliit lainat pois ja käytä tarvittaessa lainanyhdistelypalvelua, jotta saat kokonaisnäkemyksen veloistasi, säästät saamalla luotoille matalamman koron, ja pystyt hallitsemaan talouttasi paremmin.

  Laita säästynyt raha muiden lainojen takaisinmaksuun, puskurin kasvattamiseen tai sijoita se. Rikastuminen on huomattavasti helpompaa, jos rahasi eivät valu lainanantajien taskuun.
 • Aseta tavoitteet

  Ilman tavoitteita ja päämääriä säästäminen on paljon vaikeampaa. On helpompi laittaa osarahoista kasvamaan korkoa tai sijoittaa ne, kun tietää mitä kohti pyrkii.

Oli se sitten unelma-asunnon ostaminen, uima-allas, aikaiset eläkepäivät tai vapaus tehdä vain sen verran töitä kuin haluaa – kun sinulla on tavoite, jaksat paremmin pyrkiä sitä kohti ja nähdä vaivaa, jotta voit saavuttaa haaveesi.

Koska rikastumiseen harvoin löytyy oikotie, vaatii taloudellisten unelmien toteuttaminen yleensä pitkäjänteisyyttä ja kurinalaisuutta. Pitämällä katseen päämäärässä onnistut varmemmin.

 • Kasvata puskuria

  Puskurin kasvattaminen on aina järkevää. Kun sinulla on sukanvarressa hieman rahaa, olet varautunut äkillisiin menoihin kuten kodinkoneen hajoamiseen. Jos voit välttää lainan ottamisen tällaisissa tilanteissa, vältät myös maksamasta korkoja tai luoton sivukuluja, jolloin rahaa säästyy.
 • Leikkaa kustannuksia

  Vaikka suurin osa ihmisistä haaveilee rikastumisesta juuri siksi, että kuluja ei tarvitsisi leikata, on turhissa kuluissa säästäminen usein kuitenkin avain rikkaampaan elämään.

  Turhien menojen leikkaamisen tarkoitus on mahdollistaa rahojen säästäminen järkevämpiin kohteisiin. Kun säästät kuukausittain pieniä summia ja käytät ne maksaaksesi lainoja tai sijoittamiseen, pitkällä tähtäimellä pienet säästöt kartuttavat pääomaasi.

Tässä siis se pohjatyö, joka on hyvä tehdä ennen kuin edes alkaa miettiä miten voisi rikastua.

Aina voi käydä uskomattoman hyvä tuuri, mutta lähes aina rikastuminen vaatii kovaa työtä, pitkäjänteisyyttä ja kykyä lykätä palkintoa, eli rikkaampaa elämään, pitkälle tulevaisuuteen.

Tässä muutama idea miten rikastumista voi vauhdittaa, kun perusasiat on ensin laitettu kuntoon.


2. Sijoittaminen

Sijoittaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja tarjoaa vain harvoin pikaista rikastumista. Vuosien mittaan sijoittaminen kasvattaa omaisuutta, mutta koska vaurastuminen tapahtuu pitkällä aikavälillä, eivät monet malta sijoittaa.

Toisaalta pitkällä tähtäimellä sijoittaminen tarjoaa hyvän mahdollisuuden rikastua. Vuosien mittaan omaisuutesi kasvaa ja pääset hyötymään myös korkoa korolle -ilmiöstä. Pääomasi kasvaa, kun sijoituksesi tuottavat.

Sijoitusten arvo kasvaa yleensä vuosien mittaan, eikä markkinoiden vaihteluista kannata hermoilla. Kun jaksat odottaa, on todennäköistä, että sijoitustesi arvo kasvaa. Lisäksi osakkeista voi saada osinkoja, jotka on mahdollista sijoittaa uudelleen ja näin edelleen kasvattaa pääomaa.

Sijoituspalveluiden avulla sijoittaminen on helppoa ja vaivatonta, vaikka ei vielä ymmärtäisi mitään rahastojen ja osakkeiden päälle. Säästämällä joka kuukausi osan tuloista sijoituksiin, luot pitkäjänteisesti tietäsi rikkaampaan elämään.

Sijoittaminen ei juuri koskaan tarkoita äkkirikastumista, eikä se tee sinusta miljonääriä yhdessä yössä. Tärkeimmät sijoittajan ominaisuudet ovat pitkäjänteisyys, kärsivällisyys ja kylmähermoisuus.  


3. Perusta yritys

Onko sinulla hyvä idea ja yrittäjähenkisyyttä? Perustamalla menestyvän startupin voit rikastua kasvattamalla ensin yritystäsi ja myymällä omistajuutesi, kun yritys menestyy. Samalla tämä keino rikastua vaatii yleensä kovaa työntekoa vuosien ajan, joten mikään helppo keino rikastua se ei ole.

Kaikkein tärkeintä startupin perustamisessa on hyvä idea ja halu tehdä kovasti töitä yrityksen kasvamisen eteen.

Toisaalta kannattaa muistaa, että vain n. 8 % startupeista lopulta menestyy. Vaikka uskoisit ideaasi, ei yrityksen perustaminen ole mikään varma tapa rikastua, ja bisneksen kasvattaminen vaatii hurjasti töitä.

Startupia perustaessa ei tehtyjen työtuntien laskeminen suhteessa tuottoon edes kannata ja yrittäminen on Suomessa kallista. Varsinkin ensimmäisinä vuosina yrittäjä voi varautua tekemään pitkiä päiviä ja keskimäärin yksityisyrittäjät tienaavat Suomessa jopa vähemmän kuin keskipalkkainen työntekijä.

Lisäksi rikastuminen tapahtuu yleensä vasta kun yritys myydään eteenpäin, ja sitä saa odottaa monia vuosia kehittäen ja kasvattaen yritystä.

Jos kuitenkin haluat johtaa omaa työtäsi ja olet valmis hyväksymään riskit, hyvällä idealla ja business-mallilla on mahdollista rikastua.


4. Rikastu asuntokaupoilla

Kiinteistökaupat ja asuntojen flippaaminen voivat olla hyvä tapa menestyä taloudellisesti, jos löydät oikeat sijoituskohteet.

Tärkeää kiinteistöihin sijoittamisessa on kyky ennakoida mitkä alueet ja asunto-osakkeet tulevat kasvattamaan arvoaan tulevaisuudessa.  Usein asuntosijoittaminen onkin pitkäjänteistä puuhaa, jossa asunto ostetaan ensin edullisemmalla hinnalla ja hyödynnetään sen arvonnousua.

Asuntosijoittaminen vaatii pääomaa, jota sinulla on oltava joko omasta takaa tai mahdollisuus lainata pankilta.

Huonolla tuurilla tuottoja syövät remontit tai vuokralaisen aiheuttamat vauriot ja vuokran maksamatta jättäminen. Toisaalta tiedossa voi olla muhkeat tuotot, jos onnistut ostamaan ja myymään oikeaan aikaan, sekä saamaan hyvän vuokralaisen siinä välissä.


5. Hyväpalkkainen työ

Vaikka usein sanotaankin, ettei Suomessa rikastu töitä tekemällä, hyväpalkkainen työ toki tarjoaa mukavamman elämän ja mahdollisuuden muun muassa sijoittaa isompia summia, jolloin tuotot kerryttävät pääomaa.

Yleensä hyvän palkan taustalla on kuitenkin vuosien työ ja uralla eteneminen. Vaikka tulot kasvavat palkankorotusten myötä, kannattaa kuitenkin muistaa progressiivinen verotus, joka syö tuloja suhteellisesti enemmän, vaikka palkkatasosi nouseekin.


6. Hyvä koulutus

Hyvä koulutus takaa yleensä paremmat mahdollisuudet edetä uralla ja paremman palkan. Koulutus onkin siten yksi rikastumisen kulmakiviä, halusitpa sitten hyväpalkkaisen työn (jolloin mukavan elämän lisäksi varoja riittää myös sijoittamiseen) tai perustaa yrityksen.

Opiskelupaikkaa valittaessa kannattaa selvittää ja pohtia millaisesta osaamisesta tullaan tulevaisuudessa maksamaan parhaiten palkkaa. Mikä on siis sellainen ala, jolla seuraavien vuosien aikana on tarvetta hyvin koulutetuille eksperteille, joiden osaamisesta kilpaillaan ja joille myös halutaan maksaa hyvää palkkaa.


7. Hanki lisätienestejä

Hankkimalla hieman ylimääräistä rahaa, voit pyrkiä kohti rikkauksia erityisesti silloin kun palkka ja muut tulot kattavat menot vain juuri ja juuri, eikä rahaa säästämiseen tai sijoittamiseen muuten jää yli.

Voit esimerkiksi tehdä sivutöitä, joista saat lisätienestejä,  tai alkaa toimia freelancerina omien töiden ohessa.

Kun sinulla jää joka kuukausi enemmän rahaa käteen, voit maksaa pois aiempia luottoja, kasvattaa puskuria tai sijoittaa yli jäävän rahan.


Bonuksena: Lottovoitto

Bonuksena otetaan listaan vielä se kenties perinteisesti tunnetuin tapa rikastua: eli lottoaminen. 7 oikein tuloksen todennäköisyys on lotossa 1/18 643 560, joten suosittelemme vahvasti kokeilemaan jotain ihan muuta tapaa.

Lotossa voittaminen on nopea mutta erittäin epätodennäköinen keino rikastua. Sen varaan ei siis kannata laskea, sillä lottokuponkia ostaessa maksaa lähinnä mahdollisuudesta haaveilla äkkirikastumisesta.

Usein sanotaankin, että lottoon käytetyt rahat kannattaisi mieluummin sijoittaa, jolloin rikastuminen olisi varmempaa, vaikka siinä kestääkin kauemmin. Toki tuototkaan eivät yleensä ole samaa luokkaa kuin täyspotissa.

Vaikka lottoaminen on mukava tapa päästä unelmoimaan rikkaammasta elämästä, kannattaa rikastumisesta haaveilevan kokeilla jotain ihan muuta.


Yhteenveto 

Mitä rikastumalla sitten saavuttaa?

Paremman elintason ainakin, vapautta sekä mahdollisuuden toteuttaa unelmiaan. Toki tämä kaikki riippuu omista odotuksista ja siitä millaisista rahasummista puhutaan omien haaveiden kohdalla.

Toisille rikastumista olisi miljoonien arvoinen asunto Välimerellä, kun taas jollekin muulle se voi olla mahdollisuus tehdä lyhyempää työpäivää tai ostaa uusi auto.

Rikastumisessa tärkeintä on asettaa tavoite ja pyrkiä sitä kohti määrätietoisesti käyttäen niitä keinoja, jotka sopivat parhaiten riskinottohaluusi, tuotto-odotuksiin, tehtävän työn määrään ja niin edelleen.

Valitettavasti mitään varmaa mutta nopeaa keinoa rikastumiseen ei ole. Suurin osa rikkaista ihmisistä on luottanut sijoittamiseen, joten kuukausisijoittaminen on hyvä paikka aloittaa.

Kannattaa myös muistaa, että tutkimusten mukaan länsimaissa noin 100 000 euron ylittävät vuositulot eivät enää lisää onnellisuutta. Tuolla summalla voi elää mukavaa elämää ja nauttia monesta luksuksesta ilman huolia. Jatkuva rikastuminen ei siis tee ihmisen elämästä parempaa, mutta kannattaa kokeilla yllä olevia keinoja jos kaipaat elämääsi enemmän rahaa ja mukavuuksia.

Scroll to Top