Futuurit sijoittamisessa

Futuurit ja indeksifutuurit

Futuurit ovat monen treidaajan ja sijoittajan työkaluja, joiden avulla kauppaa voi käydä myös markkinoiden ollessa suljettuina. Futuurit tarkastelevat esimerkiksi jonkin indeksin, kullan tai vaikka öljyn hintaa.

Haluatko kokeilla futuurisijoittamista tai tutustua futuurien maailmaan muuten vain? Tästä oppaasta löydät kaiken, mitä tarvitset indeksifutuuri- tai futuurisijoittamista varten.

 • Futuurit ja indeksifutuurit
 • Tietoa futuurisijoittamisessa
 • Parhaat alustat sijoittamiseen
 • Vinkit aloittelijalle

Mitä ovat futuurit?

Teknisesti futuurit ovat kahden osapuolen välisiä sopimuksia, joissa sitoudutaan tietyn kohde-etuuden myyntiin tai ostoon johonkin markkinahintaan tulevaisuudessa. Futuureilla on siis tietty erääntymispäivä, jolloin sopimus täytetään. Futuuri on myös mahdollista myydä ennen tätä sopimusta.

Futuurit ovat siis julkisesti noteerattuja johdannaisia, jotka seuraavat tietyn kohde-etuuden kehitystä. Esimerkiksi indeksifutuurit seuraavat tietyn indeksin kehitystä ja hyödykefutuurit jonkin hyödykkeen kehitystä. Futuurit voivat myös seurata suoraan jonkin yhtiön osaketta.

Futuureilla käydään kauppaa usein silloinkin, kun kohde-etuudella ei voi suoraan käydä kauppaa pörssissä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen indekseillä, kuten Nasdaq100:lla tai SP500:lla, voi käydä kauppaa myös itse pörssien ollessa suljettuina. Markkinoiden myllertäessä futuurikauppa onkin erityisen yleistä.

Futuurit myös usein ennustavat tulevan päivän kehityksen indeksille tai muulle kohde-etuudelle. Koska futuureilla voi käydä kauppaa jo ennen pörssin aukeamista, voi futuureita katsomalla tarkastaa pörssin todennäköisen suunnan. Futuurit ovat sijoittamisessa tärkeitä työkaluja ihan jokaiselle, vaikka niillä ei itse kävisikään kauppaa.

Short ja long futuurit

Futuureilla kaupankäynti voidaan jakaa kahteen osaan.

 • Long (bull) ennustaa kohde-etuuden arvon nousevan
 • Short (bear) ennustaa kohde-etuuden arvon laskevan

Tavallisella long-ostolla sijoitat siis siihen, että futuurin eli kohde-etuuden arvo nousee. Shorttaamalla taas sijoitat sen puolesta, että kohde-etuuden arvo laskeekin. Näitä kumpaakin käytetään futuurien kanssa yleisesti.

Minifutuurit

Minifutuurit ovat hyvin samankaltaisia kuin futuuritkin. Erona on, että näille kaupankäynnin tuotteille ei ole määritetty erikseen erääntymispäivää. Voit siis käydä kauppaa samaan tapaan kuin vaikka osakkeillakin.

Minifutuureista on tarjolla sekä long-minifutuureja että short-minifutuureja. Ne seuraavat samalla tavalla kohde-etuuden hintaa: long-minifutuurin arvo kasvaa, kun kohde-etuuden arvo kasvaa ja shortissa päin vastoin.

Minifutuurit ovat piensijoittajalle helpompi ja turvallisempi sijoitusinstrumentti. Useimmin sijoitusalustat tarjoavatkin ennemmin minifutuureja kuin varsinaisia futuureja. Niissä sinun ei tarvitse huolehtia futuurisopimuksen päättymisestä, ja stop loss pitää huolen, ettei arvo voi mennä negatiiviseksi eli et voi menettää enempää kuin sijoittamasi pääoman.

Indeksifutuurit kuvaavat indeksien hintaa

Indeksifutuurit kuuluvat takuulla suosituimpiin futuureihin. Ne kuvaavat nimittäin eri indeksien hinnankehitystä. Futuureilla voidaan käydä kauppaa myös tavanomaisten kaupankäyntiaikojen ulkopuolella.

Indeksifutuureilla voi siis käydä spekulatiivista kauppaa myös toisen pörssin aukioloaikojen ulkopuolella. Esimerkiksi Yhdysvaltojen suosituimpia indeksejä kuvaavat minifutuurit ovat kaupankäynnin kohteena 23 tuntia päivässä.

Suosittuja indeksifutuureita ovat esimerkiksi:

 • S&P500 – kuvaa Yhdysvaltojen 500 isointa pörssiyhtiöt
 • Nasdaq 100 – kuvaa Nasdaq-pörssin 100 isointa yhtiötä
 • Dow Jones – kuvaa Yhdysvaltojen 30 isointa pörssiyhtiötä
 • DAX – kuvaa Saksan pörssin indeksiä
 • OMXH25 – kuvaa Helsingin pörssin 25 suurinta yhtiötä

Vaikka itse ei haluaisi sijoittaa indeksifutuureihin, tarjoavat ne loistavan työkalun kaikille sijoittajille. Indeksifutuurien avulla on nimittäin mahdollista seurata tiettyjen indeksien ja markkinoiden kehitystä myös tavallisten kaupankäyntiaikojen ulopuolella.

Futuurit voivat siis antaa varsin luotettavan ennusteen tulevan päivän kaupankäynnin suunnasta. Indeksifutuurimarkkinat ovat erittäin likvidit, eli niillä käydään kauppaa todella ahkerasti. Näin hinnan kehitykseen vaikuttaa lukuisat tekijät aina maailman tapahtumista spekulanttien muihin omiin näkemyksiin.

Nordnet tarjoaa omia Nordnet Markets -tuotteitaan, kuten minifutuureita, turbowarrantteja ja bull- ja bear-sertifikaatteja. Tutustu Nordnet Markets tuotteisiin tästä *.

Futuureita on myös monista muista kohde-etuuksista

Sen lisäksi, että futuureilla käydään kauppaa indekseistä, voidaan niillä käydä kauppaa myös esimerkiksi hyödykkeistä tai valuutoista. Keräsimme listaan muutamia suosittuja futuurikaupankäynninkohteita:

 • Öljy
 • Kulta
 • Hopea
 • Valuutat, kuten EUR-USD, RUB-USD jne.
 • Korot ja joukkovelkakirjat
 • Pörssiyhtiöt

Futuurit ovat siis monipuolisia kaupankäynninkohteita, jotka eivät rajoitu vain indekseihin. Toki indeksifutuurit lienevät kaikkein suosituimpia futuureja, sillä niillä voidaan käydä kauppaa markkinoiden yleisistä liikkeistä.

Viime aikoina myös monien muiden futuurien hinnat ovat heilahdelleet voimakkaasti. Esimerkiksi öljyn hinta on välillä noussut voimakkaastikin.

Futuureilla voi käydä kauppaa myös hinnanerosopimusten kautta

Futuureilla ei ole pakko käydä kauppaa suoraan tai minifutuurien kautta, vaan vaihtoehtona on myös CFD:t eli hinnanerosopimukset. Hinnanerosopimuksilla ei käydä kauppaa suoraan itse tuotteella, vaan tehdään sopimus välittäjän kanssa. CFD:n hinnankehitys seuraa kohde-etuuden, kuten futuurin tai suoraan indeksin, hintaa.

Hinnanerosopimukset eivät ole futuureita, mutta niillä on monia samoja ominaisuuksia. Hinnanerosopimukset eli CFD:t seuraavat yhtä lailla jonkin kohde-etuuden kehitystä. Myös hinnanerosopimuksilla voi käydä kauppaa longina tai shorttina – eli voit hyötyä joko hinnan noususta tai hinnan laskusta. Hinnanerosopimuksia tarjoavat useat välittäjät.

Hinnanerosopimuksiin, kuten esimerkiksi minifutuureihin, voi liittyä myös vipua. Voit siis vivuttaa sijoituksia, jolloin riskisi kasvaa, mutta voit saada isommat voitot. Yksinkertaistettuna esimerkiksi 2x-vivulla voit saada kaksinkertaiset voitot, mutta myös riskisi ja tappiosi kasvavat.

Huom! Hinnanerosopimusten verotus eroaa normaalista verotuskäytännöstä sijoituksiin liittyen. Et voi vähentää verotuksessa tappioitasi. Lisätietoa Verottajan sivulta.

Suosituksemme CFD-kauppaan

eToro-sijoitusalustan logo

eToro (Europe) Ltd

76 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.

 • Min. siirto: 50 €
 • Ei komissiota osakkeista
 • Osakkeet, CFD:t
 • Yli 20 miljoonaa käyttäjää
 • Lue arvostelu

Futuurit sijoittaminen

Futuurit ovat johdannaisia, joihin liittyy tyypillisesti aina isommat riskit. Et sijoita suoraan kohde-etuuteen, vaan kohde-etuuden hintaa ja ennustetta seuraavaan “sopimukseen”. Futuurit tarjoavatkin joustavan vaihtoehdon sijoittamiseen omistamatta suoraan kohde-etuutta.

Futuurit tarjoavat kuitenkin erittäin monipuolisen vaihtoehdon sijoittajalle, joka haluaa hyötyä indeksin tai muun kohde-etuuden arvonnoususta tai -laskusta. Futuureilla on myös mahdollista suojata salkkuaan riskeiltä oikein käytettynä.

Esimerkiksi tiettyjen hyödykkeiden, kuten kullan tai öljyn osalta futuurikauppa on järkevin vaihtoehto. Emme suoranaisesti kannusta tilaamaan öljybarrelia kotiin tai kasaa kultaharkkoja – futuurit tarjoavat paljon helpomman vaihtoehdon kaupankäyntiin suoraan netissä.

Sijoittajan on tärkeää tutustua tarkasti aina kunkin sijoitustuotteen erikoisominaisuuksiin. Tarkasta esimerkiksi tiedot mahdollisesta erääntymispäivästä ja knock out -tasoista ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Kenelle futuurit sopivat?

Todettakoon heti alkuun, että futuurit ovat edistyneiden sijoittajien työkaluja, jotka eivät useimmiten sovi aloittelijoille. Hieman kokeneemmille sijoittajille futuurit tarjoavat kuitenkin loistavan vaihtoehdon treidaamiseen, salkun suojaamiseen tai spekulatiiviseen sijoittamiseen.

Futuureihin sijoittaminen vaatii jonkin verran tutustumista, joskin työkalut, kuten stop loss, tekevät hommasta jonkin verran turvallisempaa. Monella välittäjällä osuutesi myydään välittömästi, jos sen arvo olisi menossa negatiivisesti.

Futuurit tarjoavat usein myös viputyökaluja sijoittajalle. Ne ovat siis vaihtoehto sijoituslainalle, joka haetaan esimerkiksi ulkopuoliselta taholta.

Usein kysyttyä futuureista

Mikä on futuuri?

Futuuri on jonkin kohde-etuuden, kuten tietyn indeksin tai hyödykkeen hintaa seuraava sijoitusinstrumentti. Teknisesti futuuri on kahdenvälinen sopimus, jolla on tietty erääntymispäivä, jolloin kohde-etuutta on ostettava tai myytävä sovittuun hintaan. Käytännössä kauppaa voidaan käydä minifutuurien tai esim. CFD:eiden kautta, jolloin erääntymispäivää ei ole.

Mikä on indeksifutuuri?

Indeksifutuuri on futuuri, jossa kohde-etuutena on jokin indeksi. Indeksejä ovat esimerkiksi Helsingin pörssin 25 suurimman yhtiön arvoa seuraava OMXH25 sekä Yhdysvaltojen 30 isointa yhtiötä seuraava Dow Jones.

Voiko futuureja vivuttaa?

Futuurikaupankäynnissä on usein tarjolla myös vipuvaihtoehtoja. Tarjotut sijoitusinstrumentit vaihtelevat aina osakevälittäjän mukaan.

Mitä tarkoittaa long futuuri tai short futuuri?

Long futuuri on sijoitusinstrumentti, jonka arvo kasvaa, kun kohde-etuuden arvo kasvaa. Short futuurin arvo taas kasvaa, jos kohde-etuuden arvo laskee. Voit siis valita, sijoitatko tietyn kohteen arvon nousun tai laskun puolesta long- tai short-kaupankäynnillä.

eToro (eToro (Europe) Ltd): eToro on useita sijoitustuotteita tarjoava alusta, jossa voit sijoittaa sekä osakkeisiin että hinnanerosopimuksiin.

Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 76% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun tulee aina pohtia, ymmärrätkö miten hinnanerosopimukset toimivat, ja onko sinulla varaa riskeerata rahojen häviäminen.

Aiempi kehitys ei ole tae tulevasta. Hintahistoria näytetään vain alle 5 kokonaisen vuoden ajalta, eikä se välttämättä ole riittävä tieto sijoituspäätösten tekemiseen.

Copy Trading on sijoitustenhallintapalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd, joka on auktorisoitu ja reguloitu Cyprus Securities and Exchange Comissionin toimesta.

Huom! Tämä sivusto on tarkoitettu vain informatiiviseksi, eikä mitään Taloudellinen.fi-sivustolla tule ottaa sijoituskehotuksena. Sijoitusten historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ja voit myös menettää pääomasi. *Affiliate-linkki tekstin sisällä, voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta käyttäjälle ei aiheudu kuluja.

Scroll to Top