Rahalaitos kokemuksia ja arvostelu

Rahalaitos on jo varsin pitkään toiminnassa ollut kotimainen lainojen kilpailutukseen tarkoitettu palvelu. Keräsimme kasaan käyttäjien Rahalaitos kokemuksia ja tietoa lainan kilpailutuksesta käytännössä.

Tutustuimme Rahalaitos-palveluun pintaa syvemmältä ja kaivoimme kaiken tarvittavan tiedon. Lue, mitä mieltä olemme Rahalaitoksesta lainojen kilpailutukseen.

Rahalaitos pähkinänkuoressa

Rahalaitos-lainapalvelun logo

Summa

500 – 70.000 €

Aika

1 – 15 vuotta

Korko

4,5 – 20 %

Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 10,00%, Todellinen vuosikorko (APR) 10,71%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 228€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 728€.

 • Kilpailuttaa yli 30 pankkia ja luotonmyöntäjää
 • Lainaa voi hakea ilman vakuuksia tai takaajia
 • Mukana suomalaisia ja ulkomaisia pankkeja
 • 20 vuoden ikäraja

Rahalaitoksen taustalta löytyvä Rahalaitos Oy perustettiin alun perin jo vuonna 2001, ja Rahalaitos-nimellä lainoja on voinut kilpailuttaa palvelussa jo vuodesta 2011 saakka.

Vuonna 2022 Rahalaitos siirtyi ruotsalaisen Samblan omistukseen, mutta palvelu jatkaa täysin omana ja erillisenä tuotteena entiseen malliin.

Rahalaitoksen ideana on kilpailuttaa lainat. Hakija tekee yhden lainahakemuksen, ja Rahalaitos pyytää tarjoukset yli 30 eri pankilta ja luotonmyöntäjältä. Joukossa on sekä kotimaisia että ulkomaisia lainayhtiöitä.

Rahalaitos ei siis itse anna lainaa, vaan kilpailuttaa koron. Palvelussa voi hakea kaikenlaisia lainoja yhdistelylainasta remonttilainaan ja tavalliseen kulutusluottoon.

Koska lainapalveluiden ilmoittavat minimikorot ovat saatavilla vain osalle asiakkaista, voi Rahalaitoksen avulla hakea ilmaiseksi maksuttoman, ja henkilökohtaisen, lainatarjouksen usealta palvelulta.

Rahalaitoksen hyvät ja huonot puolet

Hyvää

 • Mukana yli 30 pankkia ja luotonmyöntäjää, yksi laajimmista lainakilpailutuksista lukumäärällisesti
 • Todella luotettu ja Suomessa suosittu palvelu
 • Tarjolla henkilökohtaista asiakaspalvelua
 • Mahdollisuus yhdistää vanhat pikavipit ja korkeakorkoiset luotot

Parannettavaa

 • Ei asiakaspalvelua viikonloppuisin
 • Heikompi valikoima perinteisiä pankkeja, vrt esim. Sortterilla

Miten lainaa haetaan Rahalaitokselta?

Rahalaitos on lainojen kilpailutuspalvelu, jossa voi kerralla hakea lainatarjousta yli 30 eri pankilta ja luotonmyöntäjältä.

Etuna siihen, että lainaa hakisi vain yhdestä paikasta, on mahdollisuus parempaan korkoon. Kun lainahakemus välitetään usealle lainapalvelulle, joutuvat he kilpailemaan sinusta. Pääset valitsemaan tarjotuista vaihtoehdoista helposti edullisimman mahdollisen suoraan todellisen vuosikoron mukaan.

Laina on aina mahdollista kilpailuttaa myös manuaalisesti. Rahalaitoksen etuna on kuitenkin se, että aikaa säästyy huomattavasti. Harva jaksaa lähettää lainahakemusta yli 30 paikkaan – Rahalaitoksella tämä onnistuu vaivattomasti.

1. Täytä lainahakemus Rahalaitoksen sivulla

Kuvakaappaus lainahakemuksesta Rahalaitos-palvelussa

Lainan kilpailutus alkaa rahalaitoksella lainahakemuksen täyttämisellä. Ensimmäisessä näkymässä kysytään suoraan haettavaa lainasummaa, laina-aikaa sekä perusyhteystietoja. Näet heti arvioidun kuukausierän, mutta muista, että kyseessä on vasta puhdas yleinen arvio.

Lainahakemus jatkuu vielä uudella sivulla, jossa pääset tarkemmin täyttämään tietoja esimerkiksi tuloistasi. Näitä tietoja tarvitaan, jotta lainayhtiöt voisivat antaa sinulle henkilökohtaisia lainatarjouksia.

Samalla sinun täytyy hyväksyä lainahakemuksen ehdot ja suostumus siihen, että Rahalaitos välittää hakemuksen lainayhtiöille. Voit myös halutessasi liittyä Rahalaitoksen sähköpostilistalle saadaksesi tarjouksia.

2. Rahalaitos välittää hakemuksen automaattisesti kumppaneilleen

Lainahakemuksesi välitetään tämän jälkeen automaattisesti Rahalaitoksen yhteistyökumppaneille. Kilpailutus alkaa automaattisesti lainahakemuksen täyttämisestä, ja voit saada ensimmäisiä lainatarjouksia jo minuuteissa.

Rahalaitos sanoo sivuillaan, että kaikki henkilökohtaiset lainatarjoukset välitetään viimeistään 24 tunnin sisällä hakemuksen täyttämisestä. Jos siis odotat siihen asti, saat varmasti kaikki mahdolliset lainatarjoukset, joita sinulle ollaan valmiita antamaan.

Lainoista ilmoitetaan Rahalaitoksen kilpailutussivulla kaikki tiedot, kuten korot ja kulut. Todellisen vuosikoron avulla eri vaihtoehtoja voi verrata keskenään.

Kuvakaappaus Rahalaitos-sivulta: 2. Kilpailutamme pankit

3. Poimi halvin lainatarjous

Pääset itse valitsemaan lainatarjouksista halvimman mahdollisen vaihtoehdon. Helpoiten lainatarjousten hintaa voi verrata todellisen vuosikoron avulla.

Kannattaa myös huomioida lainaan liittyvät kokonaiskustannukset, jotka kasvavat sitä mukaa, mitä pidemmän laina-ajan lainalleen ottaa. Suhteellisen pienikorkoinen laina voikin olla kallis, jos laina-aika on todella pitkä.

Rahalaitoksen kilpailutus on täysin maksuton, eikä se sido mihinkään. Sinun ei siis ole pakko hyväksyä mitään lainatarjousta, jos et saa mieleistä lainaa haluamallasi korolla.

Mitä pankkeja rahalaitoksen kilpailutuksessa on mukana?

Rahalaitoksen kilpailutuksessa on mukana yhteensä yli 30 eri pankkia ja luotonmyöntäjää, kun mukaan otetaan sekä kuluttajapuolen että yrityspuolen yhteistyökumppanit.

Kilpailutus kattaa useita kansainvälisiä pankkeja, erilaisia lainapalveluita ja muita lainanmyöntäjiä. Valikoimista löytyy tunnettuja lainantarjoajia, kuten Nordax Bank, Bondora, Avida ja Laina.fi

Mukana ei kuitenkaan ole juuri suomalaisia perinteisiä pankkeja. Jos haluat kilpailuttaa myös näitä palveluita, kannattaa valita mieluummin esimerkiksi Sortter *.

Kuvakaappaus Rahalaitoksen yhteistyökumppaneista
Rahalaitoksen yhteistyökumppaneita

Mitä lainoja Rahalaitoksella voi kilpailuttaa?

Rahalaitoksen lainakilpailutus on monipuolinen. Sen kautta on mahdollista kotiuttaa oikeastaan kaikenlaiset vakuudettomat lainat niiden käyttökohteesta riippumatta. Kun tavoitteena on löytää mahdollisimman edullinen vakuudeton laina, voi Rahalaitos auttaa käyttökohteesta riippumatta.

Rahalaitosta voi käyttää myös olemassa olevien lainojen yhdistämiseen. Valitse vain tällöin heti hakemuksen ensimmäisellä sivulla, että haluat yhdistää lainoja ja syötä niihin liittyvät tiedot hakemuksella.

Vakuudettoman lainan käyttöä ei rajoiteta mihinkään tiettyyn käyttötarkoitukseen. Huomaa kuitenkin, että vakuudetonta lainaa ei voi saada yhtä paljon kuin vakuudellista – ja usein korko on korkeampi.

Voit hakea lainaa seuraavilla ehdoilla Rahalaitokselta:

 • Lainasumma 500 € – 70 000 €
 • Laina-aika 1 – 15 vuotta
 • Mahdollisuus hakea lainaa yksin tai yhteishakijan kanssa
 • Ei vakuuksia

Yrityslainat

Yksityislainojen ohella Rahalaitoksen kautta on mahdollista kilpailuttaa myös yrityslainoja. Jos haluat kilpailuttaa yrityslainan Rahalaitoksella, valitse vain lainahakemuksen yläreunasta yksityislainan sijaan yrityslainat.

Yrityslainojen kilpailutus toimii täysin samalla periaatteella kuin yksityislainojenkin kilpailutus. Hakemus välitetään samalla tapaa usealle yhteistyöpankille, ja hakija voi itse valita tarpeisiin sopivan ja halvimman mahdollisen lainan.

Vaatimukset lainahakuun Rahalaitoksella

Rahalaitos tarkistaa jokaisen lainanhakijan luottokelpoisuuden ennen lainahakemuksen hyväksymistä. Lisäksi jokaisella yhteistyöpankilla on vielä omat vaatimuksensa lainanhakijoille.

Minimivaatimukset lainan kilpailuttamiseen Rahalaitos.fi-palvelussa:

 • Vähintään 20 vuoden ikä
 • Ei maksuhäiriömerkintöjä
 • Yli 7 200 €:n vuositulot
 • Kotipaikka Suomessa

Kannattaa huomioida, että minimivaatimusten täyttyminen ei vielä takaa, että lainaa voisi saada Rahalaitoksen yhteistyökumppaneilta.

Millaista korkoa Rahalaitokselta voi saada?

Rahalaitos on lainan kilpailutuspalvelu, jossa voi verrata itselle halvimman mahdollisen vakuudettoman lainan. Korkotasoa ei voida kuitenkaan taata, ja palvelun ilmoittama minimiraja ja arvioidut kuukausikustannukset ovat puhtaasti arvioituja.

Halvimmillaan nimelliskorko voi olla joka tapauksessa 4,5 %, ja maksimissaan lainsäädännön asettama maksimikorko 20 %. Mitä parempi taloustilanne hakijalla on, sitä halvemmalla korolla lainaa on mahdollista saada.

Myös väliaikaisen korkokaton aikana suomalaiset keskituloiset pystyivät hyvin hakemaan lainaa, joten keskituloisen on nykyäänkin mahdollista saada vakuudetonta lainaa selvästi alle 10 %:n korolla.

Kannattaa aina pohtia, millainen lainan todellinen vuosikorko on sekä ottaa lainaa aina vain tarpeeseen. Vakuudettoman lainan korko on lähes aina selvästi vakuudellista lainaa kalliimpi.

Kokemuksia Rahalaitos-lainapalvelun kilpailutuksesta

Rahalaitos on yksi Suomen pisimpään toimineista lainan kilpailutuspalveluista. Käyttäjillä on siis kokemuksia Rahalaitoksen käytöstä tässä vaiheessa jo yli 10 vuoden ajalta – koko ala on tässä välissä muuttunut paljon, mutta Rahalaitos on aina mahdollistanut henkilökohtaisten lainatarjousten vertailun.

Rahalaitosta on käyttänyt jo yli 300 000 suomalaista, ja sekä palvelun itse ilmoittamat kokemukset että netistä löytyvät kokemukset ovat lähes yksinomaan positiivisia.

Eniten huonoja kokemuksia vaikuttaa tulleen lainojen paikoin korkeista koroista tai siitä, että lainaa ei ole ollut tarjolla. Rahalaitos ei kuitenkaan itse tarjoa lainaa, vaan ainoastaan kilpailuttaa halvimman mahdollisen koron yhteistyökumppaneidensa kesken.

Vuosien varrella lainsäädäntö on myös muuttunut merkittävästi, ja ison koron perinteiset pikavipit ovat miltei kadonneet markkinoilta. Niinpä myös Rahalaitoksen kautta kilpailutettavalle lainalle on saatavilla usein paljon edullisempi korko kuin vaikkapa 5 vuotta sitten.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että samalla, kun korot ovat laskeneet vakuudettomissa luotoissa, myös lainaprosessit ovat tarkempia. Lainaa ei enää myönnetä ehkä niin helposti kuin vielä joitakin vuosia sitten.

Onko Rahalaitos luotettava?

Rahalaitoksen mainos

Rahalaitos on ollut toiminnassa nykyisellään jo vuodesta 2011 asti. Se onkin yksi Suomen suosituimmista lainan kilpailutustyökalusta. Sivuston mukaan jo yli 300 000 suomalaista on käyttänyt palvelua lainojen kilpailutukseen.

Kyllä, Rahalaitos on siis luotettava ja turvallinen palvelu. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Rahalaitos ei itse maksa lainoja tai tee lainasopimuksia, vaan vain kilpailuttaa lainan. Rahalaitos tekeekin yhteistyötä usean luotetun pankin ja luottolaitoksen kanssa.

Rahalaitos on myös tehnyt paljon TV-mainontaa, ja se on nähty usein esimerkiksi isojen urheilutapahtumien mainoskatkoilla.

Rahalaitos tarjoaa halutessasi myös maksuturvan

Rahalaitoksen omiin palveluihin kuuluu myös valinnainen maksuturva. Kyseessä on vakuutus, jonka avulla voi turvata lainan takaisinmaksun myös sairauden tai vaikka työttömyyden yllättäessä.

Maksuturvavakuutus on usein mahdollista ottaa myös suoraan pankin tai luotonmyöntäjän kautta. Kannattaakin tarkastaa, kumpi vaihtoehto tulee edullisemmaksi.

Rahalaitoksen asiakaspalvelu

Asiakaspalvelua on tarjolla seuraavasti:

 • Puhelin: 09 2311 3670
 • Sähköposti: info(at)rahalaitos.fi
 • Live chat sivustolla

Aukioloajat ovat: ma-to 8:30-16 ja pe 8:30-15:00.

Yhteenveto – Kokemuksia Rahalaitos.fi-palvelusta

Rahalaitos on Suomen isoimpia, tunnetuimpia ja vanhimpia lainan kilpailutuspalveluita. Se on ollut saatavilla jo aikaan, kun vakuudettomien kulutusluottojen korot olivat paikoin järkyttävän korkeita ja niin sanotuista pikavipeistä perittiin todella isoja korkoja.

Nykyään Rahalaitos toimii kuten muutkin isoimmat lainan kilpailutuspalvelut, ja sen kautta voi yhdellä hakemuksella hakea melkein kaikenlaisia vakuudettomia lainoja. Palvelussa on mukana hyvä määrä yhteistyöpankkeja, ja määrä saattaa hyvin vain kasvaa.

Kokemuksemme Rahalaitoksesta ovat pääosin erinomaisia. Ainut selkeä heikkous on, että mukana ei ole niin paljoa suomalaisia pankkeja kuin vaikka Sortterin tai OmaLainan palveluissa.

Muuten Rahalaitos tarjoaa kuitenkin hyvän vaihtoehdon lainojen kilpailuttamiseen. Kilpailutuspalvelun avulla on helppo löytää omaan talouteen halvin mahdollinen laina.

Rahalaitos-lainapalvelun logo

Summa

500 – 70.000 €

Aika

1 – 15 vuotta

Korko

4,5 – 20 %

Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 10,00%, Todellinen vuosikorko (APR) 10,71%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 228€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 728€.

 • Kilpailuttaa yli 30 pankkia ja luotonmyöntäjää
 • Lainaa voi hakea ilman vakuuksia tai takaajia
 • Mukana suomalaisia ja ulkomaisia pankkeja
 • 20 vuoden ikäraja

 *Teksti sisältää affiliate-linkkejä. Voimme saada korvauksen klikkauksesta, mutta sinulle ei aiheudu lisäkuluja.

Usein kysyttyä Rahalaitoksesta

Onko Rahalaitos luotettava?

Kyllä, Rahalaitos on luotettava kotimainen palvelu, jonka kautta voi kilpailuttaa lainan. Se on ollut toiminnassa jo vuodesta 2011, ja monelle suomalaiselle TV:stäkin tuttu.

Mitä hyötyä Rahalaitoksen lainakilpailutuksesta on?

Rahalaitoksen lainakilpailutuksen avulla voi kerralla hakea tarjousta usealta lainapalvelulta. Kun lainan kilpailuttaa usean pankin kesken, voi saada usein edullisemman koron.

Mikä on Rahalaitoksen maksuturva?

Rahalaitoksen maksuturva on vapaaehtoinen lisämaksullinen vakuutus, jonka avulla lainan takaisinmaksun voi turvata erilaisissa yllättävissä tilanteissa.

Millaisia kokemuksia käyttäjillä on Rahalaitos-palvelusta?

Rahalaitoksesta löytyy pääosin positiivisia kokemuksia myös yksittäisiltä käyttäjiltä. Eniten huonoja kokemuksia on tullut liian korkeista koroista, mutta vuonna 2019 voimaan tullut korkokatto on laskenut korkotasoa merkittävästi, eikä palvelussa ole enää läheskään niin paljoa pelkkiä pikavippiyhtiöitä.

Tutustu myös näihin

Scroll to Top