Millainen sähkösopimus on nyt paras?

Sähkösopimusten hinnat ovat puhuttaneet jo vuoden päivät. Sähkön markkinahinta ampaisi pilviin vuoden 2022 aikana, ja esimerkiksi määräaikaisia 2 vuoden sopimuksia myytiin pahimmillaan jopa yli 40 sentin kilowattituntihintaan.

Nyt markkinat ovat jo hieman rauhoittuneet, mutta jäljellä on kysymys: millainen sähkösopimus nyt kannattaa tehdä? Mikä sähkösopimustyyppi on paras vaihtoehto juuri omaan tilanteeseen?

Taloudellinen.fi keräsi tietoa eri sähkösopimuksista ja laittoi niiden hyvät ja huonot puolet listaan. Katso mikä on paras sähkösopimus juuri sinulle.


Kannattaako pörssisähkö?

Pörssisähkö on tällä hetkellä yksi suosituimmista sähkösopimustyypeistä. Moni kuluttaja on vaihtanut siihen sen jälkeen, kun sähkön hinta lähti roimasti alaspäin alkuvuodesta 2023.

Pörssisähkösopimus onkin pitkässä juoksussa fiksu vaihtoehto, ja se sopii täydellisesti kuluttajalle, joka on valmis seuraamaan sähkön hintoja, tarvittaessa ajoittamaan kulutusta ja pystyy varautumaan myös hintariskiin.

Sen sijaan pörssisähköä ei kannata nyt valita, jos haluaa mahdollisimman ennakoitavan sähkösopimuksen tai haluaa jo ennakkoon suojautua esimerkiksi ensi syksyn ja talven hintariskeiltä.

Suosittelemme:

Fortum logo
Fortum Tarkka -pörssisähkö

Onko määräaikaiseen sopimukseen järkeä sitoutua?

Tällä hetkellä määräaikaiset sähkösopimukset eivät ole erityisen suosittuja. Tilanne saattaa kuitenkin nopeasti muuttua, jos pörssisähkön hinta lähteekin taas nousuun: silloin määräaikaisetkin tosin todennäköisesti kallistuvat.

Jos toisaalta sähkö jatkaa halpenemistaan ja määräaikaistenkin hinnat laskevat vielä hieman alemmaksi, saattaa moni suomalainen innostua hinnan lukitsemisesta uudelleen.

Määräaikainen sähkösopimus on nyt oikea valinta, jos haluat mahdollisimman ennakoitavan sähkölaskun ja haluat suojautua hintariskeiltä. Määräaikainen kiinteä sopimus lukitsee hinnan kiinteäksi koko sopimuskaudelle – esimerkiksi 2 vuoden ajaksi.

Huono puoli on, ettei sopimuksesta voi irtautua kesken kaiken. Ainoastaan muutto on yleisesti pätevä syy irtisanoa sopimus.

Yksi vaihtoehto on ottaa määräaikainen sähkösopimus vaihtoturvalla – silloin voit tarvittaessa irtautua sopimuksesta ja vaihtaa edullisempaan saman yhtiön sisällä. Tarkasta kuitenkin näiden ehdot tarkoin.

Suosittelemme:

Oomi logo
Oomi Kiinteä

Myös vaihtoturvaa tarjolla.


Entä tavalliset toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset?

Tavalliset kiinteät toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset eivät turvaa sähkön hinnan nousulta, mutta eivät toisaalta myöskään tarjoa pörssisähkön hintaetuja.

Juuri nyt toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus onkin eräänlainen välimallin ratkaisu. Hinta voi nousta 1 kuukauden varoitusajalla, mutta hinta ei kuitenkaan heilu tunneittain pörssisähkön tavoin.

Tämä sopimus tulee yleensä määräaikaisia ja pörssisähköä keskimäärin kalliimmaksi, mutta välimallin ratkaisuna sitä voi nyt harkita.

Fortum logo
Fortum Vakio

Yhteenveto: mikä on paras sähkösopimus nyt?

Paras sähkösopimus juuri nyt riippuu täysin kuluttajan tarpeista ja riskinsietokykyä. Pörssisähköä on helppo nyt suositella, mutta se ei kuitenkaan sovi läheskään kaikille kuluttajille. Myös kiinteähintaista määräaikaista kannattaa harkita, jos haluaa ennakoitavan sähkölaskun.

Lopulta tärkeintä on miettiä omia sähkönkäytön tarpeita ja valita sopimustyypistä mahdollisimman halpa sähkösopimus.

Täällä voit kilpailuttaa eri sähkösopimukset Taloudellinen.fissä.

Scroll to Top